Naslovnica Premium Kolumne

Diskriminirani podstanari trebaju se javiti policiji i pučkoj pravobraniteljici

Mnogi vlasnici stanova mogli bi unedogled nabrajati razloge zašto im nije prihvatljivo iznajmiti nekretninu obitelji s djetetom ili djecom, nesvjesni, kako kaže naš ustavnopravni stručnjak Mato Palić, da je to diskriminacija temeljem obiteljskog statusa.
30. kolovoza 2018. u 16:23 20 komentara 2047 prikaza
Stanovi
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon slučaja zadarskog iznajmljivača koji je zaradio prijavu jer je odbio iznajmiti apartman gej paru, naučili smo da je to neprihvatljiva diskriminacija temeljem seksualne orijentacije. Ali gle čuda, već desetljećima mnogi vlasnici stanova ne znaju da je diskriminacija i odbijati iznajmiti stan obiteljima s djecom.

Meta diskriminacije Muke podstanara: Iznajmljivači stanova odbijaju obitelji s djecom!

Ipak, nešto su od zadarskog slučaja naučili u Zagrebu pa se pojedini vlasnici stanova koji ne žele djecu služe raznim manje ili više perfidnim ili bizarnim izlikama da stan nije prikladan za obitelji s djecom, da je u njemu slaba struja, da su im susjedi osjetljivi na svaki šušanj... U Osijeku i Splitu mnogi izravno navode da stanove iznajmljuju samo studentima ili samcima jer, znate, djeca stvaraju, buku i u zemlji staraca daju previše znakova života. I, zamislite, plaču...

Mi smo u Hrvatskoj valjda toliko fini i pristojni da se iz naših stanova ne čuju svađe, povišeni glasovi, preglasna glazba, pa su valjda djeca jedini remetitelji javnog reda i mira. I opravdano je zato “dječurliju” odbiti primiti u stan jer će ga zaprljati, jer moraju jesti svaki dan pa će im upropastiti kuhinje... Mnogi vlasnici stanova mogli bi unedogled nabrajati razloge zašto im nije prihvatljivo iznajmiti nekretninu obitelji s djetetom ili djecom, nesvjesni, kako kaže naš ustavnopravni stručnjak Mato Palić, da je to diskriminacija temeljem obiteljskog statusa. Mnogi misle i da je njihovo apsolutno pravo da iznajmljuju stanove kome žele, i to preko javnih oglasnika. “Na crno”, bez ugovora. Zato je veća od njihove krivnja svih dosadašnjih vlasti što nisu uredile tržište iznajmljivanja stanova kao i druge uređene zemlje EU, pa da se točno znaju prava i obveze i iznajmljivača i podstanara.

politički triler Snimali sastanak Todorića i vrha Vlade

A u slučaju kršenja prava s bilo čije strane pravni sustav treba ekspresno reagirati na zloupotrebe i zaštititi i iznajmljivače i podstanare, koji su u Hrvatskoj još građani drugog reda. Nažalost, previše je tu u igri interesa bogatijih građana ove zemlje koji su najčešće i iznajmljivači da možemo očekivati da će se država brzo uhvatiti ukoštac s tim problemom. I napraviti reda. Do tada obitelji koje imaju problema s unajmljivanjem stanova, ako ne ide nikako drugačije, neka spakiraju kofere za Irsku ili Njemačku.

poziv na udomiteljstvo Murganić: Želimo 50% manje male djece u domovima

Mi tako dobro demografski stojimo da nam njihov odlazak neće predstavljati nikakav problem. Žalosno je da smo se u stanju žaliti na lošu zdravstvenu uslugu, male mirovine, a tako smo neosjetljivi na djecu koja bi nam ih sutra trebala osigurati. Iznajmljivači stanova kojima smeta “dječurlija” trebali bi otići na izumiruće otoke na kojima se više od dva-tri desetljeća nije rodilo nijedno dijete pa čuti priče osamljenih staraca koji žale za vremenima u kojima se na otoku čuo plač djece i koji ne mogu podnijeti pogled na zatvorene, prazne škole.

HS produkt ZARADA U MILIJUNIMA EURA VIDEO Oružja kao perspektivan biznis: Pogledajte koja se proizvode u Hrvatskoj

Ali iluzorno je očekivati takvo nijansiranje problema i sluh za život od mnogih, osobito bogatijih vlasnika nekretnina, kad je njima trenutačno i ovako sasvim dobro. I kad im se čini da je najkomotnije iznajmiti stan studentu ili samcu pa, kad im se prohtije, izbaciti ga. A parovi s nepoželjnom djecom neka se žale policiji ili pučkoj pravobraniteljici.

 | Autor :

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Vito:

  Mnogi misle i da je njihovo apsolutno pravo da iznajmljuju stanove kome žele, i to preko javnih oglasnika. “Na crno”, bez ugovora. ::: Vrlo zanimljivo __ Dođe mi na vrata nepoznata osoba, traži da joj iznajmim stan, to ne želim, ... prikaži još! a onda me tuži za diskriminaciju. __ Molim vas vašu adresu, "poštovana" novinarko, doći ću vam na vrata, tražiti da mi iznajmite stan pa ako ne želite tužit ću vas za diskriminaciju. __ Jedini logičan zaključak o tome kome smijem iznajmljivati svoje vlasništvo. __ A vlasništvo je prema ustavu republike Hrvatske "nedodirljivo", što se jasno može vidjeti i po uništenim i neodržavanim državnim i gradskim stanovima koji su napušteni i prepušteni zubu vremena, a kad ih vlasnik počne iznajmljivati podstanarima, podstanari moraju o svom trošku plaćati uređivanje i održavanje, dok vlasnik ubire stanarinu i za to na kraju godine dobiva čak i povrat poreza. __ Da, bili bi zanimljivo vidjeti kako bi se vi ponašali da vam stvarno dođe netko i želi postati vaš podstanar, a to prema dosadašnjoj praksi može bez problema. __ Čak je "večernjak" o tome i pisao - dođeš kad nema vlasnika, uđeš, promijeniš bravu i nakon toga ti niti Ustavni sud ne može ništa sve dok vlasnik ne dokaže da je vlasnik svog stana. __ Što na takvu diskriminaciju može odgovoriti taj vaš "stručnjak" za diskriminacije??? __ nemojte samo napisati: neka institucije rade svoj posao - institucije rade svoj posao još od 1945.g. i nisu promijenile ništa zbog "stećenog prava".

 • Avatar utunelu
  utunelu:

  Zalosno i do bola je iritantno kad javno netko obavljuje ovakve clanke i s uputama za idiote bez ikakve pravne pismenosti!!Dijana vi sugerirate nekoma da se javi pravosudnim organima da mu netko nece iznajmiti stan kucu i dr?Jeste vi svjesnio ... prikaži još! stio ste napisali?Nije 1945 da ce te partijski komesarijati nekome naredivati sta ce raditi s svojim vlasnistvom!!!!!!

 • Badlands:

  Kada se u RH bude štitilo privatno vlasništvo i kada će vlasnici bitii zaštićeni kao i stanari onda će biti manje izbirljivi. Za sada je tu divlji zapad i vlasnik se mora zaštititi sam i birati najmanje riskantnu grupu a ... prikaži još! to su u prvom redu turisti , onda studenti i samci a obitelji sa djecom su daleko najriskantniji. Stanje na tržištu je posljedica socijalističkog pravosuđa pa se prema tome prvo to treba izmjeniti a do tada obitelji sa djecom imaju pravo prvenstva za POS i gradske stanove.