Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Direktor Romeo: Prvi sam trener koji je Modrića poslao na šišanje

Romeo Jozak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.08.2014.
u 07:53

Nisam policajac, ne kontroliram izbornika, on je fenomenalno prihvatio moj dolazak, kazao je Romeo Jozak za tjednik Max!

Rođeni Riječanin Romeo Jozak (42), novi tehnički direktor HNS-a, nikada nije bio profesionalni nogometaš, piše tjednik Max! – Prošao sam nogometnu školu Varteksa, igrao u drugoligašu Španskom, a u 20. godini ozlijedio sam gležanj, odustao od nogometa i posvetio se edukaciji – priča Jozak, kojega je u jednom razdoblju karijere trenirao i Branko Ivanković.

Srednju školu završio je u Varaždinu, fakultet u Zagrebu, magisterij u Americi, a doktorirao je u Zagrebu. Doktor društvenih znanosti s usmjerenjem iz nogometa.

Stalno je micao šiške s očiju

A trenerska karijera? – Počeo sam u Orijentu, pa vodio mlađe kategorije u Dinamu, mladu momčad 2001./2002., potom mlade selekcije Libije, pa nogometne škole u Kanadi i u Njemačkoj, zatim bio pomoćni trener u Osijeku, te trener Osijekove druge momčadi. Malo je poznato kako su kroz Jozakove ruke prošli brojni reprezentativci: Domagoj Vida u Osijeku te cijela galerija istaknutih Dinamovih talenata, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Eduardo, Vedran Ćorluka...

– S Lukom, koji tada nije slovio za ekstratalent, imao sam kreševo zbog - frizure! Smetalo mi je kako je prije svakoga odigranoga pasa micao šiške s očiju. Naredio sam mu: “Sutra se ne moraš pojaviti na treningu ako se ne ošišaš!”. Dolazi on sutradan, opet neošišan, uz opravdanje kako nije radio frizerski salon. Inzistirao sam i zaprijetio mu - sada imaš pola sata da odeš i ošišaš se! Tek tada je urodilo plodom. Nedavno smo se sreli, sjetio se tog događaja, zezao se: “Vi i vojska jedini ste koji ste me uspjeli ošišati...”.

Direktore, jeste li vi kontrolor izbornika Nike Kovača?

– S Nikom Kovačem čujem se tri puta dnevno. Da, ja sam čovjek blizak s oba tabora, iako mi se ne sviđa da se o izborniku i Savezu govori kao o taborima. Kao direktor svih reprezentacija, pa i A-vrste, imam svoje ovlasti, kao što i izbornik ima svoje. Ova rečenica je ključna: izbornik ima maksimalne i stopostotne ovlasti za trenutačnu operativnu provedbu ciljeva A-selekcije, a kada govorim o dugoročnoj strategiji svih reprezentacija, za to je odgovoran Savez. Izbornik i tehnički direktor zaduženi su da svaki pazi na svoj segment. Naravno, mi možemo zajedno komentirati njegov izbor igrača, ali njegova je tu zadnja. On je izbornik. Ima ovlasti i odgovornost. A strategija Saveza je, na primjer, hoćemo li u reprezentaciji imati ‘Drmića’, to je onda moj dio posla. Savez to ne može prepustiti izborniku, osobi ‘XY’, koja će tamo biti godinu dana, dvije ili pet. To mora biti neka stabilna dugoročna nogometna priča; što je sa selekcijom U17, U19, U21...

Već smo prionuli poslu

Kako je Niko Kovač prihvatio vašu blizinu?

– Prihvatio ju je fenomenalno. Već smo krenuli u operativu, imamo tri mini-projekta na kojima sada radimo. Strategija, neki novi “Drmići”...

Vaš osvrt na učinak reprezentacije na SP-u u Brazilu?

– U Brazilu sam bio gledatelj, promatrač. Nisam bio u kampu, nisam bio blizu reprezentacije, nisam bio dio priprema, dio stožera, nisam bio direktor. No, za svaku sljedeću akciju moći ću dati mišljenje kao direktor, što mislim o pojedinom projektu. Niku Kovača znam još iz selekcije U21, gdje je bio prisutan veliki fanatizam, velika želja. Nadam se da je izbornik naučio iz stvari koje su se dogodile u Brazilu i da će iz njih izaći još jači. Mene u životu vodi jedna misao: nema onoga tko nije pogriješio – kaže Romeo Jozak, nasljednik Zorislava Srebrića u fotelji tehničkoga direktora HNS-a.

Vi ste Mamićev čovjek u Savezu? Njemu polažete račune?

– Polažem račune Šukeru, ali Izvršni odbor glavno je izvršno tijelo Saveza, a Mamić dopredsjednik Saveza pa posljedično onda i njemu. Kad se govori o odnosu s njime, Mamića je teško impresionirati jer je strašno inteligentan. Čime sam pridobio njegovo veliko povjerenje, to bi njega trebalo pitati. U meni je velika ambicioznost, veliki fanatizam za posao kojim se bavim, a imam i neki kliker u glavi. Mamićev diktat? Ja radim po napucima svojih nadređenih, izvršnoga predsjednika i predsjednika HNS-a. Izvršni odbor donosi strateške odluke, a ja ih provodim.

Trebam bolju komunikaciju

Prva strateška odrednica u novom ciklusu? Halilović A reprezentativac?

– Takvi kao Halilović, svi, upravo je posao Saveza da te stvari idu pravim smjerom. Glavna je zadaća uspostava bolje komunikacije s izbornikom, kao i moja operativna uključenost u rad reprezentacije kao direktora. Prisutnost na treningu, svlačionici, ali ne i uplitanje u posao u smislu ‘zašto će igrati ovaj ili onaj...’

Bit ćete prisutni i u svlačionici?

– Ne mislim biti prisutan na sastancima, ali kao direktor reprezentacije mogu doći u svlačionicu i pitati što me zanima. Neću visiti u svlačionici, ali neće mi biti zabranjen ulazak. Bude li se mene doživljavalo kao kontrolora ili policajca, onda nećemo uspjeti jer će se uvijek izvrtati istina – zaključio je Romeo Jozak, najuspješniji direktor Dinamove škole nogometa.

Za njegovoga šestogodišnjega mandata ta je škola po kriterijima ECA-e (Europske klupske asocijacije) svrstana među šest najboljih u Europi. Zbog toga je dosega Jozaka svojedobno Wenger želio vidjeti na čelu škole Arsenala, no već tada bila mu je namijenjena visoka funkcija u HNS-u...

>>Jozak: Kaos! Treba nam željezna čizma

>>Jozak službeno napustio Dinamo i postao tehnički direktor HNS-a

Komentara 2

CR
crnaguja1950
15:13 01.08.2014.

veliki veeeeliki um i mag pod patronatom velikog šefa.sumrak nogometne hrvatske se nastavlja

Avatar imotska115
imotska115
04:11 02.08.2014.

I sto ima veze duga kosa ili kratka ako znas igrat nogomet. Ovo je samo znak ja sam gazda ovdje, ako hoces igrat moras se osisat, najveca glupost u tkvz. nlegovoj demokraciji i sloboda izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije