Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Dino Kozlevac: Sad preporučujemo samo – obiteljska okupljanja

Dino Kozlevac
Srecko Niketic/PIXSELL
19.10.2020.
u 06:35

Mi odlično surađujemo s Nacionalnim stožerom. Znam da njima nije lako u ovoj situaciji, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije

1. Prema podacima belgijskog ministarstva, Istra je jedina “zelena” regija na svjetskoj koronakarti. U čemu je tajna tog uspjeha?

U besprijekornom funkcioniranju sustava, bezrezervnoj podršci gradova, općina i županije, koji se ni u jednom trenutku ne miješaju u odluke Stožera, već poštuju naše prijedloge, te samodisciplini građana Istarske županije koji se u velikoj mjeri pridržavaju mjera koje su propisane.

Funkcioniranje sustava civilne zaštite i zdravstva te sjajan rad ekipe epidemiologa, koji su ključni u stručnom dijelu, omogućavaju sustavu da efikasno upravlja krizom.

Puno nam pomaže i laboratorij za ranu dijagnostiku, tako da epidemiolozi mogu što prije detektirati kontakte i naložiti mjere samoizolacije, što je jako bitno jer to onemogućava nekontrolirani ulaz virusa u populaciju. Imamo odličnu subordinaciju županijskih i gradskih stožera civilne zaštite i na području Istre, što se tiče bilo kojeg oblika okupljanja, svi moraju zatražiti suglasnost stožera. I na kraju, ne poznajemo godišnje odmore i slobodne dane. Otkako je kriza počela, već sedmi mjesec zaredom radi se bez prekida.

VIDEO: Ministar Beroš osvrnuo se na nove rekordne brojke: "Virus ulazi u zdravstveni sustav, prijeti na sve strane. Vrijeme je da uzmemo stvar u svoje ruke."

2. Dolazi zima, bliže se i blagdani. Kako koronu zadržati pod kontrolom?

Jedino tako da se svi građani pridržavaju mjera, i to redom: razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja zaštitnih maski te izbjegavanja svih rizičnih aktivnosti, fešti i raznih drugih događanja. Sve što se u ovom razdoblju radi trebalo bi ostati na razini obitelji. Znači, preporučuju se obiteljska okupljanja.

U Istri su se ljudi svega toga pridržavali cijelo ljeto – i u javnom prijevozu, i u javnim institucijama, i u osobnim kontaktima, i u djelatnostima trgovine i ugostiteljstva – pa nam je to i omogućilo da imamo povoljnu situaciju.

I zato smo s Nacionalnim stožerom i donijeli odluku da gosti u ugostiteljskim objektima u Istarskoj županiji ne moraju nositi maske jer trenutačno nema virusa u populaciji. Svi slučajevi koje imamo u protekla dva tjedna dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i drugih država.

3. Javnost izražava sve veće nezadovoljstvo odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Je li to opravdano?

Mi odlično surađujemo s Nacionalnim stožerom. Znam da njima nije lako u ovoj situaciji. Razni teoretičari zavjera i razni kvazistručnjaci svojim istupima ne pridonose stvaranju povjerenja u instituciju Nacionalnog stožera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije