Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Dinastija Osim – ispred svih u BiH

'amar2_nnn_spo_060513'
Foto: 'Mladen Miletic'
1/5
15.05.2013.
u 08:30

Švabin sin Amar stvorio je moćnog Želju, a Sarajlije ga prepoznaju po psu: Eno onog cuke, a s njim i Osima! Nikad jedna momčad u ligi BiH nije bila toliko dominantna kao Željezničar koji već nekoliko godina kao menadžer predvodi Amar Osim.

Prošlog su tjedna Željezničar i Sarajevo odigrali 101. \"vječiti derbi\" (bilo je 0:0). Riječ je o susretu u ovom trenutku dvaju najjačih BiH klubova. S bodom iz tog susreta Željezničar je ostao na 9 bodova prednosti ispred Sarajeva, tri kola prije kraja prvenstva. Samo bi mu nekim čudom mogla izmaknuti titula, ali kako ta momčad u BiH igra, to je nerealno.

Željo će ove sezone obraniti titulu prvaka BiH, što ranije nije uspjelo ni jednom drugom BiH klubu, a možda obrani i titulu u Kupu. U prvom susretu finala Kupa igranom u Sarajevu sa Širokim Brijegom bilo je 1:1, što nije loš rezultat za sarajevsku momčad prije uzvrata na Širokom Brijegu.

- Bilo nam je malo nezgodno. Bili smo u situaciji da u jednom trenutku imamo sve u svojim rukama, a da nismo bili oprezni, mogli smo imati neuspješnu sezonu - rekao nam je menadžer i šef stručnog stožera Željezničara Amar Osim, inače sin legendarnog Ivice Osima.

Najdalje 500 metara od stadiona

Baš kao što je popularni Švabo nekada vodio jake generacije Željezničara, pod Osimom juniorom ovaj klub u posljednjih nekoliko godina zna samo za uspjehe na domaćoj sceni. Biti sin Ivice Osima i baviti se istim poslom kojim se i on bavi sa sobom sigurno nosi velika očekivanja. Ipak, Amar već neko vrijeme stvara svoju dinastiju. Željo je pod njim postao jedini klub koji je na istinski način dominirao BiH nogometom. Na veliku radost navijača, Amar Osim je ponovno zasjeo na klupu u 2009. godine.

Posljednju pripremnu utakmicu prije početka te sezone Željo je igrao u Mostaru protiv Zrinjskog. Dobila je tadašnja Osimova momčad pet laganih komada u svoju mrežu. Oni koji su susret gledali nisu mogli vjerovati da će Željo te sezone na dominantan način osvojiti prvenstvo, a dupla kruna izmaknula mu je nakon nesretnog poraza u finalu Kupa. U idućoj sezoni Osim je osvojio Kup. U sezoni 2012./13. osvojio je dvostruku krunu, a u aktualnoj sezoni mogao bi i obraniti dvostruku krunu. Tako nešto je za BiH prilike impozantan uspjeh, Željezničar trenutačno zauzima mjesto koje mu po svemu pripada u BiH.

- Željezničar definitivno nije bezvezan klub. Klub je to koji ima tradiciju, veliki broj poklonika. Iz raznih razloga jedno vrijeme Željo nije bio tamo gdje mu je bilo mjesto. Trebalo je napraviti dosta posla da se vrati na mjesto koje mu realno i pripada - prepričava nam Osim, koji tvrdi da uspjesi ne utječu previše na njegovu popularnost u Sarajevu:

- Mene u Sarajevu prepoznaju po cuki. Imam specifičnog psa. Prava je pojava. Kada ga šećem ulicom, ljudi komentiraju \"vidi onog cuke, a eno s njim ide i Osim.\" - kroz smijeh nam kaže trener, također poznat po humor, baš onakvom specifičnom za grad na Miljacki.

- Dobar dio mog života vezan je uz Željezničar. Pa i kada nisam na Grbavici (stadion Željezničara, nap. a.), obično se krećem u krugu od 500 metara oko stadiona. Sigurno da je drugačije voditi ovaj klub nego neki drugi u inozemstvu, gdje možeš do kraja biti profesionalac - dodao je Osim.

Engleski tip menadžera

Mediji u BiH Osimu pridaju titulu \"menadžer\". On je vjerojatno jedini trener u BiH koji je, osim što je šef struke, i glavna osoba koja dogovara angažmane igrača u momčad i njihovu prodaju u inozemstvo. Otkako je Osim u Želji, klub je ostvario neke značajne transfere u inozemstvo. Samo prodajom igrača u posljednje tri godine zaradio je oko 1,300.000 eura. Za bosanskohercegovačke prilike to je ogroman novac. Željo je u 2011. bio jedini klub u BiH koji je poslovao s dobiti. Na koncu sezone očekuju se novi transferi iz Želje. Amar Osim sada u momčadi ima igrače poput BiH reprezentativca Muamera Svrake, te još neke poput Edina Adilovića, Samira Bekrića... On tvrdi da u BiH postoji igrački potencijal, ali da drugi faktori diktiraju cijenu.

- Potencijala sigurno ima. Primjerice, hrvatska liga u prosjeku je jača 20-30 posto od BiH lige, a opet prosječni igrači iz te lige prodaju se po najmanje 150 posto većoj cijeni od prosječnih igrača iz BiH. Osim toga, Hrvatska je i četvrta reprezentacija svijeta, što sigurno puno utječe i na rejting igrača iz 1. HNL. Našu ligu mediji slabije prate nego druge lige u regiji. Fali nam taj EPP, uz koji bismo mogli malo bolje kotirati. Veći bismo iskorak mogli napraviti ako se naša reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Daj, Bože, da se to dogodi. Dobili bi tada na vrijednosti i igrači koji dolaze iz BiH lige. Bili bi malo konkurentniji na tržištu - dodao je Osim.

Osim tvrdi da ne razmišlja u ovom trenutku o nekom inozemnom trenerskom angažmanu. Njega su povezivali i s klupom Dinama...

- Čuo sam jednom prilikom da sam bio u kombinaciji, samo što do mene nije nikad došao neki službeni glas. Sad sam upao u mašinu, ne stignem razmišljati ni o čemu osim o Želji. Ipak, nemam pojma kako ću razmišljati za nekoliko tjedana kada sezona završi - tvrdi Osim, koji je ujedno i trener u BiH s najduljim stažem na klupi:

- Mi u BiH ne cijenimo sami sebe koliko bismo trebali. Mala smo zemlja, a opet neki bosanskohercegovački klubovi za sezonu promijene i po pet trenera. Uvijek se vrte ista imena, pa ne znam zašto onda za trenere u BiH ima tako malo strpljenja - zaključio je menadžer Željezničara.

>>Ivica Osim zbog bolova u grudima završio u bolnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije