Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.04.2017. u 23:13

Uz Mađarsku, i Poljska i Češka i Slovačka (Višegradska skupina) odlaze u „neliberalizam“. Kada ne možeš poboljšati život ljudima, smanjuješ im slobodu i uvjeravaš ih da žive dobro.

U Mađarskoj premijer Viktor Orban, nakon što je predložio zakon (usvojen u parlamentu 4. travnja) kojim se zabranjuju sveučilišta financirana stranim novcem, predlaže zakon kojim će se zabraniti nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva. Želi, kako je sam kazao, uvesti „neliberalnu demokraciju“ kakve postoje u Rusiji, Turskoj i Kini koje smatra uspješnima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel Orbanovu namjeru pretvaranja države u „neliberalnu“ komentirala je kazavši kako “ne može shvatiti riječ neliberalan u vezi s demokracijom”. Merkel je Orbanu spočitala “neliberalnost” prije dvije godine, a od tada je Mađarska sve dublje ušla u „neslobode“ pa se postavlja pitanje što će kazati 29. travnja na sastanku predsjedništva europskih pučana. Orban provodi ono što je američki novinar Fareed Zakaria napisao kao kritiku o mogućem klizanju demokracije u neliberalnu.

Mnoge države, posebno one Trećeg svijeta i nekadašnje socijalističke države u Europi, ispred demokratizacije stavile su ekonomski progres. Takve države, napisao je Zakaria, otkliznu u diktaturu. No i na Zapadu demokracija može otići u demagogiju i neslobodu. Vidi se to po tzv. populističkim pokretima, koji nisu ništa drugo doli demagoško jahanje na leđima nezadovoljnika.

Uz Mađarsku, i Poljska i Češka i Slovačka (Višegradska skupina) odlaze u „neliberalizam“. Kada ne možeš poboljšati život ljudima, smanjuješ im slobodu i uvjeravaš ih da žive dobro. U spomenutim državama zaposlenici imaju zajamčenu minimalnu satnicu manju od tri eura. U Njemačkoj minimalna satnica iznosi oko devet eura. Radnici u državama Višegradske skupine proizvode iste, npr., automobile kao i oni u Njemačkoj, ali sigurno nisu tri puta manje učinkoviti.

Za zaustavljanje „neliberalizma“ Merkel bi možda trebala kazati da bi se iznosi minimalne satnice u istočnom bloku trebali približiti onima na Zapadu. I dalje željezna zavjesa dijeli zapadni od istočnog dijela Europe, ovoga puta u plaćama (iako roba košta isto), a onda i u slobodama. Istočnoeuropske države socijalističku demokraciju zamjenjuju „neliberalnom demokracijom“. Zaboravljaju ili nisu nikada ni znali da demokraciji ne trebaju pridjevi.

>> I za petokraku na boci piva kazna do 48 milijuna kuna

>> Orbán kao Trump: Migrante zatvorili iza žice

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar abakus
abakus
08:59 18.04.2017.

Na žalost, demokraciju ( koja je takva kakva jest, sa svim njezinim manama) ukinuli su još prije barem nekoliko desetljeća mediji. Mediji koji su daleko od neovisnih kako se predstavljaju i koji već barem nekoliko desetljeća zajedno rade kao poluge jedne globalne agende koja upravo ukida demokraciju uz pomoć demokracije. Bizarno, zar ne? Zato nismo ni primjetili na vrijeme da se to događa, zato nam i jesu desetljećima mogli prodavati priču kako je demokracija još i ovo, pa još i ono, pa još i... sve dok je nisu malo pomalo sveli na sprdačinu, a da mi to nismo ni primjetili. Zar je demokracija kad ti na izborima mediji svojim pritiscima i lobiranjem serviraju dvije strane istog novčića i kad zapravo izbora nemaš? Zar je demokracija kad je samo jedna "istina" (medijska, tj. one agende) dozvoljena, a sve ostale se u startu demonizira, naziva opasnim, fašizmom i traži zabrane? Zar je demokracija kad se uz pomoć od medija (tj. one agende) postavljenih vlada ljudima uvode zakoni koje oni ne žele - pa se onda još i javno mudruje o tome kako su ljudi, narod, zaostali i kako ih treba preodgajati? Ne, to nije demokracija. Demokracija je odavno ukinuta. A ovo što Orban i slični rade jest pokušaj da onemoguće te snage koje su ukinule demokraciju i koje je drže u stalnom stanju ukinutosti i da je - vrate. A što će drugo mediji (tj. agenda) nego derati se na sav glas da je to ukinuće demokracije, fašizam i tome sl. ...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije