Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.05.2019. u 08:02

U zemljama većinski nezadovoljnima stanjem demokracije postoji uvjerenje da izbori ne mijenjaju mnogo, odnosno da stranke ni desnice ni ljevice ne rješavaju problem

Prema istraživanju američkog Pew Research Centera provedenog u 27 zemalja, demokracija nije dobrog zdravlja, odnosno 51 posto ispitanih nije zadovoljno, a 45 posto izražava zadovoljstvo stupnjem demokratičnosti svoje zemlje. Sud o demokratičnosti varira od zemlje do zemlje i umnogome ovisi o stupnju ekonomskog zadovoljstva i korupciji. U sjevernoj Europi zadovoljstvo je veće (u Švedskoj i Nizozemskoj 65%, u Njemačkoj 56%), a na jugu Europe mnogo je manje (u Grčkoj 16%, Španjolskoj 20%, Italiji 29%).

U zemljama većinski nezadovoljnima stanjem demokracije postoji uvjerenje da izbori ne mijenjaju mnogo, odnosno da stranke ni desnice ni ljevice ne rješavaju problem. Možda i zato raste podrška strankama koje do sada nisu bile na vlasti. U Italiji je Pokret 5 zvijezda (M5S), koji nikad nije bio na vlasti, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio 32 posto glasova i sada je u vladi s Ligom koja je bila doživljena kao nova, a zapravo je već bila u vladajućim koalicijama. Nakon manje od godinu dana vladanja M5S mogao bi dobiti samo 22 posto glasova. Čini se da stupanj nezadovoljstva demokracijom raste i sa stupnjem korupcije u pojedinoj državi. U Italiji čak 70 posto ispitanih smatra da su svi političari korumpirani, dok je u Njemačkoj takvih 33 posto.

U Italiji samo 28 posto ispitanih smatra da im se životni standard može poboljšati. Mnogi, osim toga, smatraju da je sedamdesetih i osamdesetih godina bilo bolje. A 1977., primjerice, samo je 35 od 143 zemlje bilo demokratsko, odnosno 24 posto, a 2017. čak je 96 od 167 zemalja ocijenjeno demokratskima, a njih još 46 imalo je elemente demokracije, ali i autokracije. Percepcija demokracije ne ovisi o stvarnim slobodama, već o očekivanjima pojedinca i onome što mu se od obećanja ostvaruje. Kad je čovjek imao manje dobara i manje sloboda, nije ni očekivao mnogo. Sada su porasla očekivanja, a mnogi smatraju da ona nisu ostvarena zbog korumpiranih političara, a ne zbog raznih drugih okolnosti pa se biraju političari koji obećavaju bolju prošlost.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
18:04 20.05.2019.

Ma bitna je demokracija kakva je bila u tomaševićevoj jugoslaviji, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije