Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Deklaraciju o Hrvatima u BiH najbolje je ne donositi bez konsenzusa

Preglasavanje u Saboru može samo pokazati pukotine u Hrvatskoj politici prema BiH
13. prosinca 2018. u 09:49 8 komentara 831 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Otkako je došao na funkciju, premijer Plenković veliku je pažnju usmjerio na pitanje položaja Hrvata u BiH. Dapače, izuzmemo li krizu u Agrokoru, možemo slobodno reći da je malo pitanja kojima se posvetio tako predano, a nisu izostali ni rezultati.

Nenad Stazić 'TIPIČAN KOMŠIĆEV BIRAČ' VIDEO Zastupnici HDZ-a burno reagirali na Stazićev govor o BiH i Tuđmanovoj politici

Na Europskom vijeću nedavno se tako analiziralo stanje nakon listopadskih općih izbora u BiH, na kojima su Bošnjaci ponovo izabrali hrvatskog člana Predsjedništva. Istu je temu Plenković, navodno uspješno, otvorio i u razgovoru s Macronom za službenog posjeta Francuskoj.

Da se o položaju Hrvata u BiH razgovara na tako visokim forumima, donedavno je bilo gotovo nezamislivo. No kako onda protumačiti očiti šlamperaj HDZ-a u donošenju Deklaracije o položaju Hrvata u BiH? Taj su dokument kroz Odbor za Hrvate izvan Hrvatske još u svibnju progurali zastupnici iz BiH.

Željko Komšić NE POŠTUJE SUVERENITET Komšić poručio Plenkoviću: "Ono što Hrvatska radi nije dobro"

Deklaracije su proglasi političke naravi kojima parlamenti izriču stajališta o važnim političkim pitanjima pa se u njihovoj pripremi obično jako pazi na postizanje što šireg konsenzusa. Deklaracije bez toga jednostavno nemaju smisla. Ova je, međutim, u proceduru upućena bez međustranačkih konzultacija.

Dapače, čini se da se zastupnici nisu konzultirali ni s Vladom, jer sam je tekst u međuvremenu bitno ublažen, očito na intervenciju iz Banskih dvora. No ni takav nije po volji lijevoj strani sabornice, koja u njemu vidi miješanje u unutarnje stvari BiH.

Na “desnom krilu” procjenjuju, pak, da je konačni tekst zapravo “kamilica” koja ne može popraviti položaj Hrvata u BiH. Očito je, dakle, da se neće moći svima udovoljiti i da konsenzusa oko deklaracije ne može biti.

Konvoj 'Bijeli put' 'Bijeli put' Patnju Hrvata iz Srednje Bosne prekinula je naredba iz Zagreba: 'Neka konvoj krene!'

Posebno je nezgodno što se finalnoj verziji deklaracije usprotivio Milijan Brkić, koji je bez obzira na svoj položaj u stranačkim strukturama formalno drugi čovjek HDZ-a. Jedinstven stav o ovom dokumentu, dakle, nema ni najveća stranka vladajuće koalicije.

Ne dođe li do nekog dogovora do petka, kada je zakazano glasovanje, HDZ-u bi možda najbolje bilo da odustane od ovog dokumenta, jer preglasavanje oko deklaracije zapravo može samo pokazati pukotine u hrvatskoj politici prema BiH, što može biti štetno i za tamošnje Hrvate i za Hrvatsku.

Gradilište zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu
INVALIDNINA
Kako je gastarbajter, obrijavši samo pola lica, nasamario njemačku komisiju za mirovine
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Mimosvit:

  To bi bilo kao da kažeš Hrvatska državnost nema smisla bez konsenzusa jer oko nekih pitanja konsenzusa nikad neće biti. Uvijek će 70-80% biti za a ostatak protiv.

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Onima koji to još ne znaju, treba reći da je baš ovakvu današnju BiH, u Daytonu kreirao Franjo Tuđman. Bilo kakve deklaracije i miješanja u unutarnje odnose u BiH izvan te države, direktno je pljuvanje u lice ljubljenom vođi.

 • bakulušić:

  Pukotine u hrvatskoj politici prema BiH su veleizdajničke naravi i poznate su od prvoga dana hrvatske države. Ništa novo se ne može vidjeti.