Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.09.2016. u 12:24

Dekanu očito do dana današnjeg nitko nije uspješno objasnio da fakultet ne postoji zbog dekana, nego zbog studenata. I da se studentska prava nikako ne smiju podcjenjivati i gaziti

Jedan od vodećih hrvatskih književnika Ivo Brešan još je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća napisao dramu “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”. Pisci su vrlo često sposobni predvidjeti budućnost. A lucidni Brešan kao da je predvidio zbivanja koja ovih dana zapljuskuju nekada ugledni zagrebački Filozofski fakultet. Na kojem je malodušni dekan instalirao zaštitare, da ga, valjda, čuvaju, od studenata.

Dekanu očito do dana današnjeg nitko nije uspješno objasnio da fakultet ne postoji zbog dekana, nego zbog studenata. I da se studentska prava nikako ne smiju podcjenjivati i gaziti. No, osim studenata, zaštitare moraju trpjeti i poniženi zaposlenici fakulteta kada dolaze na svoje radno mjesto. Gdje je tu autonomija Sveučilišta?

No dekanu, koji je već neko vrijeme u neronovskom transu, nisu dovoljni samo zaštitari da bi pokazivao svoju moć. Otišao je i puno dalje. Pa je protiv dviju profesorica podnio i kaznene prijave, a jedna od njih je i predsjednica hrvatskog PEN centra pa se živo čudim da zbog agresivnog dekana već nije izbio i punokrvni međunarodni skandal. No, zagrebački Filozofski fakultet, iako se bavi humanističkim znanostima, baš ne mari za PEN, njegovu Povelju i penovske slobodarske intelektualce.

Pa upravo je na tom fakultetu devedesetih godina prošlog stoljeća otkaz dobio ugledni penovac i književni povjesničar Slobodan Prosperov Novak, uspješni organizator međunarodnog kongresa PEN-a koji je u ratno vrijeme održan na Hvaru i u Dubrovniku. No sadašnji dekan iz 21. stoljeća i Hrvatske, koja je u međuvremenu postala i punopravna članica Europske unije (a devedesetih je nisu puštali ni u Vijeće Europe, gdje je primljena nakon Makedonije), zabranio je studentima da na fakultetu lijepe proglase, kao da živimo u Čehoslovačkoj nakon invazije ruskih trupa i Varšavskog pakta.

A zašto dekan provodi strahovladu na Filozofskom fakultetu? Zar se doista toliko boji za svoj dekanski položaj, kojem očito nije dorastao? I zašto ga na red ne pozove ministar obrazovanja, znanosti i sporta iako ima labavi tehnički mandat? Zašto se ne očituje i rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je s puno pažnje i feudalističke pompe organizirao vlastitu inauguraciju, a sada štiti dekana s čijeg je položaja i otišao na rektorski položaj.

Da je živ nekadašnji rektor Sveučilišta Ivan Supek, na čiju bi stranu stao? Zar bi štitio dekana koji je svoju osobnost stavio ispred cijelog jednog fakulteta i ispred cijele zagrebačke akademske zajednice? Ili bi podržao studente, koji su danas na Filozofskom fakultetu taoci borbe za principe tog fakulteta koje bi prije svih trebao braniti njegov prvi čovjek, dakle dekan.

Ali on kao da se više brine za neke druge visokoškolske ustanove, nego za ustanovu na čijem je čelu. Tako tipično za cinizam današnje hrvatske elite.

>> Sukob dekana i studenata Filozofskog fakulteta: 'Doveo je zaštitare s namjerom da izazove fizički sukob'

Komentara 4

GE
Georgina56
16:38 19.09.2016.

Zaboravili ste ispricati pocetak price. Zasto je doslo do ove situacije? Zaboravili ste pripomenuti da se spomenute dvije profesorice ponasaju izvan Statuta fakulteta i da su digle bunu protiv sklapanja Ugovora o suradnji s Bogoslovnim fakultetom. Toliko o obrazovanju, tolerancijiiji i snosljivosti doticnih, tim vise sto se radi i o Predsjednici PENa Hrvatske

DU
Deleted user
14:27 19.09.2016.

A tko je tamo dekan? Onaj bezlični čičica koji je na to mjesto došao i sam se iznenadio da je tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije