Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dečki, zna premijer zašto navija za Istanbulsku!

Ne radimo bauk od ratifikacije jer od žena se više neće tražiti da budu lijepe, već će raditi i poslove zbog kojih su muškarci “ružniji spol”.
20. ožujka 2018. u 14:45 4 komentara 6436 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jeste li se pitali ovih presudnih dana na prijelazu iz spolnog u rodnoideološko doba zašto su i vašu generaciju te brojne generacije prije i poslije, mučili s rodovima u školi. Znate ono kad traže od djeteta da, tobože, razlikuje imenice muškog, ženskog i, pazite vi te perfidnosti, srednjeg roda. I, čemu rod, zašto se ne propituje spol imenica. Kako smo generacijama bili naivni misleći kako rod u obrazovnom sustavu ima isključivo edukativnu svrhu. A zapravo je sve još tada počelo. Bio je to prvi korak u ideološkom projektu koji nas sada jednako, tobože radi zaštite žena od nasilja, sili da ratificiramo Istanbulsku konvenciju. Sva sreća da su Hrvati, uz manjinu drugih nacija, pronicljivo skužili kamo to smjera.

Andrej Plenković Analiza Dobro je da Plenković mijenja HDZ, ali ne bi li to trebalo raditi i s državom

Danas, tobože, dijete mora znati kojeg je roda imenica, a sutra ne samo što će žene masovno otimati poslove, pa i one upravljačke, koji tradicionalno pripadaju muškarcima, ili će na istim poslovima imati istu plaću, ili čak više nećete moći udariti ženu zato što je žena, već će nam sve ukinuti pa i taj blaženi osjećaj da se barem u javnim toaletima osjećamo kao muškarci. Čak ni feministice, od kojih je i preuzeta načelna ideja, nisu svjesne da Istanbulska konvencija zapravo sadrži mehanizam i za negaciju njih samih jer kad projekt uznapreduje i sama Konvencija bit će smetnja rodnim ideolozima. Jer kad našim umom i djelima zavlada rod, što će tada ostati od istanbulske definicije “rodno utemeljenog nasilja nad ženama”, dakle nasilja usmjerenog na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa ženu.

Andrej Plenković
1 / 1
Andrej Plenković

Koja žena, ako imamo samo rod koji “označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce”!? Ako će ta definicija ukinuti sve spolno, majka, otac, brat, sestra, žena, muškarac... sve će to biti društveni konstrukti oblikovani ulogama koje im zajednica daje, te će stoga sve to nestati, pa i specifično nasilje kojim se Konvencija bavi, a time i njezina svrha. Čudno je što barem muškarci ne uočavaju da mogu profitirati od rodne ideologije, osobito oni “pravi” koji znaju čemu služi “muška ruka”. Dakle, kad s ratifikacijom rod postane temelj društvenih odnosa, muškarci koji dignu ruku na “slabiji spol”, suočeni s državnom represijom moći će inzistirati na “rodno osjetljivom postupku”.

Marija Pejčinović Burić različiti stavovi Pejčinović-Burić: 'Došlo je vrijeme za ratifikaciju'. Tolušić: 'Neke stvari su mi nejasne'

Ne može se nasilno ponašanje u obitelji pripisivati rodnoj ulozi muškarca, osobito ako on tvrdi da ženu nije pretukao zato što je žena, već, naprotiv, zato što se, i to baš pod utjecajem Istanbulske konvencije, ona ponaša kao muški rod. I na koncu, muškarac unatoč spolnim obilježjima može reći da je bio nasilan uživjevši se u rodnu ulogu žene, pa se Istanbulska konvencija ne može primijeniti na nasilje “ženskog roda” nad ženom. Ili? Osim toga, je li baš nužno muškom rodu toliko se opirati tomu što će bez srama moći gledati žene kako obavljaju sve one, kako su nas učili, “muške” poslove u kući.

Istanbulska konvencija vodi i tomu da se žene više neće moći onim umilnim ženskim forama pozivati na to kako oni prljavi poslovi u kupaonici ili kuhinji baš nisu primjereni za njihove nježne ruke s naglaskom na rodnu ulogu u društvu. Naime, nakon ratifikacije se od žena više neće tražiti da budu lijepe, već će raditi i sve one poslove zbog kojih su muškarci “ružniji spol”. Sve su to benefiti rodne teorije. Stoga je pretjerano što i muškarci od ratifikacije rade bauk od milijardu kuna godišnje.

Kujundžić obećava brzo rješenje problema problamtično, ali podržava Kujundžić u Istanbulskoj konvenciji vidi rodnu ideologiju, ali mu nije presudna: 'Malo se zrcali'

Austrijanaca je dvostruko više nego nas, pa su 2015. za devet skloništa izdvojili 3,6 milijuna eura i još dva na prevenciju. Na rodnu jednakost troše još pet milijuna eura, što znači da bi im trebalo više od deset godina da na žene potroše milijardu kuna. S time da taj trošak izravno ovisi upravo o nasilnosti muškaraca. Uostalom, koliko ćemo dati samo za avione da nas štite od mogućih agresivaca.

Zato je genijalna ideja našeg premijera da u zakonu o potvrdi Istanbulske konvencije napiše kako je ona u skladu s Ustavom i ne sadrži rodnu ideologiju. Plenković zna da je već naš Ustav Konvenciju po snazi smjestio iznad svih zakona pa i tog kojim će reći da je ustavna, kao i da zakon ne može propisivati što sadrže ili ne sadrže propisi iznad njega. Međutim, premijer je očigledno shvatio prave vrijednosti konvencijskog sadržaja za muški rod pa stoga i predlaže pravnu besmislicu. Bitno je što će to umiriti one koji se pitaju zašto se tri puta u Konvenciji spominje spol, a 19 puta pojmovi s osnovom roda: “rodni identitet”, “rodne perspektive”, “nestereotipne rodne uloge, “rodno razumijevanje nasilja”, “rodno osjetljive” politike, postupci, smjernice i tumačenja... Što je logičnije nego zaključiti da je to zato što Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju.

Situacija u HDZ-u Slavonija i Dalmacija za ratifikaciju Plenković ZVONIMIR DESPOT HDZ je u javnost izbacio vlastite frustracije Rada Borić: 'Očito je nekome u interesu plašiti ljude da će muškarci u haljinama ulaziti u ženske toalete'
Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja silno boli Hrvate nakon poraza
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
 • bikica7:

  Vijeće Europe ( tijelo koje nema nikakvu težinu u odlučivanju) služi kao smokvin list kako bi E U dobila dio suvereniteta svojih članica,kojeg redovnim putem nemogu dobiti.Pod vidom IK a tobože zbog zaštite žena od nasilja nastoje promjeniti kršćanske vrijednosti ... prikaži još!ti Europe i državama članica nametnuti akt iznad osnovnog zakona (ustav).Pri tom se koriste nedemokratskim metodama prisile koju ptovode tzv.demokršćanske vlade.Dakle, sotonistička posla.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Ja sam svo vrjeme naivno mislil kak su mi rod bratić i sestrična neovisno gdo je od njih muški il ženski....eto, po novome budem presvetli >;-))

 • Deleted user:

  Ovo izgleda kao svjetski rat, rodna alijansa protiv spolne. Kanada briše nazive otac i majka, Istanbulska hara Europom, ovo je totalni napad rodne alijanse po cijelom svijetu. Nije još jasno na čijoj je strani Hrvatska, ali saznat ćemo uskoro. Od ... prikaži još! svih ratova u povijesti, ovaj mi se čini najbesmisleniji, no za Hrvatsku jednako opasan kao i onaj što nas podijeli na ustaše i partizane.