Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Dario Šarić: Moji su roditelji radišni pa sam volju za treniranje naslijedio od njih

Dario Šarić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
26.01.2014.
u 17:00

Premda mu je samo 19 godina, Dario Šarić prometnuo se u vodećeg igrača Cibone. Ne sjećamo se kada je netko s toliko malo godina nosio igru Cibone. Nije to bio ni nezaboravni Dražen jer je među vukove došao u 20. godini, doduše u puno jaču momčad

Samo je pitanje dana kada će Dario Šarić povesti na ljestvici najkorisnijih igrača regionalne lige. S nekoliko izvrsnih partija u posljednje vrijeme dosegnuo je drugo mjesto, no kako je krenuo Dariju su širom otvorena vrata prema tom laskavom pojedinačnom naslovu, donosi Max!.

Šarić je trenutačno i drugi skakač (8) i drugi po broju oduzetih lopta (1.56) te četvrti strijelac (15,6) jake lige u kojoj se natječu klubovi iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Otkako su otišli Amerikanci Strawberry i Janning, a posebice centar Žižić, Dariju se otvorio dodatni prostor. Osim toga, čini se da mu razigravač Jerel Blassingame vjeruje, jer baš njega traži u akcijama.

– Jerel i ja smo od početka imali dobar odnos u igri, a on se odlaskom Žižića još i intenzivirao. Sada mi je uloga veća, više se na mene igra, više dolazim do izražaja, a samim time se i bolje osjećam na terenu. U posljednje vrijeme igram jako dobro, no nije to samo moja zasluga, zasluga je to i mojih suigrača koji su mi pomogli da se razigram. Nadam se da će to razdoblje potrajati, da ću biti bistre glave i da neću ići kroza zid.

Potiču me i priče o Draženu

Podsjeća nas to na uloge kakve je imao u mlađim uzrastima, posebice u reprezentacijama (kadeti, juniori) koje je doveo do naslova prvaka Europe.

– S obzirom na to da sam u tim vrstama imao glavnu ulogu, bio mi je problem kada sam postao glavni sporedni igrač. No, sada kada sam jedan od glavnih suparnici će se za mene drukčije pripremati, više će me skautirati.

No, u tom slučaju Dario će, ustreba li, još više trenirati jer je njegova strast prema usavršavanju jednaka kao i strast prema igranju. U Ciboni on uvjerljivo najviše trenira. Tko mu je usadio takve radne navike?

– I otac i majka su mi radišni ljudi, pa sam valjda to od njih naslijedio.

Jesu li ga na dodatni rad potaknule i priče o radnim navikama njegova legendarnog šibenskog sugrađanina Dražena Petrovića?

– Jesu, jer smo odrastali u istom gradu. Talent je važan, no netko tko mnogo trenira također može usvojiti košarkaške elemente. Onaj talentirani učinit će to sa pet ponavljanja, a onaj drugi sa 55, no i on će to tada moći. Znam da će mi, ako dodatno radim, biti lakše pretvoriti talent u dobru igru.

Što sve radi Dario na dodatnim individualnim treninzima?

Najviše vježbam šut, i to šut iz driblinga, šut iz pick and popa, iz situacija u kojima se nađem na terenu. Radim i na razvijanju snage, mase, eksplozivnosti, agilnosti.

Zna li on što mu sve od igračkih osobina treba za NBA ligu?

– Nisam ni sa kim razgovarao što mi još treba za NBA ligu, no znam da sve segmente igre moram poboljšati. Moram imati tijelo koje će odgovarati neslužbenim “propisima”, da se mogu nositi s njima.

Po 300 šuteva i 50 bacanja

Osim trenera prve momčadi Slavena Rimca, koji sve više oslanja igru momčadi na njega, Dariju u razvoju puno pomažu i individualni treninzi s Damirom Meštrovićem:

– Igrač je dugih ekstremiteta a kod takvih se igrača koordinacija sporije izoštrava nego kod nižih. Prvo smo radili korekciju biomehanike, no onda je uslijedilo njegovo reprezentativno ljeto, pa smo najesen opet počeli. Dario je previše dobar igrač da ne bi koristio šut odnosno da ga suparnici ostavljaju samog na šutu kao koncepcijski rizik. Izuzetno je vrijedan i može ignorirati vanjske remetilačke faktore dok trenira.

Koliko je, u međuvremenu, poboljšao šut?

– U dosta velikom postotku, već je dobar dio načina dinamičkog šutiranja savladao, iz koraka, driblinga, naskoka. Dakako, ima još posla oko načina izbora šuteva. Kad vidim Darija sjetim se pokojnog Dražena Petrovića jer i on je sa 15 godina imao tih problema, ali je do sjajnog šuta došao upravo ponavljanjem.

Meštar je zadovoljan Šarićevim driblingom, no da bi bio još iskoristiviji mora poboljšati vanjski šut.

– Dok je bio klinac dribling mu se dobro “zalijepio”. Da bi igrač uspješnije koristio dribling poželjno je da ima što bolji šut tako da suparnici na njega moraju izlaziti. Do sada su ga puštali, no to više ne smiju činiti. Moderna “četvorka” mora prijetiti na dva načina. Prije se isplatilo na njemu raditi prekršaj, no sada se to ne isplati jer smo bacanja dotjerali do vrlo solidne razine.

Koliko Darijevi treninzi s Meštrovićem traju?

– Obično oko 80 minuta, a za to vrijeme Dario izbaci oko 300 puta loptu i izvede 50 slobodnih bacanja. Želimo li pojačati trening, onda je to 300 ubačenih lopta. Ako vidim da je umoran, prekidam trening.

Dario je neumoran, barem kada je riječ o želji za usavršavanjem.

- Jednom me nazvao čim je Cibona sletjela s nekog gostovanja. Taj dan svi su bili oslobođeni vježbanja, a mi smo trenirali sami dva sata. Dakle, to nije samo pitanje imaš li to organizirano, nego i pitanje karaktera i poriva - ističe Meštrović.

Cibonin direktor Domagoj Čavlović svjestan je svojevrsnog paradoksa, no u poslovnom svijetu, a košarka je veliki biznis, to je postalo logično.

- Dario više nije samo potencijal, on je sada nositelj igre naše momčadi i što bude bolje igrao, to će ovo ljeto biti dalje od Cibone jer ima mogućnost odlaska. Ako nastavi ovako dobro igrati, bit će vrlo visoko na draftu na kojem se svašta može dogoditi. NBA klub koji ga uzme može ga čak i ostaviti kod nas ili ga može posuditi u neki drugi europski klub da se i dalje razvija. Po meni ne bi bio loš izbor za njega da ostane sezonu, dvije u Europi.

(Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Odšteta je 1,5 milijuna USD

O poslovnim planovima vezanim uz Darija Šarića razgovarali smo s njegovim poslovnim zastupnikom Robertom Jablanom.

- Dario ne želi po svaku cijenu u NBA ligu. On ne želi ondje statirati, sezonu-dvije provesti sjedeći, već želi da odmah bude u rotaciji, za početak barem 10-15 minuta, pa za koliko se kasnije izbori. Klub koji ga želi birati morat će nas uvjeriti da ga već sada vidi u rotaciji za sljedeću sezonu. Dakle, on je nešto između Ukića i Tomića. Roko Ukić je svojedobno htio samo NBA i ništa drugo, dok će Ante Tomić ići u NBA ako baš mora. Dario nema ništa protiv da ostane još koju godinu u Europi. Uostalom, vidjet ćemo kakva će biti situacija u lipnju.

S obzirom na to da NBA klubovi za odštetu smiju platiti samo 600.000 USD, što je s onih 900.000 USD razlike? Jer Šarićeva je odštetna klauzula 1,5 milijuna USD.

- Zbog toga Dario mora biti takozvani lottery pick, odnosno izbor jednog od onih klubova koji biraju što ranije jer su ti ugovori veći. Što mu ugovor bude viši, to će Dario lakše sam platiti preostalih 900.000 USD.

To u dobru poziciju dovodi bogate europske klubove koji mogu sami sve platiti, no takvi će onda zahtijevati i dulju vjernost i skupe izlaze.

- Prije godinu i pol nismo bili za jaki europski klub, a pokazalo se da je Cibona bila pun pogodak. Istrpjeli su ga kada je to trebalo, a sada je vođa momčadi. Ako ne ide u NBA, a ide u Europu, to mora biti top klub. Recimo, teško je vjerovati da bi to bio Real koji na toj poziciji ima Mirotića, a meni osobno najdraža bi opcija bila Barcelona jer oni na toj poziciji nemaju dugoročno potpisanog moćnog mladog igrača. Dakako, u pregovorima bismo tada inzistirali da ga ne zatvorimo u tom klubu s nekom jako velikom odštetom.

Tata je za ostanak u Europi

Upravo se Darijev otac Predrag zalaže za tu europsku opciju nakon mandata u Ciboni.

- Dario ima 19 godina i odlučit će sam, no ako mene pita za savjet, sugerirao bih mu da još 2-3 sezone provede u Europi. Čak ću mu reći da nikamo ne žuri. Ako treba, neka odigra još jednu sezonu u Ciboni jer nije dobro ni otići u Barcelonu pa tamo sjediti.

Tata Šarić bio je sjajan šuter, a sin zasad to nije. No silno je uporan u želji da to postane.

- Dok je bio manji, puno sam treninga s njim i ja odradio. Ja sam imao taj šuterski osjećaj pa sam na jednom treningu, dok sam igrao u Zadru, zabio 37 trica uzastopce. Dario, pak, trice puca jednom 10-9, a u sljedećoj seriji 10-2, no sa stalnim treningom doći će i ta šuterska konstanta. U odnosu na Ivicu Žurića, Dražen Petrović je bio manje talentiran, ali je neumornim vježbanjem daleko više postigao.

Od svih razvojnih godina, tata Predrag najviše žali za onom u Zagrebu.

- U onoj godini kada je klub igrao Euroligu nisu nam priuštili razvoj kakav su obećavali. Na koncu je Dario prešao u Cibonu i ispalo je dobro. Šteta samo što nije uspjela priča sa Spahijom.

>> Šarić sa 29 koševa junak pobjede u Szolnokiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije