Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Dani za Dinu: Barcelona i Dinamo razmijenili čak trojicu nogometaša

2.08.2014., Gradski stadion, Sisak - Prijateljska nogometna utakmica izmedju Segesta Sisak - Dinamo B. Dani Olmo.   Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
14.08.2014.
u 17:06

Svi smo ostali zapanjeni. To je igrač kojemu se predviđala prva momčad, odličan strijelac. Jako nas je iznenadio Olmov odlazak, tvrdi Joan Tejedor iz Cadene SER.

Transfer Danija Olma, velike Barcelonine nade i reprezentativca U-16, izazvao je pomutnju u Španjolskoj i tugu među njegovim bivšim suigračima. Utjehu im je, međutim, pružio novi došljak iz Dinama - Dino Halilović (16) kojeg je Barca kupila od Dinama za 300 tisuća eura. Alenov je mlađi brat glavna novost u Barcinu Juvenilu B, drugoj mladoj momčadi, kojoj je Olmo donedavno bio vođa.

"Dino Halilović i druga pojačanja ublažili su tugu nastalu zbog iznenađujućeg odlaska Danija Olma, koji se prošlog tjedna preselio u zagrebački Dinamo", komentirao je Mundo Deportivo.

Selidba mladog napadača iz Katalonije u Hrvatsku neobična je, iako talentirani nogometaši odavna napuštaju Barcinu akademiju, obeshrabreni niskim primanjima i upitnim probojem u prvu momčad.

"Svi smo ostali zapanjeni. To je igrač kojemu se predviđala prva momčad, odličan strijelac. Jako nas je iznenadio njegov odlazak", tvrdi Joan Tejedor iz Cadene SER. "Prošlu je sezonu završio u kategoriji Cadete A. Vjerujem da bi novu sezonu počeo u Juvenilu B, a ako bi igrao dobro, skočio bi u Juvenil A."

Najviše 500 eura

Ako se radi o igraču takvog potencijala i nositelju brojnih nagrada, zašto ga se Barca olako odrekla? Tejedor tvrdi da je problem u o restriktivnoj klupskoj politici prema igračima ispod 18 godina.

"Barca ne pokušava izjednačiti ponude koje njezini mladi igrači dobivaju od Arsenala, Manchester Uniteda ili Dinama. Dečki poznaju "kuću", la Masiju, znaju kako se ovdje radi i na kakve prilike mogu računati. Uz plaćene troškove i vrhunski tretman, dobiju samo simbolične mjesečne naknade."

Nema iznimaka u pogledu iznosa naknade, koja u najboljem slučaju doseže 500 eura, veli Tejedor. Koliko god talentiran bio kadet ili junior, ne može primati više od postavljenog limita. Ni Messi nije prolazio bolje.

"Klub kaže svakom igraču kakav plan ima s njim. Dani bi sigurno za par godina preko Juvenila A došao do Barce B i onda do prve momčadi. Klub vjeruje da je to najbolji put za formiranje igrača."

Zanimljivo je da je Barca uspjela zadržati Olma u lipnju 2013. kad ga je Chelsea želio odvesti u London. Mediji su tada javili da su blaugrane pritisnule malog da potpiše novi, dvogodišnji ugovor, no nije poznato kojim su ga argumentima uvjerili. Što god to bilo, očito je u međuvremenu postalo nedovoljno.

Olmo je u Barceloni proveo šest godina, nakon što je prve korake napravio u Terrassi. Nakon sezone u Espanyolu, godinu poslije preselio se u Barcinu akademiju. Otpočetka igra u napadu, ali se selio s mjesta centarfora na oba krila pa natrag u sredinu navale.

U prošle je dvije sezone bio najbolji strijelac u dva uzrasta i osvojio medije koji su ga obasipali pohvalama. Pregled španjolskog tiska unazad nekoliko godina otkriva da su reporteri jednoglasno opisivali Olma kao "istinsku senzaciju plavo-crvene nogometne škole."

Sipaju mu komplimente: vrlo brz, okomit, dobar s obje noge, jak u skoku, sjajan strijelac i dodavač. "Njegova kvaliteta zapanjuje sve u Barci, navodeći odgovorne da ga maze i paze", napisao je es.covertimes.com prošlog ljeta.

Masovni odljev talenata

Unatoč najboljoj mogućoj reputaciji za igrača svog uzrasta, nije uvjerio Barcelonu da učini više nego inače kad se radi o igračima iz pomlatka. A to što čini je u mnogim slučajevima nedovoljno. Barca je godinama suočena s neželjenim odljevom talenata u lige koje su velikodušnije prema mladima. Ljetos je Georgios Spanoudakis napustio Barcu u smjeru Arsenala, koji je nedugo ranije "oteo" Jona Torala, Héctora Bellerína i Julija Pleguezuela, a 2004. i Cesca Fabregasa. Zimus je klub napustio Tony Sanabria potpisavši za AS Romu u posljednjim satima siječanjskog prijelaznog roka, a društvo mu u Italiji pravi Carlos Blanco, koji je potpisao za Juventus. Raniji slučajevi uključuju Gerarda Piquéa (Manchester Utd.), Jordija Albu (Valencia), Nolita (Benfica) i Oriola Romeua (Chelsea).

Znajući da se Barcelona ovog ljeta opredijelila za strategiju kupovanja renomiranih asova, možemo naslutiti da će za mlade iz la Masije biti još manje mjesta u prvoj momčadi i da će sve više momaka kretati putem Danija Olma.

>>Lakše je sada dovesti klinca iz EU nego iz BiH, zato smo i doveli Danija Olma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije