Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Htjeli se osvetiti Daliji Orešković pa dobili što su tražili

Povjerenstvo za sukob interesa do izbora predsjednice ne može održavati sjednice
17. veljače 2018. u 16:15 26 komentara 10079 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Što su tražili, to su i dobili. Živio nam sukob interesa. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće nam funkcionirati barem još dva tjedna, a možda i više bude li potrebno objaviti novi poziv s rokom prijave od 15 dana te s ponovnom saborskom procedurom izbora predsjednika. To što su izabrani članovi Povjerenstva ništa ne znači, jer obezglavljeno Povjerenstvo ne može raditi.

Nataša Novaković BEZ PREDSJEDNICE Ni Orešković ni Novaković nisu dobile dovoljan broj glasova!

Naime, predsjednik je Povjerenstva taj koji saziva sjednice. Naravno, kad je on odsutan ili spriječen, mijenja ga zamjenik, ali njega prema zakonu imenuje predsjednik. Prema tomu, do daljnjega nema sjednica Povjerenstva. Doduše, postoji i odredba prema kojoj “u slučaju prestanka dužnosti predsjedniku Povjerenstva”, članovi između sebe biraju vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika, ali ovo je situacija u kojoj novi predsjednik nije izabran. Politika se potrudila kako bi i ovaj saziv Povjerenstva počeo s radom u nenormalnim okolnostima.

Dalija Orešković
1 / 5
Dalija Orešković

Dvojbeno je i može li se predsjednica Povjerenstva izabrati ponovnim glasovanjem nakon što nije dobila zakonski potrebnih 76 glasova. Vladajući namjeravaju posegnuti za poslovničkom odredbom Hrvatskog sabora o mogućnosti ponavljanja glasovanja ako potrebnu većinu ne dobije “broj kandidata koji se bira”. Odnosi li se ta odredba i na situacije kad se bira jednu osobu, predsjednika, ili samo na izbor više članova tijela, kad pripetavanje u još dva kruga među kandidatima koji su osvojili petinu i trećinu glasova još i ima smisla. Ali, kad je riječ o izboru predsjednika, ne radi li se tu o silovanju izbora i proceduralnom pritisku na saborske zastupnike. Pitanje je i je li riječ o ustavnom rješenju.

U svakom slučaju, rješenje se traži među pravnim čarobnjacima što za vjerodostojnost politike i dužnosti predsjednika povjerenstva nije sretno rješenje. Opet bruka i galama. A zašto! Vladajući su poslali poruku da nisu u stanju otrpjeti kritiku, već su nošeni sitnim politikantstvom posegnuli za osvetom prema dužnosnici koju zasluženo podržava javnost.

sabor REAKCIJE IZ SABORA Bačić: Većina je stabilna. Bauk: Ovo je poraz vladajućih! Povjerenstvo sukob interesa Iva Boban Valečić Još je dug put do izbora povjerenstva za sukob interesa PRITISCI I NEZAMJERANJE Dalija Orešković: nadam se da će Povjerenstvo biti izabrano kad je najavljeno
Koronavirus
DRUŠTVENI UTJECAJ VIRUSA
10 načina na koje će pandemija promijeniti ljude i čovječanstvo
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Milanovicevo povjerenstvo protiv politicke konkurencije, nadam se da ce novo biti neutralno.

 • stefj:

  Osoba koja proglasi dodjelu novca iz proračuna bivšoj supruzi OK, a istovremeno uvede kaznu povodom potencijalnog sukoba interesa (potencijalnog!!) radi prijatelja supruge ne može imati niti jedan argument da je objektivna i neovisna. Štoviše. to ukazuje na određivanje presuda na ... prikaži još! osnovu nečijeg utjecaja ili vlastitog uvjerenja... Jasno je da je SDP i, naročito, HNS žele nagraditi, kao i Most, no tu stvarno ne smije biti čovjek na kojeg može utjecati bilo koja strana... Istina, ostaviti nju na čelu povjerenstva manja je sramota nego poslati neukog kao konzula u New York, ali je i dalje veliki problem. A oba ta problema dolaze iz iste stranke s manje od 1% potpore birača...

 • rightside:

  a vama ,autorima ovog clanka ocito ne odgovara vise sta vasa dalija nece vodit povjerenstvo pa s tim i necete dobivat "fine informacije" ali ni drug slaven letica vise nece moci "spasavat" neke drugove,,koji su npr ko neki do sad ... prikaži još! kaznjeni no eto, stigla zastara pa se nemora platit nista a to sta se zaradilo od pogodovanja nazalost vise niko nista nemoze,,dakle da zakljucimo,,drugarici daliji cete morat osigurat neki posao u "centrali" predobra vam je bila,,)))