Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dalija Orešković – političarka čije vrijeme tek dolazi

Nagledali smo se političara uhvaćenih s prstima u pekmezu i s debelim bankovnim računima
19. veljače 2018. u 16:34 16 komentara 3570 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ni za hrvatske političare ni za državne institucije ne može se reći da su na dobrom glasu, bilo da ih se ocjenjuje prema subjektivnim dojmovima građana ili rezultatima međunarodno usporedivih istraživanja koja mjere razinu korupcije.

povlači se Orešković povukla kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva: 'Maske su pale!'

Papirnato, institucije su dobro posložene jer su prekopirane iz država s duljom demokratskom tradicijom, no u životu one uglavnom funkcioniraju po principu socijalnog biciklizma, dodvoravaju se moćnima, a principijelnost bruse na slabijima od sebe. Do imenovanja na funkciju s koje sada odlazi široj javnosti nepoznata zagrebačka odvjetnica Dalija Orešković u pet je godina, koliko je bila na čelu Povjerenstva za sukob interesa, pokazala da institucije i državni regulatori ne moraju biti ukras demokracije, već graditelj demokratskih standarda.

Nagledali smo se političara uhvaćenih s prstima u pekmezu i s debelim bankovnim računima, no rijetki će se sjetiti imena moćnika koji su odgovarali za krađu javnog novca. Sitne novčane kazne koje izriče Povjerenstvo za sukob interesa nisu neka pravda za državu u kojoj su u četvrt stoljeća zamračene silne milijarde. No i tako male, popraćene jasnim objašnjenjem što je u ponašanju bilo krivo, predstavljale su satisfakciju ljudima razočaranima u vlastite institucije, sustav i političare.

Dalija Orešković završava mandat kao moralna i svaka druga pobjednica, s izvrsnom reputacijom koja joj otvara prostor za daljnje javno djelovanje.

Ugodno je otkriće na javnoj sceni i za očekivati je da će se idućih godina pojavljivati u još važnijim ulogama. Ljudi su ti koji čine razliku, a Orešković je pokazala da se i u zemlji s nakaradnim shvaćanjem demokracije i funkcije javnih institucija može djelovati u općem interesu.

HDZ se riješio principijelne šefice Povjerenstva, no stožerna stranka iz ove priče izlazi kao gubitnik. Ne čini je gubitnikom što nije osigurala većinu pri glasanju pa će ga morati ponoviti, nego što nastupa kao uskogrudna stranka koja nije u stanju tolerirati ikoga izvan svog jata tko odskoči u pozitivnom smislu. 

Dalija Orešković problem za plenkovića Otkazali poslušnost: Koalicija pala na Daliji Orešković Gordan Jandroković Gordan Jandroković Ne želim komentirati odustajanje Orešković i ne znam koji su njeni motivi Silvano Hrelja puno je dala Hrelja: Potez Dalije Orešković je logičan
Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
  • Avatar fuk-po
    fuk-po:

    Drugarica Dalia je "uspješno" dokazala sukob interesa Karamarku koji je iznosio politički stav o tvrtki pod nazivom INA, jer je postojala situacija da je tvrtka u vlasništvu njegove nevjenčane supruge bila u poslovnim odnosima s tvrtkom njegovog prijatelja, a da ... prikaži još! je ta tvrtka u vlasništvu njegovog prijatelja bila u neovisnom poslovnom odnosu s MOL-om koji je suvlasnik INA-e, i to prije nego što je Karamarko stupio na dužnost. Po istoj logici apsulutno je svatko tko ima prijatelja koji je ikada kupio mirišljavi borić na benzinskoj postaji INA-e u sukobu interesa i ne bi smio ništa odlučivati u svezi INA-e. Obzirom da je na taj način drugarica Dalia direktno sudjelovala u političkoj likvidaciji Karamarka, koji je jedini bio u pravu u svezi arbitraže INA-MOL, drugarica Dalia je direktno odgovorna za štetu od 200 milijuna kuna nastalu gubitkom arbitraže i solidarno je, skupa s Božom Petrovom i ostalim upetljanima koji su radili u korist MOL-a, dužna platiti štetu koju je počinila Hrvatskoj u državni proračun.

  • Milan1:

    Hahaha. Napokon urbi et orbi da je ona politicarka. I da je radila po diktatu neke od politika. Inace steta koju je namijela Hrvatskoj, zakedno sa Mostom i Anemicnim, mjeri se u milijardama.. Imali odgovornosti tu? Gdje su ostavke? Jedino ... prikaži još! je Karamarko imao karakter i dao ostavku. Jedina krivica - suverenist..

  • maziko:

    Da je politicarka to se vidjelo vec odavno. Tako je i djelovala, sve za partiju.