Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2020. u 07:44

Njegovu umjetnost teško je odvojiti od aktivizma, a većina njegovih radova i instalacija potiče na i mobilizaciju

Instalacija riječkog multimedijskog umjetnika Nemanje Cvijanovića, koji je u nedjelju postavio veliku zvijezdu na poznati neboder na riječkom Korzu, uzbudila je duhove još početkom godine kada je prvi put najavljena. Već je tada umjetnička instalacija u sklopu riječkog EPK u desnom dijelu naše politike i javnosti doživljena kao neviđena provokacija.

Cvijanovićeva zvijezda od betona i željeza, u koju je uronjeno 2800 oštrih krhotina crvenog stakla različitih oblika i dimenzija, koji simboliziraju 2800 poginulih antifašističkih boraca u bitci za Rijeku, pokrenula je i ratne veterane i pripadnike Armade, koji su prosvjedovali protiv postavljanja zvijezde na vrh riječkog nebodera poručujući da je zvijezda petokraka isključivo simbol najvećeg zla od 1945. do danas. Potrebu da se oglasi osjetio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kojega je na taj teško shvatljivi čin vjerojatno potaknula činjenica da je on i šef primorsko-goranskog HDZ-a, čije je sjedište u Rijeci na istom trgu na kojem se nalazi i spomenuti neboder, pa se tako Cvijanovićeva nakrivljena zvijezda najbolje vidi upravo s HDZ-ova balkona.

>> FOTO Na Riječki neboder postavljena crvena petokraka

1/4

Lokalni HDZ-ovci proteklih su mjeseci često komentirali tu temu, videći u Cvijanovićevoj instalaciji isključivo provokaciju i ideološku propagandu, a ne umjetnost. Isto misli i Butković, koji “usprkos umjetničkim slobodama”, kako sam kaže, ne podržava takve “kvaziumjetničke anakronizme koji simboliziraju spomenik, kako i sam autor kaže, jednom vremenu koje je iza nas”. Cvijanovićeva je instalacija time ostvarila cilj. Njegovu umjetnost ponekad je teško odvojiti od aktivizma, a većina njegovih radova i instalacija potiče na akciju i mobilizaciju.

Zvijezda na znamenitoj zgradi koja je sagrađena za talijanske vlasti i dominira riječkim Korzom trebala je ukazati na subverzivnost odbačenog antifašističkog nasljeđa, što potvrđuju i Cvijanovićeve riječi o nakrivljenoj i okrnjenoj zvijezdi koja u svojoj primarnoj simbolici nosi paradoks odbačenog, ali još uvijek “opasnog”, antifašističkog nasljeđa, a upravo se to u ovom slučaju i dogodilo. Zvijezda, koja je nedvojbeno dio našeg nasljeđa, identiteta i kolektivne memorije, ponovno je pokazala svoju moć. 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
08:45 22.09.2020.

Obično ne podržavam zabrane, no s obzirom da je kukasti križ zabranjen onda je red da i crvena petokraka također bude zabranjena zakonom.

IP
ISKRENI_PARTIZAN
08:27 22.09.2020.

Zločinačka zvjezda petokraka je strpala većinu Hrvatskih partizana uključujući Andriju Hebranga u konc. logore poput Golog otoka.

LL
lijepa_li si
10:53 22.09.2020.

na drugom članku jedna majka kojoj su muža 91 ubili ljudi s zvijezdom na kacigi, a sina od 16 g. nakon okupacije vukovara, zarobljena..ubili na ovčari, se preselila u rijeku. instalacija druga, aktivista i umjetnika je postigla cilj, još jednom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije