Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Čuvaj se Kineza i kad kredite donose...

CDB predviđa i da, ako je država nesolventna, Peking s njom prekida i diplomatske odnose.
05. travnja 2021. u 22:56 2 komentara 3995 prikaza
Chinese President Xi Jinping and Premier Li Keqiang arrive for the closing session of CPPCC in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Crna Gora bi kineske kredite htjela zamijeniti europskima. Odjednom je otkrila da su kineski nepovoljni i teško otplativi. Kina kreditima osvaja prostore i geopolitičke utjecaje.

Pruga Hrvatski Leskovac – Karlovac Tvrtka iz Srbije zaustavila natječaj od 2 milijarde kuna noć prije otvaranja ponuda

Neki prozor u tamnom svijetu kineskih kredita počeo se otvarati. Istraživački laboratorij AidData sa sveučilišta William & Mary, Center for Global Development, Institut für Weltwirtschaft iz Kiela i Peterson Institute for International Economics proveli su istragu koja je trajala 36 mjeseci na sto kredita u iznosu od 37 milijardi dolara u 24 zemlje. I zaključili: kreditor nameće teške uvjete dužnicima.

Najviše ugovora, 76, ima ExIm Bank of China. Kreditni ugovori imaju klauzulu o tajnosti, koje su od 2015. obvezne. Nije baš ispravno da država ima tajne pred građanima čijim će novcem vraćati kredit. Osim toga, za 29 posto kredita kineske banke traže da države kao jamstvo da će vratiti posuđeno daju neku hipoteku u nekretninama ili deponiraju novac kojima bi se osigurale od opasnosti da dužnici postanu nesolventni. To je mnogo više od prosjeka od oko 7 posto, koliko traže banke iz razvijenih zemalja.

U 70 posto slučajeva u kojima se depozit upotrebljava kao jamstvo prihodi koje proizvede projekt koji je financiran kineskim kreditom trebaju biti usmjereni u taj isti depozit. U pet ugovora koje je China Development Bank (CDB) dao Venezueli, Argentini i Ekvadoru stoji da kineska banka može zabraniti dužniku podizanje novca s računa depozita. U svim analiziranim slučajevima dužnik ne smije ni multilateralno restrukturirati dug, npr. s Pariškim klubom (neformalna financijska organizacija 22 najbogatije zemlje svijeta). Kineska banka ima pravo tražiti čak i da joj posudba odmah bude vraćena. To se dosta često događa i iz političkih razloga.

CDB predviđa i da, ako je država nesolventna, Peking s njom prekida i diplomatske odnose. Kina svoje kredite državama propagira kao prijateljske posudbe. Ali ne bi se moglo reći da u opisanim kreditima ima išta prijateljsko. Čuvaj se Kineza i kad kredite donose...

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Avatar Aristarh
    Aristarh:

    Komunizam je zlo. Dokazano u povijesti. Kineski mobitel huavei mi je probudio sumnju. Ponaša se suprotno mojim željama. Kvalitetom sam zadovoljan ali pozadinom. Nikad više.

  • balance:

    Ovo čeka i Alekstan! A možda im je plan da budu Kineski protektorat...nas i Kineza 1,4 milijatde!!!