Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.04.2021. u 22:56

CDB predviđa i da, ako je država nesolventna, Peking s njom prekida i diplomatske odnose.

Crna Gora bi kineske kredite htjela zamijeniti europskima. Odjednom je otkrila da su kineski nepovoljni i teško otplativi. Kina kreditima osvaja prostore i geopolitičke utjecaje.

Neki prozor u tamnom svijetu kineskih kredita počeo se otvarati. Istraživački laboratorij AidData sa sveučilišta William & Mary, Center for Global Development, Institut für Weltwirtschaft iz Kiela i Peterson Institute for International Economics proveli su istragu koja je trajala 36 mjeseci na sto kredita u iznosu od 37 milijardi dolara u 24 zemlje. I zaključili: kreditor nameće teške uvjete dužnicima.

Najviše ugovora, 76, ima ExIm Bank of China. Kreditni ugovori imaju klauzulu o tajnosti, koje su od 2015. obvezne. Nije baš ispravno da država ima tajne pred građanima čijim će novcem vraćati kredit. Osim toga, za 29 posto kredita kineske banke traže da države kao jamstvo da će vratiti posuđeno daju neku hipoteku u nekretninama ili deponiraju novac kojima bi se osigurale od opasnosti da dužnici postanu nesolventni. To je mnogo više od prosjeka od oko 7 posto, koliko traže banke iz razvijenih zemalja.

U 70 posto slučajeva u kojima se depozit upotrebljava kao jamstvo prihodi koje proizvede projekt koji je financiran kineskim kreditom trebaju biti usmjereni u taj isti depozit. U pet ugovora koje je China Development Bank (CDB) dao Venezueli, Argentini i Ekvadoru stoji da kineska banka može zabraniti dužniku podizanje novca s računa depozita. U svim analiziranim slučajevima dužnik ne smije ni multilateralno restrukturirati dug, npr. s Pariškim klubom (neformalna financijska organizacija 22 najbogatije zemlje svijeta). Kineska banka ima pravo tražiti čak i da joj posudba odmah bude vraćena. To se dosta često događa i iz političkih razloga.

CDB predviđa i da, ako je država nesolventna, Peking s njom prekida i diplomatske odnose. Kina svoje kredite državama propagira kao prijateljske posudbe. Ali ne bi se moglo reći da u opisanim kreditima ima išta prijateljsko. Čuvaj se Kineza i kad kredite donose...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Aristarh
Aristarh
10:41 06.04.2021.

Komunizam je zlo. Dokazano u povijesti. Kineski mobitel huavei mi je probudio sumnju. Ponaša se suprotno mojim željama. Kvalitetom sam zadovoljan ali pozadinom. Nikad više.

BA
balance
13:52 06.04.2021.

Ovo čeka i Alekstan! A možda im je plan da budu Kineski protektorat...nas i Kineza 1,4 milijatde!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije