Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.09.2016. u 23:15

Strah od useljenika muslimana doveo je do jačanja desnih stranaka pa je tako Alternativa za Njemačku AfD na saveznoj razini već dosegnula podršku od 15 posto Nijemaca

Njemački izvoz uzletio je 12 posto, najviše od ujedinjenja, Njemačko gospodarsko čudo se nastavlja – BDP uzletio 3 posto, U Njemačkoj gotovo da i nema nezaposlenih... Ovakvi i slični naslovi ponavljali su se iz mjeseca u mjesec nakon 2010. godine kada je Njemačka, kao prva država u Europi, izišla iz globalne gospodarske krize. No jučer je tome došao kraj. Došao je njemački crni petak – 9. rujna 2016. Crni petak pogodio je jučer Njemačku kako ekonomski tako i politički i najavio kraj šestogodišnjeg njemačkog čuda.

Globalizacija i uvođenje eura bili su plodno tlo za rast njemačkog izvoza, a posljedično i za povećanje proizvodnje zaposlenosti i na koncu cijeloga njemačkog gospodarstva mjereno bruto društveni proizvod. Prema podacima zaklade Bertelsmann, Njemačka je, uz Švicarsku i Dansku, europska država koja je najviše profitirala od globalizacije. Gospodarstvo bez granica je od ujedinjenja 1990. svakome Nijemcu donijelo 27.000 eura (više od tisuću eura godišnje), a snažna je njemačka ekonomija koja je izvozno orijentirana sve više ubirala plodove od zajedničkog europskog tržišta, posebice onoga eurozone jer je zajednička valuta blagotvorna za njemačke proizvode. Koliko je euro štetio najslabijoj članici eurozone Grčkoj, koja je došla na rub bankrota, isto toliko je koristio najmoćnijem europskom gospodarstvu, onom njemačkom.

Osim u nogometu, Njemačka je postala i svjetski izvozni prvak s tolikom razlikom u višku izvoza u odnosu na uvoz da su birokrati iz Bruxellesa ljutito poručili Berlinu: “Lakše malo, prestanite toliko proizvoditi i izvoziti i kupujte malo i od svojih susjeda i drugih članica EU!” Birokrati EU zaprijetili su da će Njemačkoj uvesti sankcije ako ne povećaju uvoz i smanje izvoz. No Nijemci i njezina kancelarka nisu ozbiljno shvatili tu prijetnju i nastavili su po svom – strojevi su radili u tri smjene od 0 do 24 sata, a na tržištu rada svake godine ponestajalo je sve više i više radnika.

I dok je njemačka ekonomija vrtoglavo rasla i dostizala svoj zenit, prije točno godinu dana dogodila se migracijska kriza – prema Zapadnoj Europi iz Azije i Afrike krenuli su milijuni ljudi. Bježeći od ratova ili u potrazi za ekonomskim blagostanjem golema većina odlučila se za Njemačku. Njemačka kancelarka Angela Merkel prije točno 365 dana odlučila je u zemlju pustiti sve one koji su balkanskom rutom krenuli u “obećanu zemlju”. U Njemačku je u posljednjih 12 mjeseci ušlo više od 1,2 milijuna ljudi u potrazi za azilom. “Mi to možemo”, poručila je tada kancelarka Merkel i ta će rečenica vjerojatno ostati zaštitni znak njezine vladavine Njemačkom, koja je ušla već u 11. godinu.

Strah od useljenika muslimana doveo je do jačanja desnih stranaka pa je tako Alternativa za Njemačku AfD na saveznoj razini već dosegnula podršku od 15 posto Nijemaca, a na lokalnim izborima već premašuju demokršćanski CDU i socijaldemokratski SPD. Čelnici bavarske Kršćansko-socijalne unije CSU, sestrinske stranke CDU-a, sve su žešće napadali kancelarku zbog politike prema imigrantima. “Njemačka više nije Njemačka”, poručivali su iz AfD-a, CSU-a, ali i sve više i matičnog kancelarkina CDU-a, a sve je kulminiralo jučer kada je CSU održao stranačku klauzuru na koju nisu pozvali Merkel. Da bi sve bilo još napetije, jučer je objavljeno i da čelnik CSU-a i bavarski premijer Horst Seehofer nije pozvao Angelu Merkel, predsjednicu CDU-a, ni na godišnju skupštinu CSU-a početkom listopada. Bild je objavio da je Seehofer kancelarki Merkel poručio da nije dobrodošla u München. To se nije dogodilo u povijesti tih dviju sestrinskih stranaka i već se govori o raskolu među njemačkim demokršćanima. Sada je ugrožena i do jučer vječita koalicija CDU/CSU, upozoravaju njemački analitičari.

“Šok – njemački izvoz pao 10 posto u srpnju, najviše od krize 2009. godine”, ovaj naslov osvanuo je jučer na svim njemačkim portalima paralelno s viješću o raskolu u demokršćanskoj uniji. Prodaja proizvoda “made in Germany” potonula je čak 10 posto u odnosu na isti mjesec lani, a najveći pad bilježi se na tržištima izvan EU. Na tim se tržištima njemački izvoz strmoglavio gotovo 14 posto. Neki već upozoravaju da je to kraj njemačkog ekonomskog čuda i da je ovaj kolaps izvoza došao kao naplata sankcijama koje su njemačka i EU uveli Rusiji Vladimira Putina.

Do sada je njemačka svoje političke probleme mogla pokrivati ekonomskom snagom. Hoće li to moći i dalje i je li jučerašnji petak doista početak kraja ere Angele Merkel?!

>> Bavarci: Dobro nam došli imigranti, ako ste kršćani

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
09:27 11.09.2016.

Merkelica je svojom suludom politikom koju su, na žalost, podržali svi mediji i kojekakve minorne ali vrlo glasne aktivističke skupine, uništila Njemačku. A time i EU. Nema napretka bez zdravog nacionalizma. Nema napretka bez zdravog domoljublja. Nema napretka bez maksimalne podrške društva OBITELJI. I to onoj jedinoj pravoj: Obitelji koju čine muž i žena i njihova djeca koje bi u takvoj obitelji trebalo biti najmanje troje. Sve ostalo, sve mimo toga, smrt je gospodarstva i smrt naroda. I smrt komfora, ljevičari, jer za vas znam da je to jedina riječ koju razumijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije