Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2018. u 12:51

Isplata 1,43 milijuna eura odštete hrvatskim logorašima još je jedan čin dobre volje susjeda

Iz Crne Gore ovih dana stiže još jedan akt dobre volje nekadašnjeg agresora na Hrvatsku koji se može protumačiti kao zalog u bolju zajedničku dobrosusjedsku budućnost. Tamošnji sudovi, naime, naložili su isplatu odštete u visini od 1,43 milijuna eura u korist dvjestotinjak zatočenika koji su početkom Domovinskog rata zlostavljani u logoru Morinj u Boki kotorskoj. I to je tek početak.

Nakon isplate odšteta za mučenje hrvatski logoraši najavljuju nove tužbe, ovoga puta zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti. Pravni temelji postoje, motivirani tamošnji pravni zastupnik postoji, a postoji, nedvojbeno, i politička volja da se šteta nanesena našim braniteljima i civilima sanira, pa bilo to i 27 godina poslije.

Posljednjih godina, kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, u službenoj Podgorici pušu neki novi vjetrovi, sasvim različiti od onih sramotnih s početka 90-ih. Bio je to važan preduvjet za kontinuiranu podršku Hrvatske, kao i transfer iskustva i znanja u procesu pristupanja Crne Gore NATO savezu, uspješno okončanom u lipnju prošle godine, kao i pregovorima s Europskom unijom koji su u tijeku.

Crna Gora i Hrvatska imaju snažnu partnersku suradnju u području obrane: časnici i dočasnici crnogorske vojske školuju se na Hrvatskom vojnom učilištu, a kada je riječ o NATO-ovoj misiji u Afganistanu, pripadnici vojske Crne Gore ondje borave upravo u hrvatskom kontingentu, pod hrvatskim zapovijedanjem.

Kruna dobrih odnosa dviju država bio je i dolazak vojnog izaslanika Crne Gore u Hrvatskoj pukovnika Ivana Mašulovića na proslavu Dana pobjede u Kninu, koji je dočekan na nož u srbijanskoj javnosti, a potom i promptno odbijen efektnom izjavom Podgorice kako Crna Gora “ne želi nikad više biti tuđe bitke”.

Nakon, vjerujemo što skorijeg, povratka školskog broda Jadran, posljednjeg otvorenog pitanja na relaciji Zagreb - Podgorica, odnosi dviju država danas mogu predstavljati primjer posvećenosti regionalnoj stabilnosti, primjer koji bi mogla i trebala slijediti i Vučićeva Srbija. 

Ključne riječi

Komentara 22

MO
mobitel20
04:01 05.10.2018.

U Crnoj Gori sada pobjedjuju Zelenasi koji su se i 90-tih protivili napadu na Hrvatsku. Pameti su se dozvali i neki Crnogorci koki su tada podrzavali Bjelase-srpske nacisoviniste. Milo Djukanovic je jedan od tih. On se iskreno dozvao pameti, za razliku od huskaca i zlocinackog segrta Vucica, i svoju malu drzavu vodi u mirnu luku. Mi osim tog broda, sto je samo simbolika(u biti nevazno) trebamo s njima rijesiti pitanje Bokeljske mornarice i konacni Sporazum o Prevlaci (akvatoriju). Vjerujem da tu nema sustinskih problema, ali to su jos otvorena pitanja, brod je sporedan.

DU
Deleted user
23:53 04.10.2018.

Hej, mogli bi naše časnike obučavati pa da konačno saznamo na koji su nas način i zašto tako premoćno porazili ?

DU
Deleted user
13:23 04.10.2018.

Dobar potez - za pocetak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije