Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Crkveno za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Crkva ostaje dosljedna svojim stavovima, ali i otvara dijalog o spornim točkama
06. travnja 2018. u 16:49 8 komentara 1850 prikaza
Želimir Puljić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ponekad u životu nesporazumi mogu biti plodonosniji nego velika slaganja. Pokazalo se to u samo dva prošla dana u slučaju predsjednika HBK mons. Želimira Puljića i njegova javnoga stava o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Želimir Puljić 'VRIJEDAN VLADIN POTEZ' Veliki zaokret: Crkva podržava interpretativnu izjavu uz Istanbulsku konvenciju

Naime, nakon što je u intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju tumačio kako je interpretativna izjava dobar potez (iz čega se dalo zaključiti da je Crkva za ratifikaciju), samo dan poslije poslao je pojašnjenje iz kojega ne samo da je jasno da Crkva ne podržava ratifikaciju, nego da je za njezinu odgodu. Izbistrili su se tako, upravo kroz nesporazume, stavovi Katoličke crkve u Hrvatskoj. Bilo bi sada neumjesno raščlanjivati je li predsjednika HBK impresionirao susret s premijerom Plenkovićem, gdje je spoznao dobre strane interpretativne izjave, kao i to je li jučer podlegao pritisku kolega iz episkopata, koji su ga zacijelo podsjetili na njihove prijašnje zajedničke izjave, tj. činjenicu da bi javnost njegov intervju mogao krivo tumačiti kao službeni stav HBK.

Mons. Puljić zbog toga je morao dati jučer dodatno pojašnjenje. Ono se, ukratko, može sažeti da je Crkva i dalje protiv ovakve Istanbulske konvencije te da se zalaže za odgodu ratifikacije, ali da je za stručnu raspravu o interpretativnoj izjavi. Time, s jedne strane, Crkva ostaje dosljedna svojim stavovima, a s druge otvara mogućnost dijaloga o spornim točkama, upravo ono što je, kako se čini, mons. Puljić htio postići intervjuom.

Crkva s jedne strane osluškuje događaje, ali je i za dijalog. Tako je podržala prosvjed, ali je istodobno za dijalog s vlastima kako bi se otklonili prijepori koji su ovih dana užarili društvo. No otvarajući dijalog, Crkva mora biti oprezna u političkoj areni, u kojoj je svatko želi na svojoj strani. S time da ima pravo sudjelovati u rješavanju društvenih i nacionalnih dilema sukladno svome nauku i vremenu u kojemu živimo. Pazeći pritom na spinove i manipulacije, koje često ne zna prepoznati, pa za bistrenje vlastitih stavova mora biti itekako otvorena u vremenu koje je pred njom. Nesporazum o izjavi mons. Puljića to je najbolje potvrdio.

Željka Markić Istanbulska konvencija 'Puljić je otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju' Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK 'Ne radi se o zaokretu' Mons. Puljić objašnjava najnovije izjave o Istanbulskoj konvenciji i stajalište Crkve Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije'
NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • ljerka.p2911:

    Bojim se Paviću da je i tebe spinala vlastita redakcija u naslovu prošle kolumne

  • marginalac:

    judi..moji..niko se ne javja..neznan..je li krivglupi clanak ili komentari.. ...ali tako se to radi.ha..ha.

  • marginalac:

    judi..a je iman sricu..evo..zvali su me..zapravo..pisali..meni niki nepoznati ljudi..iz vanka..iz bbcia..ardia..pa i iz rusia..da ce mi platiti put..i da ce ..oni doci..u spljit..e bas iman sricu..