Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Crkva nastavlja u duhu borbe protiv koronavirusa

Poduzete mjere pokazuju da je crkveni vrh ono najsvetije, poput euharistije, podredio mjerama civilnih vlasti.
30. travnja 2020. u 17:38 6 komentara 1189 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

I Crkva bi, po svemu sudeći, trebala dobro odraditi i drugu fazu borbe s koronavirusom. Baš kao što je u prvoj poslušala epidemiologe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te donijela odluku da nema misa s narodom, sada se očekuje da se nakon povratka misa svi pridržavaju preporučenih mjera opreza, ponajprije propisana razmaka. Prema našim informacijama, vrh Katoličke crkve vrlo pažljivo sluša epidemiologe, kako 20. ožujka kada su uvedene mjere tako i sada.

Naime, HBK je tada prihvatio upravo ono što mu je predložila epidemiološka struka, premda je bilo i disonantnih tonova, tj. sukoba mišljenja među biskupima treba li biti tako rigorozan. Pozivajući se na odgovornost svoje službe, biskupi su odlučili da im je upravo ona ispred svega, a primjere su imali i u drugim zemljama, pa i u samom Vatikanu i papi Franji. Dakako, ta odluka nije bila lišena burnih reakcija vjernika i prepiranja po društvenim mrežama, pa sve do neposluha i prkosa poput slučaja u splitskoj Sirobuji.

Zagrebačka nadbiskupija objavila nove odredbe i upute zbog koronavirusa Darko Pavičić Hoće li Crkva izvući pouku iz ove situacije s koronakrizom?

No on je, kao što se moglo vidjeti, ostao usamljen i izoliran primjer. Biskupi i sada, nakon najave da će biti omogućeno ponovno vjersko okupljanje od ove nedjelje, čekaju mišljenje epidemiološke struke i tek nakon toga donijet će zajedničku odluku na razini HBK i njome obvezati ostale biskupe na zajedništvo. U međuvremenu su dobili i brojne prijedloge iz župa, od kojih su neki vrlo seriozno napravljeni i mi smo ih objavili u ponedjeljak. Računa se prije svega na propisani razmak, redare na ulazu, dezinfekciju ruku i klupa, s jedne strane ulaz, a s druge izlaz iz crkve, propisani red za pričest pa i sudjelovanje na misi izvan zgrade, uz slušanje sa zvučnika.

Sve su to župe već same predvidjele, što znači da ne bi trebalo biti problema ni sa zaživljavanjem u praksi. Predlaže se i povećanje broja misa kako bi mogli sudjelovati svi vjernici, odnosno da, ako netko ne stane u crkvu, pričeka sljedeću misu. Sve to govori o ozbiljnosti kojom je crkveni vrh shvatio ovu krizu i nešto što je najsvetije, poput euharistije, podredio mjerama civilnih vlasti. Stoga to treba očekivati i dalje, bez trzavica i bilo kakvih iskakanja s jedne strane ili osuda i provokacija s druge. 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar MichelleOU98
  MichelleOU98:

  w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

 • Avatar CarolVP82
  CarolVP82:

  w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

 • Avatar NancyUI75
  NancyUI75:

  w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b