Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Cjepivo za paranoju roditelja je razumljiva komunikacija

Roditelji će reći da do informacija ne mogu doći jer su nejasne i u kakofoniji teško je razlučiti što je ispravno, a što ne
18. srpnja 2019. u 08:31 11 komentara 319 prikaza
Cjepivo protiv tetanusa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rasprava o opasnosti cjepiva nije nova, postoji od trenutka kad su obavezna cjepiva uvedena. Samo prošle godine, jedno od deset djece nije dobilo bazična cjepiva protiv opasnih bolesti poput ospica, difterije i tetanusa, prema izvještajima Unicefa, a od preporučenih 95 posto cijepljene populacije za sprječavanje širenja epidemije, statistika pokazuje poraznih 86 posto na svjetskoj razini.

Cjepivo protiv tetanusa Otkriće Znanstvenici bliže razvoju cjepiva protiv šarlaha i streptokoknih bolesti

S rastom javne rasprave na društvenim mrežama, dezinformacija u alternativnim medijima i dijeljenjem polovičnih informacija roditelja koji vide kauzalne veze između cjepiva i nekih oboljenja, paranoja je prevladala znanost. Dok je i dalje većina slučajeva oboljelih zabilježena u siromašnijim zemljama, pogotovo onima u konfliktu, visokorazvijene zemlje vode specifičnu borbu.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju stavila upravo oklijevanje oko cjepiva. Dakle, gorući problem čak nisu ekstremni i glasni protivnici cjepiva, već grupacija onih koji o tome ne pričaju ali oklijevaju cijepiti djecu odgađajući ili smanjujući broj cjepiva. Većina njih neće o svojim brigama govoriti javno, zbog stigme za dijete ili straha od nerazumijevanja okoline.

Zapravo na pisanje ovog članka potaknula me majka jedne od mojih prijateljica čija mlađa kćer ima autizam. U vrlo neformalnom razgovoru rekla je da zna da je za to krivo cjepivo jer su promjene u ponašanju, citiram, inače veselog djeteta, nastupile nakon cjepiva.

ospice Novi zakon u Njemačkoj Uvode kazne od 2500 eura za roditelje koji ne cijepe svoju djecu protiv ospica

Nakon opreznog pitanja o znanstvenoj utemeljenosti takve korelacije dobila sam odgovor protiv kojeg se teško boriti – majka poznaje svoje dijete i zna kad se dogodi promjena.

Mogu zamisliti da iskustvo razgovora s takvom, inače vrlo brižnom, nježnom i obrazovanom majkom, može imati utjecaja na ostale roditelje.

Problem je dakle u komunikaciji. Roditelji će reći da do informacija ne mogu doći jer su nejasne i u njihovoj kakofoniji je teško razlučiti što je ispravno, a što ne.

Na općoj javnosti i nije da evaluira recenzije i statističke uzorke svakog znanstvenog članka.

Upravo zato je – sad potpuno otpisani tekst nadriliječnika Andrewa Wakefielda koji je prvi, netočno i fabricirano, dokazao povezanost cjepiva protiv ospica i autizma – izazvao potpunu paranoju.

Cjepivo protiv tetanusa Drastičan potez Talijanska ministrica zdravstva: Necijepljena djeca ne smiju na nastavu

Da nismo uvijek u crnoj statistici, govori podatak da je na razini zagrebačke vrtićke djece procijepljenost 98,16 posto dok je ostatak na odgođenom cjepivu zbog niskog imuniteta ili alergija uz redovitu pratnju liječnika.

Problem ostaju manje sredine te djeca koja nisu u sustavu vrtića, a tu jedinu mogućnost nudi jasna komunikacija, poduprta znanosti, ali objašnjena iskustvom drugih roditelja. Ljudi se identificiraju s pričama i sličnim iskustvom, ne statistikama i medicinskim leksikom. Naučili smo se boriti protiv određenih zaraznih bolesti, preostaje još pronaći ispravan kanal komunikacije za borbu protiv paranoje koja je, čini se, jednako zarazna.  

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • cortesova arkebuza:

  Dušo,vama treba cijepilo protiv gluposti. Pitanje za gđu.novinarku: zašto je Njemačka kad je “izbila” svinjska gripa naručila 5 milijuna cijepila za građane svoje zemlje i 800.000 cijepiva bez pojačivača za Njemačku vojsku i političare !?! Informacija je izašla u njemačkom ... prikaži još! tisku ponajprije u FOCUS-u znači nije laže nego istina !? Zašto vojska i političari dobivaju drugo cijepilo bez pojačivača u odnosu na narod !? U Njemačkoj postoji pravo izbora i za obraniti to pravo su se i doktori podigli na sve četiri jer ne žele da se uvede obavezno cijepljenje. Pametnome dosta... očekujem odgovor,hvala.

 • martina.fila:

  oh draga neparanoična i znanstvena da vidimo, koji je točan i potpun sastav cjepiva, jednu jedinu študiju ikad i igdje koja je dokazala sigurnost i učinkovitost cjepiva i za kraj, može mali potpisić da se mom ZDRAVOM djetetu neće ništa ... prikaži još!a dogoditi nakon cjepiva ukoliko sam ja- paranoična kaže nisu problem čak ni antivaxeri nego vi dame i gospodo koji šutite #cjepivozaparanojuroditeljajeidijotskakomunikacija #preventivanesmijeimatinuspojavainemožebitiobavezna inače, autizam se nalazi na popisu nuspojava nekih cjepiva i zato nam ne daju hebene upute o lijeku a fejker wakefield vam se ponudio na pladnju prije koji dan, al vi ste prepametni za njega jelda? doktori krše zakon ne dajući nam tražene informacije, imagine that?!

 • Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
  Posjetio Titov muzej-tko sam?:

  "...Andrewa Wakefielda koji je prvi, netočno i fabricirano, dokazao povezanost cjepiva protiv ospica i autizma" Ovo je iznošenje lažnih tvrdnji i novinarka bi trebala za to odgovarati. A.W. nije NIKAD, a to i sam opetovano ponavlja, "dokazao povezanost cjepiva protiv ... prikaži još! ospica i autizma". Da ne govorim da nekoga etiketira s titulom "nadrijliječnika". I ovo je za tužbu.