Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Cijepljenje kao popravni ispit europske solidarnosti

Europa se uglavnom oslonila na Oxfordovo cjepivo koje u Europi još nije odobreno što je usporilo procjepljivanje
05. siječnja 2021. u 11:27 1 komentara 330 prikaza
Lleida's nursing homes get COVID-19 vaccines
Foto: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Brzo razvijanje cjepiva protiv smrtonosnog virusa izazvalo je potkraj prošle godine veliko olakšanje u Europi i cijelom svijetu. Projekt cijepljenja europskog stanovništva ubrzo je postao jedan od ključnih političkih projekata aktualne Europske komisije, što ne iznenađuje ako se prisjetimo katastrofalnog nesnalaženja i kaosa na početku koronakrize.

ZAŠTO SU SE URUŠILE Arhitekt Račić: Obnovljene kuće morale su ostati netaknute, a imamo mrtvih. To je kriminal

Talijani će teško zaboraviti njemačku zabranu izvoza zaštitne i medicinske opreme početkom ožujka prošle godine, kada je Italija očajnički trebala svaku zaštitnu masku i odijelo za zdravstvene radnike koji su spašavali živote Talijana. Njemačka je kasnije povukla niz koraka kojima je pokušala amortizirati početni egoizam i nesolidarnost, poput, primjerice, prijema najtežih bolesnika iz susjednih zemalja u svoje bolnice, ali gorak okus je ostao. Na samom početku ove velike krize činilo se kao da Unija ne postoji i da je svaka članica prepuštena sebi, što je bila voda na mlin euroskepticima i populistima.

Zbog toga se projekt vakcinacije Europe može shvatiti kao svojevrsni popravni ispit, kojim se, osim nedvojbenih zdravstvenih razloga, pokušava osnažiti europsko jedinstvo i solidarnost. I upravo zbog toga, iako se u trenutku naručivanja cjepiva nije moglo znati koje će cjepivo biti prvo razvijeno i odobreno, začuđuje činjenica što se Njemačka, ako znamo da je BioNTech njemačka kompanija, a cjepivo je velikim dijelom razvijeno u Mainzu, uglavnom oslonila na Oxfordovo cjepivo AstraZeneca, koje u Europi još nije ni odobreno.

VIDEO Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

To se, uostalom, odnosi i na cijelu Uniju, koja je početkom rujna dobila mogućnost nabave dodatnih 100 milijuna doza Pfizer-BioNTech-ova cjepiva, što je Bruxelles odbio. Njemačka je nabavila samo tri do četiri milijuna doza Pfizer-BioNTech-ovog cjepiva, što nipošto nije dovoljno za cijepljenje devet milijuna Nijemaca koji spadaju u prioritetnu skupinu.

Sve je to rezultiralo relativno sporim procjepljivanjem u cijeloj EU, za razliku od, primjerice, Izraela, SAD-a i Velike Britanije, zemalja koje su nabavile više doza Pfizer-BioNTech-ova cjepiva i ranije počele cijepljenje stanovništva. Iako je europska uniformiranost pri nabavi cjepiva razumljiva, sada se čini da bi od malo više raznolikosti Europa imala više koristi.

JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • Gensoman1000:

    Kako da ne. Prvo ste nam prisilno nametnuli represivne mjere po uzoru na kinesku komunisticku partiju a sad bi nam jos i htjeli uvaliti nekakvo cjepivo kaj niste ni testirali kako spada. Mi Europljani nismo sluge kao kinezi i necemo ... prikaži još!o biti vasi pokusni kunici.