Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2018. u 15:47

Svijet je 1962. godine bio na rubu nuklearnog rata između SAD-a i SSSR-a zbog Kube, odnosno ruskih raketa na tom otoku u američkom dvorištu.

Rakete mogu biti nove, u ovoj priči to zapravo i jesu. Može ih se nazvati i pametnima, premda su prečesto pokazale glupost. Ali ih se ne može, pa ni s ironičnom nakanom, nazivati lijepima. Jer ono što ubija nije lijepo, pa ni kada ubija neprijatelja, a kamoli kad od njihove sile mogu stradati i nevine osobe, kao što se uvijek u pravilu i događa.

A američki predsjednik Donald Trump je preko Twittera upozorio Rusiju da se pripremi jer stižu “naše nove, lijepe (nice) i pametne (smart) rakete”. Uza sve epitete raketama, to da su pametne još je stavio pod navodnike, što bi moglo značiti da misli kako i nisu baš inteligentne. A Moskva je na prijetnju odgovorila: “Neka se rakete upotrebljavaju protiv terorista”.

Je li moguć rat između SAD-a i Rusije zbog Sirije? Podsjetimo da je svijet 1962. godine bio na rubu nuklearnog rata između SAD-a i SSSR-a zbog Kube, odnosno ruskih raketa na tom otoku u američkom dvorištu.

Do eskalacije stanja između Washingtona i Kremlja 2018. godine došlo je zbog navodnog napada bojnim otrovom protiv civila u sirijskom gradu Dumi. Zapad optužuje režim Bashara al-Assada za taj napad. U Sredozemlju gomilaju se ratni brodovi, a nebom lete ratni zrakoplovi pa je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) preporučila civilnim zrakoplovima da izbjegavaju zračni prostor iznad Sirije. Al-Assad, kao i Rusija, negira upotrebu bojnih otrova. Lako je optužiti Al-Assada, koji zasigurno nije svetac, ali se zaboravlja na riječ “istina”. Može li se stvarno znati tko je upotrijebio bojne otrove?

Prvi rat protiv Iraka 1991. pokrenut je ne samo zato što je Saddam Hussein ušao s vojskom u Kuvajt, već i zato što su, kako se pisalo, njegovi “vojnici ukrali inkubatore i pustili da djeca umru”. Drugi rat protiv Iraka 2003. pokrenut je jer je tadašnji američki državni tajnik Colin Powell pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio da Irak posjeduje kemijsko naoružanje. To nije bila istina, ali je Irak ipak napadnut. Čija je istina potrebna za pokretanje ratova?

Komentara 4

LI
lipica
19:00 15.04.2018.

Istina je zrtva. Ovdje je na dijelu Divlji zapad i svako moze da radi sta hoce. Samo je pitanje da li mi svi, osim Amerikanaca, postajemo Indijanci?

Avatar stef99
stef99
17:16 15.04.2018.

Kvarni ahmeri su najveće zlo zadnjih 50-tak godina, šireći tobože svoju krvavu dehmokraciju, uništili su na desetine suverenih država, a koliko je ubijeno nedužnih ljudi to nitko ne može točno izbrojiti, bombardiraju i ubijaju kad im pukne rac..ku i kogaa požele, a najčešće su to oni koji se ne žele uvući u njihov pakšu i biti poslušni, a imaju plin, naftu ili nešto drugo što kvarnjacima paše, tako su u zadnje vrijeme stradali Libija, Irak, Egipat, Sirija, Ukrajina i Jugoslavija(Srbija+C.Gora), ..... i nikom ništa, Europa bez jaja šuti ko' zadpi, ...... sramota do neba .... ba.

JU
juroqueteamo2
00:11 16.04.2018.

Pogledajte, na youtube, sto Virginia senator Richard Black misli o Americkoj propagandi protiv Sirije. Hrvatska treba prestati kaskati za Gospodarima svijeta (1940 su napravili pogresku slijedeci vojnu silu kao saveznika a sda cine istu tu pogresku slijedeci najvecu teroristicku organizaciju u svijetu - koja se zove USA. Hrvatska mora nauciti biti samostalna i ne podupirati zlocine drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije