Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.06.2017. u 16:02

U nekim se državama spašava nespasivo, a u drugima se mlade uči kako se sučeliti s onime što dolazi sutra.

Zaposlenici najvećeg talijanskog i europskog proizvođača čelika ILVA štrajkali su u četvrtak četiri sata, a sindikati najavljuju nove prosvjede jer bi do 2023. trebalo otpustiti između pet i šest tisuća zaposlenih od oko 14.200 sada zaposlenih.

ILVA je bila privatna industrija koja je, premda je poslovala pozitivno, zapala u teškoće jer je dobila nalog da zatvori pogon u Tarantu zbog zagađivanja. Proces još nije utvrdio je li bilo potrebno zatvoriti neke pogone, ali tvrtki je šteta nanesena pa ju je država preuzela i sada je prodaje.

Stigle su dvije ponude (skupina AmInvestco i skupina AcciaItalia) i obje predviđaju otpuštanje do šest tisuća radnika u idućih šest godina. Ne ulazimo u to je li bilo potrebno ugasiti proizvodnju čelika zbog zagađenja okoliša sudskim nalogom te je li važnije zdravlje ili posao, već pogledajmo što se događa u svijetu. Primjer ILVA-e otvara više tema, ali tu se otvara i pitanje koje se postavlja i vezano za Agrokor, očuvanja broja zaposlenih na radnim mjestima koja nestaju.

Ušli smo u četvrtu industrijsku revoluciju (Industry 4.0) u onu koja spaja virtualno i fizičko iliti u tzv. virtualno-fizički sustav. Termin „kibernetičko-fizički sustavi” (Cyber Physical Systems – CPS) nastao je još 2006., ali ta četvrta industrijska revolucija (prva je upotreba vodene pare, druga je masovna lančana proizvodnja, a treća je automatizacija i kompjutori) već je zaživjela postala.

Bila je glavnom temom razgovora na ovogodišnjem skupu World Economic Forum u Davosu kada je rečeno kako će nestati sedam milijuna radnih mjesta, ali će se stvoriti i dva milijuna novih, a održavaju se i tečajevi za menadžere u takvoj industriji.

Školstvo u Finskoj, koje je prema rezultatima PISA istraživanja, najbolje u svijetu, najavljuje promjene kako bi djecu pripremili za novi svijet. Tijekom obveznog (16 godina) školovanja djecu će se učiti i kako u društvenim mrežama razotkriti što je lažno.

Djeca će učiti, dakle, i sa smartphoneima, koji će postati naše osobe iskaznice i banke, odnosno kartice. U nekim se državama spašava nespasivo, a u drugima se mlade uči kako se sučeliti s onime što dolazi sutra. Koja će od tih država biti među boljima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije