Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2020. u 17:24

Sad ćemo se svi skupa imati prilike uvjeriti da itekako ima razlike između mršave i dobre posezone, kakva je mogla biti

Hoće li provod u noćnim klubovima na Jadranu i svadbena veselja diljem zemlje Hrvatsku stajati stotine milijuna eura? Da nema korone i da je turistička godina normalna pa da je netko Hrvatskoj iz nekog razloga zaprijetio da neće biti posezone, na kocki bi u ovom trenutku bilo čak nešto više od 1,1 milijardu eura.

Toliko je, recimo, Hrvatska uprihodila lani od stranih turista u tjednima i mjesecima koji su pred nama, odnosno tijekom posljednjeg kvartala te godine. Slične prihode, koji su u prošloj godini samo od stranaca premašili 10,5 milijardi eura, ove netipične koronagodine nitko ne očekuje. Em su dolasci prepolovljeni, em su domaćini snižavali cijene kako bi dodatno razbudili zanimanje stranih gostiju.

To, dakako, nijednom gostu nije mrsko, ali znali smo i sad se iznova potvrđuje da cijena neće biti presudna i da se ove godine ne putuje tamo gdje je jeftino, nego tamo gdje nema (puno) korone. Kod nas je, nažalost, sada ima dosta. A što je još tužnije, rastuće brojke nisu posljedica onog bez čega se nije moglo i bez čega bi život stao, nego pjesme, plesa, provoda. I to ne odmjerenog i na distanci, nego kao da korone nema među nama.

Turizam već plaća ceh zbog pojedinaca koji su se kockali općom dobrobiti za račun nekoliko tjedana punih klubova, svojih raspojasanih rođendanskih slavlja ili svadbi kao da sutra ne postoji. Hrvatska ili neke njene regije već jesu na crvenoj listi u šest važnih emitivnih tržišta, a s 1. rujna to nas, kako se čini, čeka i s Mađarskom.

Nastave li koronabrojke u Hrvatskoj rasti, nije isključeno da će slično postupiti još neke zemlje. Je li vrijedilo, pitanje je i za Stožer, koji je s noćnim klubovima i svadbama nonšalantno dao prednost riziku pred oprezom. Zbog svega sad ćemo se svi skupa imati prilike uvjeriti da itekako ima razlike između mršave i dobre posezone, kakva je mogla biti da je epidemiološka situacija ostala slična onoj kakva je bila tijekom većeg dijela ljeta.

Turizam čini 20 posto BDP-a i zatvaranje hotelskih kuća, što praktički znači i kraj sezone, samo, recimo, dva tjedna ranije nego je moglo biti uistinu znači izgubljene stotine milijuna eura s početka teksta.

Komentara 28

Avatar rubinet
rubinet
18:46 25.08.2020.

Nema tu,na žalost, publike koja bi razumjela ironiju,cinizam i sarkazam....

Avatar rubinet
rubinet
18:46 25.08.2020.

Nema tu,na žalost, publike koja bi razumjela ironiju,cinizam i sarkazam....

LA
Lajavac
19:16 25.08.2020.

Naši u Stožeru znaju da nije sve u novcu. Šta će ti novci, ako se ne možeš ko čovjek proveseliti u noćnom klubu i razbijati čaše na svadbi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije