Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN BANDIĆ

Čaršija ga ipak voli

Milan Bandić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
01.04.2014.
u 08:39

Zbog sporne izjave o poziciji hrvatskog naroda, rijetki političari sada staju u obranu “prijatelja iz Zagreba”

Milan Bandić po mnogo čemu je jedinstvena pojava na regionalnoj političkoj sceni. Za samo mjesec dana postao je unikatan po dvije stvari: počasni je građanin Sarajeva s “najkraćim mandatom”, a ujedno je i prva osoba kojoj je oduzeto to priznanje. Ovih je dana zagrebački gradonačelnik tema broj jedan u sarajevskim medijima, političkim krugovima i čaršiji. Zasjenio je čak i gradski derbi između nogometaša Sarajeva i Željezničara.

S Al Jazeere na stup srama

A sve je počelo prije mjesec dana kada je Gradsko vijeće Sarajeva na prijedlog kazališnog redatelja u ulozi dopredsjedatelja Vijeća, Gradimira Gojera, odlučilo Bandića proglasiti počasnim građaninom Sarajeva. Bez puno obrazloženja i uz tijesnu većinu Vijeće je podržalo taj prijedlog, a tek je neslužbeno pojašnjeno kako je Bandić puno napravio za povezivanje Zagreba i Sarajeva, koji već 13 godina imaju vrlo plodonosan sporazum o suradnji. Kasnije se ispostavilo da su takve inicijative dolazile i od nevladinih organizacija, uključujući bošnjačku zajednicu iz Hrvatske.No, tinta na odluci još se nije ni osušila, a uslijedio je intervju zagrebačkog gradonačelnika balkanskoj Al Jazeeri u kojem je on, po tumačenju mnogih, podržao ideju o uspostavi trećeg, većinski hrvatskog entiteta u BiH.

U predizbornoj godini, a takva je ova 2014. u Bosni i Hercegovini, nije trebalo čekati puno pa da se netko “uhvati“ za taj Bandićev istup. Sotoniziranje ideje o trećem entitetu omiljeni je način dokazivanja patriotizma među bošnjačkim strankama u Sarajevu pa je Bandić brzo stavljen na stup srama, a jedna za drugom redale su se inicijative za opoziv odluke o nagradi. Počeli su se pravdati i oni koji su predložili Bandića i glasovali za odluku o njegovu proglašenju počasnim građaninom.

Dao Bog da su sarajevski političari napravili od Sarajeva ono što je Bandić napravio od Zagreba

Enis Bešlagić

– Čak sam radio i anketu u Sarajevu i ni od jednog građanina nisam dobio negativan odgovor, osim riječi hvale za gradonačelnika Bandića – kazao je vijećnik Haris Pleho, pravdajući se zašto je glasovao da dobije priznanje.

Tragikomično su zvučala i pravdanja ostalih vijećnika koji su nakon samo mjesec dana promijenili odluku i tako derogirali i sebe i instituciju Gradskog vijeća, ali i titulu počasnog građanina. Tek rijetki su ovih dana smogli snage u Sarajevu stati u zaštitu Bandića. Podsjetiti na njegovo dokazano prijateljstvo prema Sarajevu i rodnoj BiH, ali i na činjenicu da je on i prije spornog intervjua bio jasan u stavu da se pozicija hrvatskog naroda u BiH mora izjednačiti s pozicijom druga dva naroda. Treći entitet se tu vrlo jasno nameće kao jedno od logičnih rješenja. Ukazuju na to i hrvatski političari u BiH koji su ogorčeni odnosom sarajevskih vlasti prema Bandiću

.“Koja je to poruka konačno Hrvatima, kako građanima Sarajeva tako i ostalima koji dijele slična stajališta o BiH kao što zastupa većina legitimnih predstavnika Hrvata, ako ne da parafraziram jednu sarajevsku redateljicu: ‘Marš iz Bosne i Hercegovine’. E, neće ići!”, naveo je u svojoj reakciji hrvatski predstavnik u čelništvu državnog parlamenta i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Božo Ljubić.

Ne ulazeći u političke razloge i sporenja, u Bandićevu zaštitu stao je bosanskohercegovački glumac sa zagrebačkom adresom, Enis Bešlagić.

– Dao Bog da su sarajevski političari napravili od Sarajeva ono što je Bandić napravio od Zagreba, bilo bi nam svima bolje. Ako ćemo gledati po zaslugama, onda bi velikom broju političara u BiH trebalo oduzeti ne samo titule nego i državljanstvo naše zemlje – poručio je Bešlagić.

Za razliku od političara, mišljenja običnih građana Sarajeva o “slučaju Bandić” podijeljena su, pa čak i za istim kavanskim stolom. U srcu Baščaršije zanatlija Izet priznaje da ga je Bandić razočarao, a baš ga je, kaže, volio.

Nije mu to trebalo. Nama se kosa na glavi diže i od ova dva entiteta, a on bi sad i treći. To bi bio kraj BiH – govori Izet dok uz kavu prelistava napise u sarajevskom tisku o oduzimanju priznanja zagrebačkom gradonačelniku.

Ostaje mu Kiseljak

S druge strane stola, Muharem, umirovljeni srednjoškolski profesor, ima znatno drugačiji stav o svemu.

– Meni je logično da on zastupa interese svog naroda. Tko ne voli svoje, ne može voljeti ni tuđe. Bandić je sto puta pokazao da je prijatelj i Sarajeva i Bošnjaka. Ja znam koliko ga Bošnjaci u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj vole. Gori su ovi naši što se “provaljuju” pa jedan dan udjeljuju, a drugi oduzimaju čovjeku nagradu. To nema nigdje – rezignirano konstatira Muharem.

Njegove riječi kimanjem glave odobrava i vlasnik kavane dok nam ponosno pokazuje zajedničku fotografiju napravljenu s Bandićem za jednog od njegovih posjeta Sarajevu. I doista, Bandić je proteklih godina bio čest gost Sarajeva, a povod su uglavnom bile razne akcije pomoći u kojima je kao prvi čovjek Zagreba sudjelovao. Primjerice, donirao je podlogu za teniske terene, dijelio iskustva iz upravljanja gradom, bio aktivan sudionik brojnih humanitarnih akcija, a organizirao je u Zagrebu i donatorsku večer za gradnju spomenika papi Ivanu Pavlu Drugom u Sarajevu.

Prije Bandića, titulu počasnog građanina Sarajeva iz Hrvatske su dobili još samo književnik Predrag Matvejević i kompozitor Đelo Jusić. Plaketu grada Sarajeva 2008. godine dobio je tadašnji hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić. Osim Zagreba, grad pobratim Sarajeva u Hrvatskoj je i Dubrovnik, a od prije tri godine i Vukovar.

Što se tiče Bandića, njemu za utjehu u rodnoj BiH ostaje titula počasnog građanina Kiseljaka te priznanje za najboljeg gradonačelnika u regiji, koje mu je prije pet godina uručeno u Tuzli. U Sarajevo, sudeći po reakcijama građana, još može doći na ćevape i filmski festival, a može obići i drvo koje je svojedobno zajednički posadio s bivšom gradonačelnicom Semihom Borovac ispred olimpijske dvorane Zetra. Za sada nema najava da će zbog Bandićeva stava o trećem entitetu to drvo prijateljstva biti posječeno. Iz Bandićeva primjera mnogo mogu naučiti i ostali hrvatski političari. Ako se usude progovoriti koju u prilog trećem entitetu, Sarajevo im je bolje zaobilaziti. Sarajevskih ćevapa kad se zažele bolje je da naruče od poznanika i prijatelja. Bolje hladni ćevapi nego vruća juha u koju su ovih dana sarajevski političari ubacili svog “omiljenog Hercegovca”.

>> Sarajevo: Bandić više nije počasni građanin

>> Bandić i službeno više nije 'prava raja'

Komentara 14

ST
stomugromova
08:46 01.04.2014.

A ma bolan,tko je protiv unitarne BIH,gdje će Bošnjaci imati hegemoniju,taj ne može dobivat priznanja.Druga je stvar što je hoštapler Bandić pomagao Sarajevo i BIH sa novcem poreznih obveznika RH."Pomozi sirotu,na svoju sramotu" !!

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
18:53 02.04.2014.

Iz Bosne se opet tužne pjesme čuju.

DU
Deleted user
11:20 01.04.2014.

Kako je važno biti počasni građanin grada koji još živi od crvenog križa i merhameta , a vjećnici mu nisu u stanju ni poslušati drugačije mišljenje pa makar bilio i dobronamjerno , to je samo dokaz kakvu državu želi većina bošnjaka u bih, e neće moći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije