Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Čak četiri petine mirovina nema veze s uplatama

Povlaštene mirovine hrvatska su sudbina, uvedeno pravo nitko ne želi micati
04. lipnja 2019. u 12:29 10 komentara 3995 prikaza
Umirovljenici
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nije nikakva novost da četiri petine mirovina u Hrvatskoj nije pokriveno uplatama doprinosa te da bi “crkavica” koju umirovljenici primaju bila još i niža da država nije uvela razne oblike doplata i zaštitnih mehanizama.

umirovljenici anketa Svaki treći Hrvat radio bi u mirovini, motiv je neimaština

Podatak da četiri petine mirovine nema veze ni sa čime poražavajući je i otkriva dva ključna problema, jedan da su izračuni za mirovine besmisleni, možda i loši te služe za pranje savjesti ili zapošljavanje državnih mirovinskih službi, i drugi, da su porezne evazije utkane u srce države. Tome vjerojatno nikad nećemo doskočiti jer jednom uvedeno mirovinsko pravo postaje svetinja i nema te vlasti koja će ga se usuditi ukinuti. Povlaštene mirovine hrvatska su sudbina pa dok traje – traje.

Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici Isplata u kolovozu Evo za koliko će povisiti mirovine za 253 tisuća ljudi

Sudeći po broju umirovljenika i demografskim kretanjima, vijek trajanja postojećeg mirovinskog sustava ograničen je i sve će mirovine prerasti u socijalnu pomoć, a na pojedincu je da se tijekom radnog vijeka pobrine za svoju starost. Umjesto da godišnje gubi 50 tisuća građana, jedina nada za zemlju, a onda i za mirovine, bilo bi da godišnje dobiva 50 tisuća ljudi, no u sadašnjim ekonomskim uvjetima veća je vjerojatnost da će se osipanje nastaviti.

ljudi VELIKI POTENCIJAL Mirovinci dvije godine nemaju u što uložiti 30 milijardi kuna

Bit će prilika da se otvoreno progovori o ekonomskim i mirovinskim perspektivama zemlje nakon što su sindikati skupili gotovo 700.000 potpisa protiv povećanja radnog vijeka na 67 godina te se očekuje referendum građana o tom pitanju. Da su one loše, svi znamo i ako se brzo ne promijene, nikad neće. Hrvatska se pozicionira kao turistička i tranzitna zemlja, za što joj trebaju radnici u slabo plaćenim i nesigurnim poslovima koji će samo povećati vojsku umirovljenika čije će se mirovine solidarno doplaćivati iz proračuna, kao što se to čini s četvrt milijuna korisnika najnižih mirovina koji bi bez doplata bili na prosjačkom štapu.

To što je država tolerirala da ih poslodavci ili oni sami prijavljuju na minimalac sad je nebitno jer ne mogu preživjeti ni od doplaćenh, a kamoli od mirovina koje bi imali da se po putu nisu ugrađivale zaštite.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • moškov:

    Sve drzavne politike od 1990 se zrcale u mirovinskom fondu....pa zar se ne vidi da u hrvatskoj 1/5 radi i stvara ....a 4/5 ostalih im je grbaci...svi to vide ali se prave slijepcima kod ociju. ...

  • Kantarusa:

    Sve povlastene mirovine izdvojiti ìz mirovinskog osiguranja .Onesu sramota ovog drustva.

  • aristip:

    Kao prvo povlaštene mirovine nisu pravo nego, najčešće neosnovana, PRIVILEGIJA, Kao drugo, u članku piše kako je hrvatski mirovinski sustav neodrživ a prije samo nekoliko mjeseci Plenkovićeva Vlada je najveće povlaštene mirovine povećala za 10% WTF. I kao treće, više ... prikaži još! smisla imala bi mirovinska reforma koja bi odmah smanjila privilegirane mirovine na max 9 tisuća kuna mjesečno sa svim dodacima (nekima je s tim dodacima sada i 25 tisuća kuna), te bi umjesto 67 godina od 2028. godine logičnije bilo da je za punu starosnu mirovinu uvjet 65 godina starosti a za prijevremenu i 62 godine starosti od 01.01.2020. (i za žene i za muškarce).