Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Broj vjernika smanjuje se i u arapskim zemljama

Zemlja s najviše ateista i agnostika je Tunis – njih je više od 30 posto, a jedina arapska zemlja u kojoj je smanjen broj onih koji ne vjeruju je Jemen.
06. srpnja 2019. u 13:12 9 komentara 1238 prikaza
crkva
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Sve manje Arapa, posebno među mladima, izjavljuje da su vjernici. Prema istraživanju koje je provela agencija Arab Barometer za arapski program BBC-ja među 25.000 ispitanika u 11 zemalja, uključujući i Palestinski teritorij, broj muslimanskih vjernika posljednjih godina znatno je smanjen.

INTERVJU: Mons. Mate Uzinić Dio katoličkih medija želi isključiti i prokazati one koji ‘misle drugačije’

Arapa koji sebe ne smatraju vjernicima 2013. je godine bilo osam posto, a sada ih je 13 posto, među mlađima od 30 godina čak 18 posto. Zemlja s najviše ateista i agnostika je Tunis – njih je više od 30 posto, a jedina arapska zemlja u kojoj je smanjen broj onih koji ne vjeruju je Jemen.

Ispitivani su i stavovi o drugim pitanjima vezanim uz religiju, primjerice o ulozi žene u društvu. Većina ispitanika smatra prihvatljivim da predsjednik ili premijer u njihovoj zemlji bude žena. Jedina zemlja u kojoj se manje od 50 posto ispitanika ne protivi ženi čelnici je Alžir. Ipak, u svim zemljama većina ispitanih drži kako bi u obitelji muževi trebali imati posljednju riječ u donošenju odluka vezanih za obitelj. Maroko je jedina država u kojoj manje od 50 posto ispitanika drži da muškarac mora imati posljednju riječ u obitelji. Stav im je: žena može upravljati, ali ne u mojoj kući.

Ivić Pašalić Svjedočanstvo vjere Ivić Pašalić: Događaj iz 2006. u jednom djeliću sekunde promijenio mi je život

U svim arapskim zemljama jako je nizak postotak stanovništva koje prihvaća homoseksualnost. Najotvorenija zemlja prema homoseksualcima je Alžir u kojem je 26 posto ispitanika otvoreno prema njima, a istodobno ta je država najzatvorenija prema ženama. U Libanonu, za koji se drži da je otvorena zemlja, samo šest posto ispitanih prihvaća homoseksualne osobe.

Najvoljeniji strani lider u arapskim zemljama turski je predsjednik Erdoğan, a ruski predsjednik Putin daleko je popularniji od američkog predsjednika Trumpa. U svim arapskim zemljama kao “prijetnja” se percipira Izrael.

I unutar muslimanskog svijeta dolazi, dakle, do promjena. I one su, čini se, mnogo brže nego što se misli u zapadnim zemljama. Kojom se brzinom te promjene događaju, ovisi i o društvenom i ekonomskom stanju u njima. Stoga i na sve imigrante ne treba gledati kao na zadrte islamiste.

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Deleted user:

    Potpuno krivo. Religija i vjera nisu isto, gospodine.

  • marijapuh:

    stvarno si našao zemlju,tunis koji je praktično francuski protektorat, u kome su kao i u ostalim predsjedničkim monarhijama arapskog svijeta glavni imami pudlice vlasti(slično kao što je kod nas crkva pudlica hdz-a). i u kome živi 10 milijuna stanovnika naspram ... prikaži još! populaciji od oko 450 milijuna arapa. dok europa dočeka da arapi dođu na razinu ,,sekularne,, europe kršćanstva će nestati.

  • Peropero:

    HDZ je pudlica Crkve, a ne obrnuto