Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.11.2018. u 07:23

May je znala uvjeriti članove svoje stranke da je podrže riječima: Ili ja ili Corbyn

Budući odnos između Velike Britanije i Europske unije bit će na snazi od 1. siječnja 2021., a do tada će se prolaziti razne etape završnog dijela Brexita. U svakom slučaju, britanska premijerka Theresa May nada se da će ta tranzicijska faza poslije službenog izlaska Londona iz EU, predviđenog za 29. ožujka 2019., trajati kraće od datuma kada bi se trebali održati redoviti parlamentarni izbori, dakle do 2022.

Tranzicijsko razdoblje Brexita trebalo bi završiti do konca 2020., a kako je May kazala pred savezom britanskih industrijalca (Confederation of British Industry – CBI), nitko bolje od nje ne bi mogao upravljati tim razdobljem. Sporazum Ujedinjenog Kraljevstva i EU o Brexitu nije savršen, ali je kompromis kojim se izbjegao gori rezultat, kazala je direktorica CBI-a Carolyn Fairbairn. Industrijalci se, dakle, slažu o sporazumu. Zapravo, u iduće dvije godine trgovinski odnosi između Londona i EU ne bi se trebali izmijeniti, ali je i pitanje kako će postignuti dogovor biti ocijenjen u britanskom parlamentu.

Nakon što su veleposlanici 27 članica EU dali zeleno svjetlo sporazumu, zasigurno će to učiniti i šefovi država i vlada na izvanrednom sastanku 25. studenoga. Najveća je neizvjesnost glede budućnosti premijerke May jer, ako britanski parlament ne izglasa postignuti sporazum, vjerojatno će se morati raspisati prijevremeni izbori. Na tim bi izborima mogli pobijediti i laburisti Jeremyja Corbyna. May je dosad znala uvjeriti članove svoje konzervativne stranke da je bolje da je podrže jer postoji jedina dvojba: ili ona ili Corbyn. A to znači, prema mišljenju May, još težu budućnost za britansku industriju.

Corbynovi laburisti nisu 2016. vodili kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU. I sada je Corbyn potvrdio da novi referendum vezan uz Brexit sada nije opcija. Možda jednom u budućnosti... Naime, ni on ne voli sadašnju Europsku uniju jer je, prema njegovu mišljenju, previše liberalna. “Radnička prava u EU nisu zaštićena”, ponavlja Corbyn što znači da će, dođe li na vlast u Velikoj Britaniji, mijenjati i britanske zakone, što se vjerojatno ne bi svidjelo ekonomistima i industrijalcima. Brexit i dalje ostaje put u nepoznato.

Komentara 1

LU
Lujo123
18:07 20.11.2018.

silvek nestani!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije