Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2019. u 08:13

Ono što BiH nema jesu zajednički mehanizmi zaštite koji štite članice EU. Zbog toga će željeni izlazak jednih iz Unije pogoditi u prvom planu one koji čekaju ulazak u istu tu Uniju

Mi smo kao mali brod koji se nađe na uzburkanom moru i samo se nadamo da će nas bura odnijeti u neku mirniju zavjetrinu gdje ćemo sačekati smirivanje oluje.

Ovako je ministrica financija FBiH Jelka Milićević slikovito opisala opasnost koja prijeti bosanskohercegovačkoj ekonomiji u slučaju nove globalne krize. Takvu krizu sve glasnije najavljuju ekonomski analitičari u svijetu navodeći kao razloge mnogo toga, pa i Brexit i druga previranja u Europskoj uniji. 

Upravo je članstvo u EU jedno od rijetkih strateških pitanja, ako ne i jedino, o budućnosti Bosne i Hercegovine o kojem postoji suglasnost svih triju naroda u toj zemlji. Sve drugo iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti predmet je međunacionalnih prijepora. Ta europska perspektiva, barem verbalno, okuplja sve političke snage u zemlji. Do te mjere da se iz same BiH, ali i iz nekih europskih središta, traži ubrzan, po skraćenom postupku, prijam BiH u Uniju. Upravo kako bi se ojačao taj (jedini) kohezijski čimbenik u zemlji. 

Apsurd je da velika opasnost za BiH dolazi upravo iz smjera u kojem se ta država nastoji kretati. Posljedice Brexita na europsku ekonomiju nitko ne može sa sigurnošću procijeniti, ali je očito da izvan Unije male, nezaštićene ekonomije, poput BiH, neće profitirati. Naprotiv, mnogo je izglednije da će ionako slabašna ekonomija dodatno potonuti. BiH nema nikakve zaštitne mehanizme, u trgovinskoj razmjeni uglavnom je okrenuta EU, a tamo su i njezini glavni kreditori. Ono što BiH nema jesu zajednički mehanizmi zaštite koji štite članice EU. Zbog toga će željeni izlazak jednih iz Unije pogoditi u prvom planu one koji čekaju ulazak u istu tu Uniju.

Umjesto da ubrza ulazak BiH i drugih zemalja regije u svoje članstvo i tako im zajamči svoju sudbinu, EU će, čini se, postupiti suprotno. Posebno ako se obistine najave o porastu utjecaja euroskeptičnih stranaka nakon predstojećih izbora za Europski parlament. Na tim izborima sudjelovat će i bosanskohercegovački Hrvati koji su, po mnogočemu, u specifičnoj situaciji.

Hrvati u BiH jedini su u poziciji da dijele sudbinu i EU i BiH. Zbog svoje malobrojnosti teško ostvaruju utjecaj na objema stranama. Nerazumijevanje “njihova” EU, ali i naroda s kojima grade BiH, već godinama ih izlaže političkom nevremenu i njegovim posljedicama. Izlaz traže u odlasku iz BiH i sve je više obitelji koje svoje sklonište nalaze i u ovako turbulentnom EU. Sad bh. Hrvatima, uz političku, prijeti i ekonomska oluja koja će ih s drugim dvama narodima zadesiti na malom brodu kojem su odavno otkazali motori. Umjesto mirnije zavjetrine kojoj se optimisti nadaju, moguće je da bh. brod oluja odnese na otvoreno more, gdje je dovoljan i mali val da ga potpuno potopi.

Politički potop mogao se, a možda se još uvijek može, spriječiti unutarnjim dogovorom koji će ojačati taj brod, dok bi ga od ekonomskih valova najbolje štitilo članstvo u EU, bez obzira na razmjere oluje koja se i nad njim nadvija. U protivnom bi Brexit mogao biti za BiH - EU out.

Predsjednica ugostila Hrvate iz Bosne i Hercegovine

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
10:55 26.03.2019.

Primiti ce ih isto ko i nas ,ne po tome sto tamo pripadamo nego po direktivi .Zato britanci i izlaze jer ovakvi kao mi i oni ulaze.A bit ce ovakvih kao britanaca jos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije