Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2018. u 08:00

Duh Božića očito je danas Zapadu pretežak na savjesti i teško ga podnosi

U Hercegovini, koja sigurno s pravom može nositi titulu autentične katoličke oaze, ovih se dana čestitaju “sretni blagdani”.

Zar je moguće, dakle, da je i tradicionalne Hercegovce uhvatila pomodna pošast političke korektnosti, koja vlada posljednjih godina, a koja želi izbrisati tobožnju diskriminaciju između vjera i blagdana, u duhu neke nove uravnilovke? Koja, doduše, ovoga puta ne dolazi s komunističkog Istoka, nego kršćanskog Zapada.
Naime, zapadne države, u čemu najviše prednjače Sjedinjene Američke Države, polako brišu Božić s lica zemlje.

Događa se to u duhu novovjekog paradoksa, jer dok s jedne strane Zapad s adventom pokreće mašineriju potrošnje i konzumerizma neviđenih razmjera, sam Božić, kao blagdan Kristova rođenja mu smeta. Čak i vjerski snošljivim Amerikancima, koji su još donedavno na izloge svojih dućana lijepili natpise “Merry Christmas and happy Hanukkah”.

Pogledajte galeriju: Advent u Zagrebu 2017

Premijer Mađarske Viktor Orban
1/53

Duh Božića očito je danas Zapadu pretežak na savjesti i teško ga podnosi. On u sebi nosi jasnu i nedvosmislenu poruku, koja se ne podudara s njegovim duhom relativizma, pa ga na elegantan način nastoji polako eliminirati iz javnosti. I to je najbolje obaviti “u rukavicama”, tj. onima koji ga slave, čestitati “blagdane”, podrazumijevajući pritom da se zna koje.

I čestitare i one koji primaju takvu čestitku trebalo bi to zadovoljiti. No, to je u svojoj biti krajnja politička nekorektnost, a ne korektnost, kakvom se želi predstaviti.
 Svjedoči to upravo spomenuti primjer iz Hercegovine, gdje ovih dana, također, odjekuju “sretni blagdani”. No, to nije ista čestitka kojom se okitio politički nekorektni Zapad. Ona u sebi, naime, sadrži cijelo tzv. blagdansko (tj. božićno) vrijeme “od Božića do Vodokršća” iliti Bogojavljenja (tj. Sveta tri kralja). Badnjak i Božić čestitali su se izravno, ali kako božićno vrijeme još traje i blagdansko je ozračje, doista je autentično nekome zaželjeti sretne blagdane.Tu autentičnost ne baštini samo Hercegovina, već je s njom dijeli i mađarski premijer Viktor Orbán, čiji se božićni govor, zbog autentičnog kršćanskog duha, provukao ispod radara javnosti.

Orbán je, bez uvijanja, objasnio kako je današnja mađarska (a tako i naša i europska) kultura kršćanska.

“Mi, Europljani, priznali to ili ne, bili toga svjesni ili ne, živimo kulturu koja je uređena po učenju Isusa Krista”, rekao je Orbán, dodavši da su “granice naše samobitnosti jednake kršćanstvu kao izvoru našeg ponosa i snazi našeg opstanka.

“Kršćanstvo predstavlja i kulturu i civilizaciju. U njoj živimo. Nije bitno koliko nas odlazi u crkvu ili koliko ih je iskrenih od onih što se mole.

Kultura je realnost naše svakodnevice”, kaže šef mađarske vlade, kao da je govorio iz Hercegovine, a ne Mađarske. 
Ne skrivajući svoju pripadnost i autentičnost, ne podliježući trendovima koji žele opustošiti kršćanski identitet i s lica zemlje izbrisati danas Božić, a sutra i kršćanstvo i kršćane koji ga slave.

Pogledajte galeriju: Božićna čestitka ovog HDZ-ovca drukčija je od svih

Premijer Mađarske Viktor Orban
1/3

Komentara 2

ZM
zmijoljubaccc
10:47 03.01.2018.

A što tu predstavlja problem? Ako je Božić, neka se čestita tako da nazove svar onim što ona jest. Bezvezna politička korektnost. S tim se nitko ne omalovažava. Da sam iz Bosne i ako bih imao susjeda muslimana, sigurno mu ne bih čestitao Ramazan sa sretnim blagdanima, več Sretan Ramazan (ili kako se to kod njih kaže ). Tzv. politička korektnost (PC) je glupa liberalna izmišljotina, početak odnarođivanja u cilju ostvarenja nekih drugih, još nevidljivih političkih ciljeva. To je problem. Borimo se. Nema druge.

DU
Deleted user
16:31 10.01.2018.

To sto se desava ovdje u Kanadi ili Americi po pojmu bozica je normalna evolucija koja se polako uvukla ovdje u drustvo, i to radi promjene u emigraciji kroz zadnjih 50 godina. Prvi val emigranata je bio iz Evrope ii vecinom svi smo bili krscani. Bozic je bio u prvom planu. Danas vecina emigranata je iz Azije,Afrike,bliskog istoka i Krscana je sve manje. Posto je ovdje demokratsko drustvo, i politicari moraju dobiti vecinu glasova da budu dobili fotelje,oni se ne zele zamjeriti niti jednoj skupini. svaki glas je vazan. I evo ti politicki korektno drustvo se izrodilo. Sto se mene tice to nije korektno,ali sto korektno dodje od sebicnog uljeza politicara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije