Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Bošnjaci ne daju da Hrvati budu politički narod

Većinski bošnjački nacionalizam i preglasavanje Hrvata razaraju BiH
20. srpnja 2017. u 08:11 7 komentara 6239 prikaza
orašje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Skupinu novinara iz Hrvatske i BiH nedavno je prigodom susreta u institucijama EU u Strasbourgu iznenadio odgovor nakon rasprave o mekom ili tvrdom Brexitu, kirurški precizna analiza jednoga visokog dužnosnika kako najveći problem Velike Britanije leži u činjenici većinskog engleskog nacionalizma.

'unutrasnja...zagreb...23.04.2004. lepusiceva, fakultet politickih znanosti, prof. dr. zdravko petak foto: goran stanzl' Tomislav Krasnec Jesmo li sami odabrali da nas nitko ne voli

Percepcija izvan Velike Britanije uglavnom nije takva. Nacionalisti su Škoti, Irci, Velšani... ali ne i Englezi! No, sugovornik nas je šokirao suprotnim tvrdnjama o prikrivenom isticanju britanskog, a u stvari isključivo engleskog interesa. Kada se stvari presele na naše zemljopisne koordinate, stvari su manje-više slične.

Jugoslavija je postala najveća žrtva srpske želje za ekonomskom dominacijom, nacionalnom hegemonijom, kulturnim zatiranjem. Mini Jugoslavija BiH boluje od iste bolesti. Jučer se to pokazalo i na sjednici Doma naroda parlamenta BiH na kojoj su ipak tijesnom većinom prihvaćene izmjene Izbornoga zakona koje bi onemogućile da najmalobrojnijim Hrvatima Bošnjaci biraju članove Predsjedništva ili pak uspostavljaju vlast u Federaciji BiH.

No, nitko od bošnjačkih izaslanika, bili oni od stranaka slijeva ili zdesna, nisu podržali ove izmjene. Dapače, prethodno su čak posredstvom mehanizma vitalnog nacionalnog interesa (svojevrsnog veta) prema Ustavnom sudu BiH pokušali čak osporiti uopće donošenje zakona, a na jesen su najavili rušenje u Zastupničkom domu.

Popis stanovništva u BiH JOZO PAVKOVIĆ Ako je BiH ‘pala’ na 3 milijuna stanovnika, Hrvata je više od 17%

Objašnjenje bošnjačkih stranaka svelo se na kraju na to da je vitalni interes ovoga naroda povrijeđen ako se dopusti Hrvatima birati njihove predstavnike. Čudna potreba bošnjačkih “većinskih nacionalista” držati Hrvate u nekom ljubavnom političkom klinču. Slična onoj miloševićevskoj kada je u prošloj državi nametao političke predstavnike kosovskoj “iredenti” u liku Sejde Bajramovića koji je poslužio tek za pojačavanje neravnoteže u državnom vrhu Jugoslavije. Hrvati u BiH danas od institucija vlastite zemlje, EU i Zagreba traže samo jednakopravnost. U suprotnom, daytonski tronožac nastavit će biti tinjajuće bure baruta.

vinko puljić Kardinal Puljić: Neka političari ponude rješenje za BiH dostojno svakog čovjeka Angela Merkel i Andrej Plenković NINO RASPUDIĆ Kako su nam Nijemci u BiH postali Englezi Davor Ivanković U BiH opet protiv Pelješkog mosta, ruši im 'mokre snove'

 

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • Avatar southman
  southman:

  Samoproglašeni narod Bošnjaci koji su se iznjedrili iz neprirodnog jugo-fenomena kada je pripadnike jedne muslimanske vjere Tito proglasio narodom, danas vode toliko prljavu politiku prema manjinskom hrvatskom narodu da ješteta što je u ratu nastala Herceg-Bosna morala raznoraznim pritiscima izvana ... prikaži još!a nestati sa političke scene u BiH.

 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  Srpski separatizam i muslimanski centralizam uništavaju priliku da BiH stasa kao normalna i prosperitetna država. Dapače, vode BiH prema novome ratu.

 • !zagreb!:

  Nažalost dozvolilo se da Hrvati u BiH budu žrtvovani da bi ostatak hrvatske bio ovakav kakav jest. A Muslimani nam nisu prijateljski narod. Trenutno oni istrebljuju još ono malo hrvatskog naroda što je tamo.