Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.07.2017. u 08:11

Većinski bošnjački nacionalizam i preglasavanje Hrvata razaraju BiH

Skupinu novinara iz Hrvatske i BiH nedavno je prigodom susreta u institucijama EU u Strasbourgu iznenadio odgovor nakon rasprave o mekom ili tvrdom Brexitu, kirurški precizna analiza jednoga visokog dužnosnika kako najveći problem Velike Britanije leži u činjenici većinskog engleskog nacionalizma.

Percepcija izvan Velike Britanije uglavnom nije takva. Nacionalisti su Škoti, Irci, Velšani... ali ne i Englezi! No, sugovornik nas je šokirao suprotnim tvrdnjama o prikrivenom isticanju britanskog, a u stvari isključivo engleskog interesa. Kada se stvari presele na naše zemljopisne koordinate, stvari su manje-više slične.

Jugoslavija je postala najveća žrtva srpske želje za ekonomskom dominacijom, nacionalnom hegemonijom, kulturnim zatiranjem. Mini Jugoslavija BiH boluje od iste bolesti. Jučer se to pokazalo i na sjednici Doma naroda parlamenta BiH na kojoj su ipak tijesnom većinom prihvaćene izmjene Izbornoga zakona koje bi onemogućile da najmalobrojnijim Hrvatima Bošnjaci biraju članove Predsjedništva ili pak uspostavljaju vlast u Federaciji BiH.

No, nitko od bošnjačkih izaslanika, bili oni od stranaka slijeva ili zdesna, nisu podržali ove izmjene. Dapače, prethodno su čak posredstvom mehanizma vitalnog nacionalnog interesa (svojevrsnog veta) prema Ustavnom sudu BiH pokušali čak osporiti uopće donošenje zakona, a na jesen su najavili rušenje u Zastupničkom domu.

Objašnjenje bošnjačkih stranaka svelo se na kraju na to da je vitalni interes ovoga naroda povrijeđen ako se dopusti Hrvatima birati njihove predstavnike. Čudna potreba bošnjačkih “većinskih nacionalista” držati Hrvate u nekom ljubavnom političkom klinču. Slična onoj miloševićevskoj kada je u prošloj državi nametao političke predstavnike kosovskoj “iredenti” u liku Sejde Bajramovića koji je poslužio tek za pojačavanje neravnoteže u državnom vrhu Jugoslavije. Hrvati u BiH danas od institucija vlastite zemlje, EU i Zagreba traže samo jednakopravnost. U suprotnom, daytonski tronožac nastavit će biti tinjajuće bure baruta.

 

Komentara 7

Avatar southman
southman
10:28 20.07.2017.

Samoproglašeni narod Bošnjaci koji su se iznjedrili iz neprirodnog jugo-fenomena kada je pripadnike jedne muslimanske vjere Tito proglasio narodom, danas vode toliko prljavu politiku prema manjinskom hrvatskom narodu da ješteta što je u ratu nastala Herceg-Bosna morala raznoraznim pritiscima izvanaa nestati sa političke scene u BiH.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
17:54 20.07.2017.

Srpski separatizam i muslimanski centralizam uništavaju priliku da BiH stasa kao normalna i prosperitetna država. Dapače, vode BiH prema novome ratu.

ZA
!zagreb!
23:17 20.07.2017.

Nažalost dozvolilo se da Hrvati u BiH budu žrtvovani da bi ostatak hrvatske bio ovakav kakav jest. A Muslimani nam nisu prijateljski narod. Trenutno oni istrebljuju još ono malo hrvatskog naroda što je tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije