Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! predstavlja

Boom talenata: Maxi bebe za euro 2020. godine

'22.03.2013., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Hrvatska - Srbija. Mateo Kovacic, Ivan Radovanovic.  Photo: Goran Stanz
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/5
09.04.2013.
u 07:41

Max!: Uz pomoć sreće Mateo Kovačić bit će vođa najtalentiranije generacije kockastih koja bi za sedam godina mogla igrati na Europskom prvenstvu na novom stadionu u Zagrebu

Najtalentiraniji mladi Hrvati, koji poput magneta privlače skaute najvećih svjetskih klubova, trebali bi svoj vrhunac doživjeti na Europskom prvenstvu 2020. godine, čiji bi suorganizator mogla biti i Hrvatska.

Predvodnik toga novoga vala je 18-godišnji Mateo Kovačić, velika nada milanskog Intera, prvi igrač kojega je Mamić za spektakularnih 13 milijuna eura prodao u juniorskoj dobi, a pridodat će mu se Gudeljevi, Jeličićevi i Kovačevi izabranici, dragulji poput Radoševića, Halilovića, Brodića, Bašića, Jedvaja, Mamića, Dabre, Džijana, Stolnika, Murića... Takav skup talenata možda nema niti jedna zemlja u Europi.

U Slovačku kao favoriti

U prilog tome ide i podatak da od osam sudionika Europskog prvenstva do 17 samo Hrvatska igra i u završnici SP-a do 20, a u Turskoj će iz Europe biti još šest uglednih nogometnih nacija: Španjolci, Francuzi, Turci, Grci, Portugalci i Englezi. Teoretski bi se tako moglo dogoditi da, primjerice, 17-godišnji Alen Halilović u svibnju ove godine ide sa svojim vršnjacima na EP u Slovačku, a mjesec dana kasnije sa selekcijom U-20 na SP u Tursku.

S obzirom na nevjerojatnu koncentraciju talenata, koji su u elitnom kvalifikacijskom kolu izbacili Španjolce, Hrvati u Slovačku putuju kao jedan od favorita natjecanja. A i tamo se bore za plasman na Svjetsko prvenstvo, jer već u listopadu Ujedinjeni Arapski Emirati bit će domaćin svjetske smotre do 17 godina, na kojoj hrvatske reprezentacije nije bilo još od 2001. godine. Na tom prvenstvu na Trinidadu i Tobagu male vatrene predvodio je Niko Kranjčar, a od današnjih A-reprezentativaca ondje je bio i vratar Dario Krešić.

Hajdukova škola treća u Europi

Hrvatska A-reprezentacija tako ne mora strahovati za svoju budućnost, jer momci koji upravo osvajaju Europu jamče vatrenima sigurnu poziciju u prvih 10 na Fifinoj ljestvici.

Zasluga za to najprije pripada podneblju koje kao na tekućoj traci izbacuje ekstratalente, a odnedavno nogometne škole naših vodećih klubova zaokupljaju pozornost europskih nogometnih moćnika. Nije nimalo slučajno da, prema rezultatima istraživanja Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), Hajduk ima treću najbolju školu nogometa u Europi. Splitska nogometna škola u najbolje europske lige plasirala je čak 55 igrača, dva više i od Barcelone.

Prvo mjesto drži, naravno, Ajax sa 69 igrača iz svoje legendarne tvornice talenata, a beogradski Partizan je drugi sa 60 igrača u najboljim europskim ligama. Barcelonina slavna La Masia je iza Hajduka, na četvrtom mjestu sa 53 igrača, a peto mjesto dijele lisabonski Sporting i mađarski MTK sa 49 igrača.

CIES je istraživao 31 europsku ligu i u obzir uzimao igrače koji su od 15. do 21. godine najmanje tri godine proveli u omladinskoj školi određenog kluba.

Velika priznanja stigla su i na adresu Dinamove škole nogometa. Tako je 2011. godine ona, prema Europskoj klupskoj asocijaciji, svrstana među šest najboljih u Europi, a prošle godine njezin direktor Romeo Jozak, uz šefove škola Intera i Ajaxa, držao je predavanje za 200 trenera na Arsenalovu stadionu Emirates.

Kraj suše za vrstu do 21 godine

Jedina mlada selekcija koja tek čeka svoj procvat je ona do 21 godine, čiji posljednji plasman na veliko natjecanje datira još iz 2004. godine kada je Martin Novoselac odveo Hrvate na EP u Njemačku. I tamo ispao u skupini. Ta zahtjevna zadaća povratka Hrvata u europsku elitu povjerena je Niki Kovaču, bivšem kapetanu kockastih, mladom i ambicioznom izborniku, s kojim su, kao i u slučaju Štimca, zapuhali novi vjetrovi u Savezu.

Legendarni Kovač projekt je šefa Stručne komisije Romea Jozaka. On ga je predložio za šefa mlade vrste i za njegov izbor dobio plebiscitarnu podršku, jer Niko je vodeći amatere Red Bulla nagovijestio izniman trenerski talent.

Kako bi olakšao mladome izborniku, Jozak je osmislio novi projekt razvoja igrača u dobi od 18 do 21 godine, što bi moglo predstavljati revoluciju u hrvatskom nogometu.

- Najveći problem mladih igrača kod nas je adaptacija na seniorski nogomet. Stoga je moj prijedlog, po uzoru na Španjolsku, Englesku, Italiju ili Njemačku, uvoditi mlade momčadi naših prvoligaša u seniorsko natjecanje, od četvrte lige, s mogućnošću napredovanja do druge lige. Dakle, na isti način kako se, primjerice, natječu druge momčadi Reala i Barcelone. Time bismo mladim igračima nametnuli natjecateljski pritisak, neophodan za njihov razvoj – kaže Jozak, uz čiji je projekt zasad stalo osam od 12 prvoligaša.

On bi trebao krenuti od sezone 2014./2015., kao i liga starijih pionira na nacionalnoj razini, kako bi igrači već u toj ranoj dobi dobili jak natjecateljski podražaj neophodan za njihov razvoj.

Dinamovi klinci već u eliti

Novost za mlade hrvatske nogometaše, ali i zasad samo Dinamova povlastica, mogućnost je plasmana u Ligu prvaka za mlade, koja pod Uefinim pokroviteljstvom počinje sljedeće jeseni. Odvede li Kruno Jurčić plave u Ligu prvaka, za njim će i Cvitanovićevi juniori, u istu skupinu, na iste suparnike.

Kako ne bi nespreman dočekao plasman u elitno natjecanje mladih, Dinamo je ove godine na prestižni Ramljakov turnir pozvao Porto, Galatasaray, Valenciju i Zenit, a kao priprema za sudare s najjačim momčadima poslužit će i vrlo jaki turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji počinje ovoga vikenda.

Na njemu će Dinamovi kadeti, pod vodstvom Joze Bandića, u Abu Dhabiju igrati protiv švedskoga Göteborga, lisabonskog Sportinga i domaćina Al-Wahde, a juniori koje vodi Igor Cvitanović u Al Ainu će za suparnike imati Benficu, milanski Inter, Celtic, Al Ain i japansku Kashiwu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije