Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2018. u 16:20

Ministar je kriv ako liječniku ne osigura potrebno da čovjeku umanji bol. I ako šuti

Za ono što je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić rekla u Saboru trebalo je hrabrosti. Iznijeti svoju intimu i mučne detalje pred javnosti. Potaknula je time i mnoge druge da to učine. I to bi također trebalo biti dobro. Trebalo bi, što ne znači da i jest dobro u svakom slučaju.

Jer, za takve su tvrdnje moguće samo dvije krajnosti: prestati vjerovati liječničkoj struci ili ići propitkivati svaki slučaj koji je nakon njezina istupa netko odlučio učiniti javnim. A javljaju se u ovoj priči žene iz svih krajeva Hrvatske sa svojim iskustvima. Naravno da ne valja nijedna od tih krajnosti i da nitko nikad neće istjerati na konac istinu u svakoj od tih priča, kao i u tko zna koliko onih koje nikad i neće postati javne.

A Kujundžić ili koji god ministar zdravstva za svaku je od tih priča kriv samo ako je znao da je nešto učinjeno krivo, nepošteno, pogrešno i nehumano, a to je prešutio. Kriv je kao i svatko tko je jučer svjedočio i šutio ili tko će sutra nečemu takvom svjedočiti i šutjeti. A javnost je doznala za neke slučajeve – o kojima su svi godinama šutjeli – kao i za one u kojima je tjeranje pravde trajalo i traje godinama.

>> Pogledajte šokantno priznanje zastupnice u Saboru

Ne smije to obeshrabriti u želji da se iziđe van i upre prstom, naprotiv. I liječnici su ljudi, donose krucijalne odluke u svakakvim uvjetima, ali i oni kao i svi mogu pogriješiti. Oni spašavaju živote i ne mogu nam obećati da će nas poštedjeti bolova, prvenstveno onih fizičkih, od kojih strahuje većina kod puno zahvata, postupaka, pregleda, ali i boli u svakom smislu. Oni moraju učiniti što znaju da nas toga poštede ako je moguće, a mi im trebamo u tom smislu vjerovati da čine najbolje.

Mučno je pomisliti da bi ijedan liječnik svjesno nekoga mučio i pustio da pati, a da mu je nadohvat nešto što može spriječiti ili umanjiti bolove! Ako takvih ima, onda je tu javnost, a potom Kujundžićeva odgovornost da provjeri svaki pojedini takav slučaj. Odgovornost mu je i da struci osigura potrebno za rad pa tako i ono potrebno za manje bolne postupke.

Niti svi mi jednako podnosimo bolove niti možemo očekivati da nas ništa neće boljeti dok smo u njihovim rukama. Bol možda neće, ali pola toga straha može podnošljivijim učiniti pristojan razgovor.

 

Komentara 3

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
09:32 14.10.2018.

Mostovce jos uvijek boli guza od Plenkijevog vritnjaka. To mi se svidja.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
09:31 14.10.2018.

Drolja laze. Nije ju karao sa o onaj koji nije pitao. Obicna nocna dama. Čak seksualno ispod prosjeka.

DO
domxerex
19:16 13.10.2018.

Ministar je kriv jer on kao ministar treba osigurati novce za te potrebe. Ministar je kriv jer i tim ljudima opet kasne isplate prekovremenih kojih svi imaju gomilu jer nama dovoljno ljudi. Ministar je kriv i jer nema dovoljno liječnika i sestara jer nije osigurao novce za njihove plaće. Ministar je kriv štp nema dovoljno novca za lijekove i plaće jer nije osigurao kvalitetnu naplatu dobrog dijela računa. Ministar nije osigurao naplatu jer po njemu još postoje likovi i tvrtke koje ne moraju uplaćivati i oni koji moraju. To ministar može napraviti samo ako će nastalu razliku namiriti iz vlastitih sredstava. Kod nas bi kao i u EU ministri i drugi vladini i javni dužnosnici morali po stupanju na dužnost potpisivati zadužnicu i stavljati hipoteku na imovinu kao jamstvo za pokriće negativnog poslovanja. Poznat je slučaj Anjelija (jedan od suvlasnika FIAT-a) iz italije koji je izgubio svoje dionice jer je napravio prevelik minus u svome ministarstvu i mjenice su došle na naplatu. Ako bi to radili vidjeli bi ste kako bi odjednom prestale malverzacije i saniranje vječnih gubitaša i sumnjivih "umjetničkih projekata".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije