Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPILOTNI SUSTAVI U OLUJI

Bojnik je uz pomoć kirurškog programa iz SAD-a slao snimke položaja protivnika!

Sustav Bojnik
Foto: VL
1/3
05.08.2019.
u 14:35

Kuriozitet je to što je još u predinternetsko vrijeme postrojba slala podatke, djelomično obrađene fotografije u stožer podatkovnom vezom, s mogućnošću obostrane interakcije na aerofoto snimci i funkcijom chata.

Koliko je Hrvatska vojska bila tehnološki naprednija od protivničkih snaga u Oluji, izlazi na vidjelo godinama poslije. Zna se da se HV koristio snimkama bespilotnih sustava u pripremi i u samoj akciji, no malo je poznato da se radilo o sustavima domaće proizvodnje.

Besposadni sustavi u Oružanim snagama RH sustavno se koriste u izvidničke svrhe još od 1993. Uz pomoć njih upravljalo se i djelovanjem topničkih i raketnih sustava HV-a te se nadzirao manevar naših postrojbi, posebno u završnim oslobodilačkim operacijama Domovinskog rata. Sustav je tijekom ratnih godina stalno usavršavan te je kao konačan rezultat nastao M 99–Bojnik, koji je u to vrijeme po tehničko-taktičkim značajkama bio u svjetskom vrhu.

Foto: VLm

Priča o besposadnim hrvatskim sustavima, međutim, počinje u ljeto 1991., kada Zrakoplovni savez RH (danas Hrvatski aeroklub) inicira razvoj letjelica. Njihovu inicijativu 1992. prihvaća Glavni stožer OS RH, a razvoj preuzima Centar za strateška istraživanja GS OS RH. Kasnije je utemeljena prva postrojba za besposadno zrakoplovno izviđanje GS OS RH, sastavljena od zrakoplovnih modelara – dragovoljaca, a manjim dijelom i od stručnjaka za interpretaciju aerofoto snimaka iz bivše JNA, časnika i dočasnika OS RH te zrakoplovnih tehničara školovanih u Srednjoj zrakoplovnoj školi u Velikoj Gorici.

Tijekom vremena dobre su rezultate postigla dva sustava – jedan razvijan u Centru za strateška istraživanja, a drugi koji su razvijali pripadnici izvidničke postrojbe ZNG/OS RH iz Slavonskog Broda. Prvi sustav, NICK 01, bio je orijentiran na dugoročniji razvoj navigacijsko-stabilizacijskog sustava većih i sofisticiranijih letjelica, a obuhvatio je dijelom i razvoj žirostabiliziranih platformi za senzore letjelica.

Drugi sustav bio je usmjeren na što brži razvoj jednostavnih platformi i drugih sklopova sustava opremljenih senzorima. Iako je tehnološki i koncepcijski taj sustav iz Slavonskog Broda bio iza prvoga, pobijedio je zbog svoje jednostavnosti i pouzdanosti te je ubrzo uveden u operativnu uporabu. Tijekom 1994. uveden je i u djelomičnu serijsku proizvodnju u Zrakoplovno-tehničkom zavodu iz Velike Gorice.

Modernizacijom sustava nastao je M 99, poznatiji kao Bojnik, koji je Obavještajna uprava koristila na svim bojištima, u svim završnim operacijama HV-a. Nakon Domovinskog rata sustavi Bojnik uspješno su korišteni u protupožarnim djelovanjima te za nadzor granica. Dio aerofoto snimaka sustava iz rata korišten je i za analize i dokaze za procese koji su vođeni pred sudom u Haagu. Bojnik je od 1997. do 2005. izrazito uspješno korišten u vježbama OS RH.

Kuriozitet je to što je još u predinternetsko vrijeme postrojba slala podatke, djelomično obrađene fotografije u stožer podatkovnom vezom, s mogućnošću obostrane interakcije na aerofoto snimci i funkcijom chata. U tu svrhu koristio se program iz SAD-a koji je bio razvijen za potrebe njihova zdravstvenog sustava. U originalu, taj medicinski program mogao je “uploudati” fotografije i djelomično ih obraditi dodavanjem objekata, komentara i sl., a služio je za ubrzanu dijagnostiku i brzo dobivanje stručnog mišljenja tijekom kirurških zahvata. 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar mason
mason
15:24 05.08.2019.

Najipse su bile fotografije bezanije na tenkovima i 🚜 .

NE
Neutralac
15:39 05.08.2019.

U to vrijeme su se razvijali takvi sustavi. Bilo je dijelova na trzistu ali je trebalo sve oklopiti u jedan ucinkoviti sustav koji mora biti jednostavan. Zato je ovaj sustav Bojnik i polucio najvece uspjehe. Svaka cast nasim inzenjerima inasim inzenjerima i tehnicarima na vrlo inovativnom razmisljanju. To je bila ogromna prednost u ratovanju protiv barbara s druge strane.

SU
Sutjeska943.
17:13 05.08.2019.

Idee li vi novinari u Knin danas...😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije