Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bit će to najneobičnija inauguracija u američkoj povijesti

Dress Rehearsal Ahead of Biden Inauguration
Greg Nash - Pool via CNP/DPA/PIXSELL
19.01.2021. u 23:38

Na Donalda Trumpa sada otpada polovica svih “impeachmenta” u američkoj povijesti. Bilo ih je, naime, ukupno četiri

Odlazi predsjednik koji je u zadnjim danima svojega mandata potaknuo svoje pristaše na, srećom neuspjeli, pokušaj državnog udara. Odlazi predsjednik koji se, zbog tog sramotnog čina, nalazi usred drugog “impeachmenta”, postupka opoziva s dužnosti, koji je prošao kroz Predstavnički dom uz nikad veću dvostranačku podršku i koji će se (vjerojatno neuspješno) nastaviti u Senatu nakon što se novi predsjednik Joe Biden useli u Bijelu kuću.

Na Donalda Trumpa sada otpada polovica svih “impeachmenta” u američkoj povijesti. Bilo ih je, naime, ukupno četiri. Prije Trumpove pojave, jedan se ticao Billa Clintona 1998., a jedan Andrewa Johnsona 1868. godine. Nijedan nije prošao Senat, tj. nije doveden do kraja.

Odlazi američki predsjednik koji se tijekom čitavog svog mandata ponašao kao da je njegov ego važniji od nacionalnog interesa. Tako se ponaša i danas, kad odbija prisustvovati inauguraciji Joea Bidena. Trump je prvi predsjednik u posljednje 152 godine koji se odbija pojaviti na inauguraciji svoga demokratski izabranoga nasljednika. Posljednji koji je to učinio bio je baš onaj Andrew Johnson, prvi protiv kojeg je pokrenut “impeachment”, tako da Trump i on imaju više dodirnih točaka.

Ali, osim svega navedenog, ovo će biti vjerojatno najneobičnija predsjednička inauguracija u američkoj povijesti zbog još nečega. Zbog toga što Washington DC danas izgleda kao Kabul ili Bagdad nakon američke invazije na te zemlje, gdje je konstantna prijetnja od terorizma postala svakodnevica za američke vojne i civilne predstavnike u tim zemljama. Nakon invazije Trumpovih pristaša na Kongres 6. siječnja očito se ništa ne želi prepustiti slučaju. Sigurnost je na najvišoj razini, tolikoj da se u zonu oko Capitola i ne može ući bez posebne dozvole. Inauguracija je, zbog globalne pandemije COVID-19, otprije planirana skromnije, bez masovnog okupljanja građana kakvo je pratilo sve prijašnje inauguracije.

Ali nijednu inauguraciju nije, kao ovu, pratila i tako stvarna opasnost od domaćeg terorizma, inspiriranog ponašanjem odlazećeg predsjednika.

Ključne riječi

Komentara 2

DL
dvanaest_legija
08:26 20.01.2021.

Sad je napokon Krasnec došao na svoje...klaun svih klaunova, creepy Joe Biden dopustit će bujanje ljevičarskih perverzarija svih vrsta.

Avatar Observer
Observer
00:01 20.01.2021.

Ljevicari su isti bez razlike na drzavu u kojoj imaju vlast. Zaklinju se u narod a plase se vlastitog naroda. Takav je i Biden, Inauguracija ce biti bez prisustva naroda ali uz ogromno osiguranje, cak ni u vlastitu Nacionalnu Gardu nema povjerenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije