Naslovnica Premium Kolumne

Biste li kupili polovni auto od Trumpa?

“Za Trumpa su carine više od opsesije, postale su mu religija”, kažu izvori iz Bijele kuće.
26. svibnja 2019. u 13:12 9 komentara 866 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump upotrebljava američko tržište kao toljagu za pregovore. Prijeti uvođenjem carina ili ih uvodi u trgovinskom ratu protiv Kine, ali i protiv Europe, pa i svojih susjeda Kanade i Meksika. Kanadske i meksičke metalurške tvrtke plaćaju dodatne američke poreze na svoje proizvode premda postoji Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) između tih triju zemalja.

Ekonomisti u SAD-u mislili su da će Trump prijetnju uvođenjem carina upotrijebiti na kratko vrijeme kako bi došao do boljih sporazuma, ali sada je očito da će carinski rat potrajati i nanijeti štetu američkoj industriji koja je već počela pritiscima na republikance prosvjedovati protiv takve politike šefa Bijele kuće.

Donald Trump Povišene napetosti Trump objavio: Na Bliski istok šaljem 1500 vojnika, želimo imati zaštitu

“Za Trumpa su carine više od opsesije, postale su mu religija”, kažu izvori iz Bijele kuće. Nemoguće ga je uvjeriti da su štetne. Poznavatelji situacije tvrde da su carine “The Donaldu” postale opsesija osamdesetih godina kada je kao četrdesetgodišnji poduzetnik pozivao da se uvedu Japanu koji je počeo izvoziti u SAD. Kako je objavio New York Times, Trumpu je okidač za početak kampanje protiv Japana bio kad je 1988. godine jedan japanski kolekcionar na dražbi Sotheby’sa u New Yorku kupio klavir iz filma Casablanca (kasnije je Japanac prodao taj klavir). Bacanje klipova pod kotače ili prijetnja toljagama nastaju iz zlobe prema drugome, a onda se pretvore u rat.

Idlib Sirija Američki posljednji adut u siriji Trump opet optužuje – Assad je bacio bojne otrove

Sjetimo se da je Miloševićev režim 1989. godine uveo bojkot slovenske robe u Srbiji samo zato što slovensko vodstvo nije htjelo podržati uvođenje izvanrednog stanja na Kosovu i dopustiti održavanje u Sloveniji “mitinga istine” Srba iz te pokrajine. Sjetimo se i slogana s Nixonovom slikom “Biste li kupili polovni automobil od ovoga čovjeka” koji je u predsjedničkoj kampanji 1960. doveo Kennedyja u Bijelu kuću. Za populiste se glasa više iz emotivnih razloga, ali pred izbornim listićem trebali bismo se racionalno zapitati bismo li kupili polovni automobil od Trumpa, Strachea, Faragea...

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • i:

    Uvijek Biste li vi kupili od mesica josipovica manolica pupavca dubajica bjelicke musica itd

  • IJaSamAntinfašist:

    Naprijed populisti dolje elitisti!

  • genex:

    novinar silvije je naravno totalni neznalica i piše tekst kao ideološki aktivista.trgovinom se preraspodjeluje društveno bogatsvo te naravno ogromni deficiti jedne države u trgovini s drugom znak je za uzbunu. (posebno ako ova druga znatno ograničava pristup svom tržištu i ... prikaži još! ima nepoštene prakse) .ubaciti u tekst primjer srbije i slovenije može samo moron koji nema pojma ni o čemu.