Naslovnica Premium Kolumne

Biskupi su 
se javili, ali opet će se dio glasova sliti u lijeve kutije

Poruku su adresirali na “članove Božjeg naroda i sve kojima je stalo do hrvatske domovine”
26. kolovoza 2016. u 09:10 0 komentara 2356 prikaza
izbori
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatski biskupi obratili su se dosad najotvorenijom porukom uoči parlamentarnih izbora posljednjih godina. Premda, doduše, izrijekom ne spominju nijednu stranku, koaliciju, kandidata ili političku opciju, svakome je jasno da je hrvatski episkopat otvoreno okrenuo leđa ljevici i preporučio vjernicima da ne glasaju za one koji su npr. protiv braka muškarca i žene i koji ne promiču kulturu života. Što je još donekle i načelno, ali kada su biskupi u svojoj izjavi spomenuli kurikularnu reformu i nedavnu raspravu o njoj, sasvim je jasno da se radi o SDP-u i njemu gravitirajućim strankama.

Zanimljivo je kako su u ovoj poruci biskupi izbjegli i uobičajenu frazu kojom se obraćaju „vjernicima i ljudima dobre volje“. Ovoga puta su je adresirali na “članove Božjeg naroda i sve druge ljude kojima je stalo do hrvatske domovine”. Dakle, na vjernike i na one kojima je Hrvatska na duši i koji nužno ne moraju biti pripadnici Katoličke crkve, pa ni hrvatskog naroda, ali žele dobro svojoj zemlji.

Mate Uzinić PREDIZBORNA PORUKA Biskup Uzinić: Političari, ne dodvorajte nam se prije izbora! Vlado Košić Crkveni vrh u kampanji Košić: Ne glasajte za one koji su digli ruku za “lex Perković”

Pitanje koje se postavlja je imaju li pravo biskupi tako otvoreno govoriti u predizbornoj kampanji? Odgovor je – imaju. Prvo, jer se zalažu za kršćanske vrijednosti (brak, obitelj, život), ali i šire, tj. važne društvene poluge kao što su obrazovanje, gospodarstvo, pravo na rad, prekid iseljavanja... Dakako, oni tim svojim stavom nikoga ne mogu obr(l)atiti i odrediti kako će tko glasati. Svaki vjernik ima pravo na svoj stav i dati svoj glas po svome nahođenju.

No, ovakve biskupske poruke služe kao svojevrstan svjetionik za orijentaciju neodlučnima i kolebljivima.

Kojih je u hrvatskom biračkom tijelu mnogo. Pa biskupi kažu da je izlazak na izbore (i) izraz kršćanske odgovornosti. Što je i svojevrstan test i za sam hrvatski episkopat, jer je Hrvatska većinski katolička zemlja, pa će nakon izborne noći biti zanimljivo vidjeti kome su otišli vjernički glasovi. Koji su se ovih godina itekako znali sliti u kutije lijevih kandidata.

>> Stari biskupi za lustraciju, novi se u politiku ne žele miješati

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.