Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Biskupi povukli crtu razgraničenja između crkve i udruga

Crkva se odmakla od politikantstva koje je poput virusa zahvatilo dobar dio političke scene.
13. travnja 2018. u 08:15 6 komentara 2696 prikaza
Marin Barišić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Treća sreća! Tim bi se riječima moglo opisati višetjedne pokušaje Crkve da zauzme jasan stav o namjeri Sabora da u domaći pravni sustav implementira međunarodni akt zvan Istanbulska konvencija.

marin barišić ISTANBULSKA KONVENCIJA Hrvatski biskupi: Nitko od nas neće biti na prosvjedu u Splitu, ali ga podržavamo

Nakon što je predsjednik Biskupske konferencije Želimir Puljić 4. travnja dao podršku Plenkovićevoj interpretativnoj izjavi, nazvavši je „prikladnom stvari u ovom vremenu velike napetosti”, tjedan dana kasnije Biskupska konferencija je u priopćenju pozvala saborske zastupnike da glasuju protiv ratifikacije. Dva dana trebala su da u Crkvi sazrije stav pa je s iste adrese jučer stigla poruka koja najbolje korespondira s onime što bi uloga Crkve u društvu trebala biti.

Splitski nadbiskup Barišić tako je, referirajući se na prosvjed u Splitu, rekao da Crkva u tome ne sudjeluje te da “oni koji glasaju za ili protiv, glasaju po savjesti. Crkva to poštuje. Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i biskupe i jer su udaljili politiku. To su dvije moje želje i poruke. Da ovaj susret bude daleko od stranačke politike i da što dalje budu biskupi.”

Marin Barišić
1 / 47
Split - prosved protiv IK

Tom su „interpretativnom“ izjavom biskupi prvi put povukli jasnu crtu razgraničenja između Crkve i konzervativnih udruga, koje su u javnosti dugo percipirane produženom rukom klera, koji im u raznim društvenim akcijama poput one za prikupljanje potpisa za referendum o braku na raspolaganje stavlja svoju infrastrukturu.

Osim toga, Crkva se odmakla od politikantstva koje je poput virusa zahvatilo dobar dio političke scene, a ponajviše vladajuću stranku, istodobno smirujući tenzije u društvu narasle oko Istanbulske konvencije. Andrej Plenković već tjednima lomi krivovjernike u vlastitim redovima zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, pa je ograđivanje Crkve od organizacije prosvjednog skupa u Splitu dobro došla podrška premijeru na bojnom polju koje umalo što nije preraslo u borbu za prevlast u HDZ-u.

I to samo dan prije izjašnjavanja u Saboru.

Organizatori poručili sa splitske rive: Prosvjed protiv Istanbulske prerastao u otpor politici Vlade Milijan Brkić Istanbulska konvencija Brkić: Ne odustajem od demokršćanskih vrijednosti moga naroda! Andrej Plenković ivan hrstić Imaju li savjest oni koji ne glasaju po savjesti
'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • Avatar 123456
  123456:

  Mislav Šimatović - sad kas si se uneredio idi i operi stražnjuicu da ne smrdiš uokolo, a sve kaj si nakakal su konstrukcije i laži. To bude tebi i pupavcu brzo jasno!!

 • Jim West:

  Nije se Crkva odmakla, jednostavno je pustila udruge da odrade posao za nju. Kad se konvencija ratificira, opet će s oltara grmjeti iste riječi.

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  Da nije možda i Sveti Otac poslao čestitku osobi plenković? Ili samo osobi macan.... koje plaćeno laprdanje...