Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2019. u 16:02

Dobrom dijelu Amerikanaca Trump je predsjednik kojeg su čekali

Kada bi se sudilo po naslovima u novinama, pogotovo europskim, Donald Trump ne bi se ni morao kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u jer bi mu šanse za reizbor bile ravne nuli. Nitko ozbiljan ne bi dao glas čovjeku koji je, kako tvrde mediji, prljaviji od Nixona te nesnalažljiviji od Busha mlađeg. Uz to, predstavljaju ga kao glupog, arogantnog čovjeka.

No cijela ta priča ima jednu malu manu. Na predsjedničkim izborima u SAD-u ne glasuju europski mediji ni europski komentatori na društvenim mrežama koji Trumpa i njegovu politiku redovito razapinju. I da se razumijemo, Trump nikako ne može biti glup. Svatko tko pobijedi na izborima za američkog predsjednika, a ujedno je prije toga stekao bogatstvo koje se mjeri milijardama dolara, nipošto nije glup, što god neki mislili o njemu.

Donald Trump doista ne poznaje globalnu politiku i u nekim se njezinim dijelovima ne snalazi. No, činjenica je da je otvorio kakav-takav proces pregovora Zapada sa Sjevernom Korejom. Pregovora koji nisu posebno uspješni, ali je činjenica da se Pjongjang znatno primirio u odnosu na vrijeme Baracka Obame. Također je činjenica da je za Trumpova mandata uništen ISIL. Što su, doduše, velikim dijelom odradili i Rusi, Assad i Kurdi, ali učinak je tu.

Foto: Reuters/PIXSELL

Kako god bilo, vanjska politika ne zanima previše prosječnog američkog birača. Njega zanima boljitak. A činjenica je da se u SAD-u sada bolje živi, da je nezaposlenost rekordno niska. Činjenica je da gospodarstvo raste, da se smanjuje stopa ilegalnih useljenika, jedna od ključnih točaka koja je zabrinjavala prosječnog Amerikanca, pogotovo na jugu SAD-a koji je tradicionalni republikanski bazen birača. Činjenica je da se poslovi vraćaju u američke tvornice, a što se vanjske politike tiče, prosječnom je Amerikancu najbitnije da je Trump osigurao oružje za Saudijsku Arabiju.

Trump možda nije globalno dobar američki predsjednik, ali je dobrom dijelu Amerikanaca predsjednik kojeg su čekali. I učinit će sve da mu omoguće još četiri godine u Bijeloj kući.

VIDEO: Republikanci upali na saslušanje istrage o Donaldu Trumpu

Ključne riječi

Komentara 4

ZM
zmik
17:21 05.11.2019.

Za vrijeme Trumpove administracije ukupna nezaposlenost je najniža, a rast plaća je najviši u zadnjih 50 godina. Također nezaposlenost Latino Amerikanaca i crnaca je najniža u povijesti (oko 3.5%). Što se tiče Trumpove inteligencije, nedavno je jedan novinar, u rijetkoj objektivnoj analizi na HTV-u, iznio podatak da je njegov IQ znatno viši od bilo kojeg od izazivača iz Demokratske stranke. Sami Demokrati ističu da su, ako ga ne uspiju smijeniti "impeachmentom", njihove šanse za pobjedu na slijedećim izborima minimalne.

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
19:48 05.11.2019.

Kad je netko uspio u životu, zaradio brdo para i pri tome te pobijedio na izborima, sigurno je glup... To Ameri zovu "leftard logic".

Avatar southman
southman
08:33 06.11.2019.

Pametnim i objektivnim ljudima sve napisano već odavno jasno. Trump će pomesti pod sa izazivačem !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije