Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2020. u 08:45

Mnoga srpska sela žive bez struje i vode, gdješto su gotovo nestala, povratak je zanemariv, i što god je Pupovac u političkom životu u Hrvatskoj prisutniji i što god se više mediji i protivnici bave njime kao historijskom pojavom, Srbima je u Hrvatskoj teže, uostalom kao i Hrvatima

Nastavljaju se svađe oko koaliranja HDZ-a s Pupovčevim SDSS-om, a da bi tu suradnju opravdao ministar Medved kaže: “Pupovca i Borisa Miloševića očekujem u Kninu i na Ovčari”. To ćemo vidjeti, no zna se da su dosad njihovi stavovi o Domovinskom ratu bili suprotni stavovima goleme većine Hrvata. Srbima u Hrvatskoj, pa tako i njihovu sudjelovanju u vlasti pridaju se pozornost i značenje koji daleko nadmašuju njihovu neveliku ulogu u političkom, gospodarskom i svekolikom životu u društvu. U Hrvatskoj ih ima manje od 4 posto i broj im opada, a njihova je gospodarska snaga beznačajna. Ivan me je Aralica jednom upitao što o njima mislim, odgovorio sam – što drugo nego da su remetilački faktor, a on mi je uzvratio jednostavno i genijalno kako to veliki pisci znaju – oni glume negdašnju moć. To je sva istina.

Dok se sada bez razloga preuveličava njihova moć, nekad, u bivšoj državi, također bez razloga, njihov utjecaj u političkom i gospodarskom životu bio je golem. U politici, u vojsci i policiji, u poduzećima i drugdje bili su prisutni mnogo više nego što bi to bilo logično po tome koliko ih je bilo. Ilustrirat ću to jednim primjerom. Kad si prije četrdeset, pedeset godina gledao Dnevnik Zagrebačke televizije, vidio si da se u njemu pojavljuje iritantan broj srpskih političara, direktora poduzeća i institucija i drugih dužnosnika. Danas ih u televizijskom Dnevniku nema, točnije - ima samo Milorad Pupovac.

On je istina i simbol glume o kojoj govori Aralica. Kad bi se uloga Srba u Hrvatskoj mjerila po Pupovcu i njegovu društvu, vidjela bi se katastrofa. Mnoga srpska sela žive bez struje i vode, gdješto su gotovo nestala, povratak je zanemariv, i što god je Pupovac u političkom životu u Hrvatskoj prisutniji i što god se više mediji i protivnici bave njime kao historijskom pojavom, Srbima je u Hrvatskoj teže, uostalom kao i Hrvatima. Prema tome, njegovo koaliranje s Plenkovićem nema nikakva utjecaja na život Srba u Hrvatskoj, ono ima samo taktičko značenje s kojim HDZ može i u Hrvatskoj i u Europi i Beogradu pod nosom mahati kao brigom o manjinama, a Pupovcu omogućuje da i dalje glumi svoju moć, koja jedino kao, kako bi rekao Ivo Josipović, etnički biznis njemu i njegovu društvu donosi korist. S razlogom je desnica narogušena na koaliciju HDZ-a i SDSS-a, no prije bi se moglo reći da joj je zapravo potreban kako bi se imala čime baviti kad je ionako zanimaju marginalne teme.

Kad biste nekog desničara upitali koju to konkretnu štetu Hrvatskoj čine Pupovac i Srbi, odgovora ne bi bilo, a ako bi ga bilo, samo bi potvrdio negativni mit o Srbima za koji su se oni sami pobrinuli. Uvijek su se protivili Hrvatima i priklanjali stranim vladarima Hrvatske, koji su ih i dovodili u Lijepu Našu. Takvi će i ostati. Kad sve to zna, kakvo bi čovjek imao mišljenje o koaliciji Plenkovića i Pupovca? Nikakvo! Bilo je ili ne bilo, svejedno je. Većina je građana neće pozdraviti, ali istoj toj većini neće donijeti zlo, neće joj ni popraviti ni pogoršati život, bit će joj javna predstava. Istina, HDZ-u će se moći postaviti mnoštvo pitanja. Kako to da surađuje s političarom koji je svojedobno izjavio da postoje indicije da su prvi predsjednik HDZ-a i predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman i zločinac Slobodan Milošević postigli dogovor oko Oluje?

Kako to da koalira s političarom o kojem nekad visoki dužnosnik HDZ-a Slavko Degoricija piše kao o varalici s kojim se pogodio da će zamoliti Đuru Brodarca neka pusti dva zarobljena srpska liječnika a da zauzvrat Srbi oslobode otetog hrvatskog liječnika dr. Ivana Šretera, jednog od vođa Hrvata u zapadnoj Slavoniji. Hrvati su srpske liječnike odmah pustili, a onda Pupovac dolazi Degoriciji i kaže: “Ti si obavio posao, a ja za sada nisam... ne daju ga jer im treba kao liječnik, znaš kako je, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera.” Domalo Degoricija doznaje od UNPROFOR-a da je dr. Šreter likvidiran ima više od mjesec dana i da ga Srbi uopće nisu koristili kao liječnika. Za tu sramotnu laž Pupovac se nikad nije ispričao. Moglo bi se HDZ-u postaviti još podosta pitanja, ali Plenkoviću pri koaliranju ne smeta ni HNS koji je optužio Tuđmana za agresiju na BiH i izjednačavao krivnje za rat. Pa sretno, drugovi!

Ključne riječi

Komentara 17

AN
antiekstremist
09:09 17.07.2020.

Ivkošiću da nema manjina u Saboru većina bi bila 72, znači HDZ bi umjesto 10 trebalo još 6 ruku. Nadalje ako ja tebi prije izbora postavim uvjet da te ne želim za premijera a ti na izborima odneseš uvjerljivu pobjedu što ćeš ti napraviti kod sastavljanja većine !? Hoćeš se meni obratiti ? Naravno da Pupovac im svojih mana i repova, ali ih imaju i svi ostali i te kako !

DE
Debos
10:36 17.07.2020.

Ne vidim razlog tolikog negodovanja zbog manjina u vladajućoj većini. Manjinci su se u više navrata pokazali vrlo pouzdanim partnerima. Bolje netko tko je pouzdan, nego netko tko ima "ispravna" krvna zrnca, a radi pomutnju!

Avatar Ćelavac
Ćelavac
10:39 17.07.2020.

Plenkoviću skidam kapu zbog uključivosti, uvažavanju različitosti i otvorenosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije