Naslovnica Premium Kolumne

Bilo bi nam bolje da se sami priučimo kako nekome hitno pomoći

Doktora će u hitnoj biti još manje. Što ćemo kad netko priučen u hitnoj ne uspije vratiti puls?
21. kolovoza 2018. u 16:12 1 komentara 535 prikaza
Pogreb Mattea Ružića
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Mattea Ružića izdalo je srce. Struka kaže da mu nitko nije mogao pomoći. Kaže i da su sve što su mogli učinili u trenutku poziva u pomoć.

Pogreb Mattea Ružića Tragedija u Zaprešiću Matteov otac: Ja sedam dana ne znam što je s mojim djetetom

Tuga je svaka smrt tako mladog čovjeka. Najveća je tuga obitelji ovog mladića čiju se smrt tako bez sućuti “razvlačilo” danima. S jedne strane javnost, a i svi mi pozivali smo se da to činimo kako bismo istjerali krivca na čistac. Krivca na kraju nema. Neki su u tu tragediju odmah ubacili politiku i taj nastavak mučno je gledati.

Neki kažu da je Matteova smrt okidač koji će promijeniti stvari nabolje. Neki sumnjaju u sve ijedan nalaz ove tragedije. U potonjem slučaju slobodno možemo reći da smo onda otišli svi skupa kvragu ako i zamišljamo da živimo u sustavu gdje bi netko lažirao uzrok mladićeve smrti! Kakav bi to sumrak ljudskosti i razuma bio! A ovdje nam je svima nedostajalo upravo toga – ljudskosti i razuma.

Maja Grba Bujević Maja Grba Bujević: 'Rijetka smo zemlja u kojoj je liječnik dio terenskog tima hitne'

Ljudskosti da “ne šibamo” po smrti tog praktički djeteta kao po dnevnopolitičkoj temi i razuma da propitamo činjenice bez hajke. Na medicinsku sestru koja mu je prva pružila pomoć i krenula u reanimaciju raspisao se lov. U tom lovu sve medicinske sestre i tehničari postali su takoreći nebitni u ovom našem zdravstvu, a posebno se zaključivalo da nemaju što raditi u hitnoj pomoći. I tog doktora koji je jurio iz Vinogradske, a zakasnio je spasiti mladi život, praktički smo optužili.

Milan Kujundžić SMRT MLADIĆA Ministar Kujundžić: Ako se ustanovi da je bilo propusta, spreman sam dati ostavku

Javnost je postala generalno ljuća i s manje respekta, posebno prema hitnjacima koji nam svima toliko puta pomognu. Doktora će u hitnoj biti još manje, sestara i tehničara više i to uz potpune laike koje će obučiti kako vratiti u život nečije srce. Što ćemo kada netko takav “priučen” ne uspije vratiti puls? Reforma koju se zaziva i za koju se proziva zadnjih dana također je zacrtala uvođenje laika, paramedikusa, u sustav hitne. Dakle, tu je struka, a i politika očito složna.

Hoćemo takvu hitnu sutra vratiti s vrata? Ili ćemo shvatiti da bi nam pametnije bilo da se i sami educiramo da sutra možemo znati kako nekomu pomoći.

Emotivni posljednji ispraćaj Mattea Ružića

Pogreb Mattea Ružića
1 / 14
Tragična nesreća koja se dogodila u Zaprešiću pogodila je cijelu Hrvatsku.
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • REYAM:

    U tom smjeru otprilike ide Kujundžićeva reforma zdravstva.