Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.08.2017. u 12:50

Naravno da se Hrvatska prema BiH ne treba ponašati kao što se ponašala Slovenija prema Hrvatskoj. No ne bi trebala dopustiti da se BiH prema njoj tako ponaša

Uz izgradnju Pelješkoga mosta vezano je i niz apsurda, pogotovo onih koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Osobito u posljednje vrijeme gdje dio tamošnjih bošnjačkih političara stalno gunđa na odluku Hrvatske i Europske unije o gradnji Pelješkoga mosta. Apsurd je tim veći što Bosna i Hercegovina nastoji osporiti tu gradnju, a istovremeno želi postati članicom Europske unije i pri tome traži potporu Hrvatske. Dakle, želi njihovu dobrohotnost, a istodobno svojim neosnovanim osporavanjem sprječava teritorijalno objedinjavanje Hrvatske i EU.

BiH se boji da će joj most spriječiti izlazak na otvoreno more. To valjda znači da BiH ima svoju mornaricu ili pak da u Neum tajno uplovljavanju prekooceanski brodovi i veliki kruzeri. Ne svodi li se traženje izlaska na otvoreno more valjda na to da se bosanski kupači mogu kupati na otvorenom moru?!

Bosansko tvrdoglavljenje o Pelješkom mostu zaista je apsurdno, no najveći apsurd bio je i ostao protivljenje Vlade Zorana Milanovića njegovoj izgradnji. Milanović očito nije shvatio važnost gradnje Pelješkoga mosta. Njegova je važnost zapravo povijesna. To će biti jedan od najvažnijih događaja naše suvremene povijesti, možda i najvažniji poslije primanja Hrvatske u UN, NATO i EU. Svoju povijesnu važnost ima i izgradnja hrvatskih autocesta. Vidi se to osobito ovih ljetnih dana. Nekada se do mora putovalo gotovo cijeli dan, a danas tek nekoliko sati.

Po brojnosti i kvaliteti autocesta Hrvatska je sigurno među vodećim zemljama u Europi. Njihova izgradnja je neodvojiva od imena Ivice Račana i njegovog ministra Radimira Čačića. Uz gradnju cesta vezan je također jedan od svojevrsnih apsurda. Naime, najveći zagovornik njihove izgradnje bio je Ivica Račan koji je 1971. bio među partijskim radikalima koji su srušili ideju gradnje autoputa Zagreb-Split. Valjda je izgradnjom današnjih autocesta okajavao svoje stare grijehe.

Gušenjem Hrvatskoga proljeća upravo je zamisao o gradnji toga autoputa njegovim vođama bila jedna od najtežih partijskih optužbi. Po svojoj apsurdnosti slični su im i današnji prigovori iz Bosne i Hercegovine.

U isto vrijeme dok BiH Hrvatskoj prigovara gradnju Pelješkoga mosta očekuje da je Hrvatska podržava u njezinom nastojanju da uđe u EU!

Naravno da se Hrvatska prema BiH ne treba ponašati kao što se ponašala Slovenija prema Hrvatskoj. No ne bi trebala dopustiti da se BiH prema njoj tako ponaša. Hrvatskoj je Bosna i Hercegovina važna zbog Hrvata u BiH, jer neulaskom BiH u EU i tamošnji Hrvati bi ostali na Balkanu. Tako bi i Hrvati ostali podijeljeni poput Hrvatske bez Pelješkoga mosta. 

Komentara 3

Avatar Django
Django
17:52 19.08.2017.

Muslimanima a niti Srbima iz BiH uopće nije cilj ulazak u EU, to je samo iluzija naših političara koji bi se trebali ponašati i djelovati u skladu sa tom činjenicom. Međutim, oni uporno vode politiku temeljenu na vlastitoj lažnoj percepciji.

NO
nogogaz
18:07 24.08.2017.

I time ljepa naša postala balkanska zlovenija. Iako smo obečali da to nikad nećemo bit. Ali mi nismo dovoljno jaki da bi nek naš balkanski problem zaustavia planove EU sa BiH. Opet ćemo se obrukat ko u slučaju arbitraže i međunarodnog prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije