Premium Povodom lansiranja novog portala, Vecernji.hr svim čitateljima daruje mjesec dana besplatnog Premium sadržaja!
Naslovnica Premium Kolumne

BiH je pod prinudnim upraviteljima, sada ga dobiva Međugorje

Povjerenici samo dokazuju kako BiH kao društvo, ali i pojedini njegovi segmenti, nije u stanju sama donositi odluke
14. veljače 2017. u 07:35 1 komentara 4276 prikaza
Međugorje
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

Uz strane visoke predstavnike, posebne izaslanike, supervizore, gubernatore, prinudne upravitelje u politici, gospodarstvu i kulturi, i Vatikan se uklopio u svjetovni način sređivanja stanja u BiH. Papa je za svog posebnog izaslanika u Međugorju postavio nadbiskupa Henryka Hosera. Poljak je dobio zadaću srediti stanje oko pastorala.

Ostaje za vidjeti hoće li i koliko nadbiskup Hoser biti uspješniji od svih prethodnih svjetovnih povjerenika raznih profila i zadataka u BiH. A dug je popis stranih upravitelja. Najpoznatiji su visoki predstavnici. BiH su upravljali Europljani: Bild, Westendorp, Petritsch, Ashdown, Schwarz-Schilling, Lajčak i Inzko. S nekima od njih “vlast” je dijelio i Amerikanac na čelu UN-ove misije Jacques Paul Klein. I EU je ostavio svog posebnog predstavnika - Lars-Gunnara Wigemarka. OESS također ima svoje povjerenike u BiH. Na čelu te organizacije je Amerikanac Jonathan Moore. Distrikt Brčko nadgleda također američki supervizor Bruce G. Berton. Za Mostar je nekada bio zadužen upravitelj Nijemac, Hans Koschnick.

Supervizori su bili i u bankama. Nakon što su stranci tenkovima upali u privatnu “Hercegovačku banku”, za privremenu upraviteljicu postavili su Amerikanku Toby Robinson. Kada je uništila banku, povukli su je. Ujedno je bila i likvidatorica Privredne banke Srpsko Sarajevo. Zanimljivo je da je guverner Centralne banke BiH dugo godina bio Novozelanđanin Peter Nichol. Policiju su kontrolirali Jim Tillman i Charles Bennett. Čak trećinu ustavnih sudaca u BiH čine stranci. Slično je u vojsci i svim drugim segmentima društva. I mediji su imali svog tutora. Na čelu Osnivačkog odbora državne televizije bio je John Shearer. BHRT ustrojio je po modelu BBC-ja. Koncept za Englesku idealan, za BiH neprovediv.

HAAG JOZO PAVKOVIĆ Što se krije iza tužbe koju Bošnjaci podižu pred sudom u Haagu Vojislav Šešelj JOZO PAVKOVIĆ Agresori na slobodi, žrtve u Haagu. Sud ispravlja nepravdu

Popis povjerenika u BiH znatno je duži. Oni samo dokazuju kako BiH kao društvo, ali i pojedini njegovi segmenti, nije u stanju sama donositi odluke. BiH treba roditelja ili skrbnika u svim sferama djelovanja, a promjena stanja moguća je samo ako “nestašno dijete odraste”. Ipak, nakon 20 godina “skrbništva” pitanje je koliko je bh. društvo sposobno, spremno i voljno, preuzeti sudbinu u vlastite ruke. Građani i političari su se navikli na prinudnu upravu. Na koncu, tijekom povijesti uvijek su bili pod nečijom upravom; turskom, austrougarskom... Danas njome upravlja Vijeće za provedbu mira (PIC) koje čini čak 50 država. Iako je imenovanje svjetovnih povjerenika u BiH uvijek primano s rezervom i otporom, vijest o Papinu izaslaniku Henryku Hoseru dočekana je s velikim oduševljenjem. Katolici u BiH znaju kako Vatikan nikamo ne ide bez dobrih priprema i analiza. Međunarodni i domaći političari s BiH rade eksperiment bez ikakvog plana i strategije. Zato neće biti međugorsko čudo ako nadbiskup Hoser sredi stanje u hercegovačkoj župi, nego će biti iznenađenje ako nekompetentni strani gubernatori izvuku BiH iz krize koju su i sami stvarali.

>> Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata

  • Avatar Ada
    Ada:

    Ne znam kako naši novinari ne mogu shvatiti da pastoral nema nikakve veze sa politikom. Ovdje se radi o brizi za stotine tisuća hodočasnika koji dolaze u Međugorje. Ovdje se radi o nečemu što pripada cijelom katoličkom svijetu, a ne ... prikaži još! ijednoj državi. Neki to očito ne mogu shvatiti. To su oni za koje je sve samo politika i novac.

Message