Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

BiH je gubitnik u utakmici triju nacionalnih republika

Bošnjaci bi srušili Republiku Srpsku i izbrisali je iz sjećanja da je Hrvatska Republika Herceg Bosna ugrađena u temelje FBiH i države
17. rujna 2019. u 13:50 3 komentara 1030 prikaza
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Veliku pozornost i lavinu reakcija izazvala je nova programska deklaracija najveće bošnjačke stranke SDA u kojoj se kao stranački cilj navodi usvajanje novog ustava kojim bi BiH (opet) bila organizirana kao Republika BiH. SDA je na kongresu u subotu usvojio deklaraciju u kojoj se navodi da mu je “primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s trima razinama vlasti: državnom, regionalnom i lokalnom, s Gradom Sarajevom koji je političko, administrativno, kulturno i ekonomsko središte BiH”.

Hrvatski navijači Jozo Pavković Ne dopustimo da nam, poput Barcelone, kradu kockice i zajedništvo

Republički ustroj za Hrvate i Srbe, pa i ovako zapakiran, asocijacija je i podsjećanje na prijeratnu, unitarnu BiH, kojom bi danas upravljali Bošnjaci kao najbrojniji narod. Možda bi se ovo moglo doimati kao dramatiziranje da u isto vrijeme iz nekih drugih sarajevskih političkih krugova nije počelo otvoreno i sve agresivnije zagovaranje ukidanja načela konstitutivnosti naroda i promoviranje građanskog koncepta, koji u slučaju BiH znači stvaranje nacionalne, “bosanske” odnosno bošnjačke države.

No, ne iritira samo Srbe i Hrvate spominjanje republike. Jednako negativno i Bošnjaci prihvaćaju postojanje Republike Srpske. U njihovim akademskim i političkim krugovima svako malo pojavi se inicijativa za osporavanjem naziva ovog entiteta. “Srpska” im je sporna zbog nacionalnog svojatanja dijela BiH, a “Republika” zbog asocijacije na državu, što RS nije. Hrvati su svoj odnos prema današnjoj Republici Srpskoj pokazali tako što su se u zanemarivu broju vratili na taj prostor s kojeg su masovno prognani devedesetih.

Hrvati su svoju republiku, Herceg Bosnu, ugradili u današnju Federaciju BiH, entitet u kojem se ni nakon četvrt stoljeća ne uspijevaju izboriti za ravnopravnost sa znatno brojnijim Bošnjacima. Zbog onoga što im je donijela Federacija Hrvati i danas žale za svojom republikom. Bošnjaci, pak, žestoko reagiraju i na evociranje uspomena na Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu dovodeći to odmah u kontekst navodnog hrvatskog separatizma.

Sarajevo Jozo Pavković Sukobi između BiH i RH obilježili 2018., može li 2019. biti godina zaokreta

A BiH je, osim republičkog, kroz povijest imala i razne druge oblike ustroja u kojima također nije bilo mjesta za nacionalnu ravnopravnost, kao ni za razvoj demokracije. Bila je BiH okupacijski teritorij za vrijeme turske vladavine, kondominij Austro-Ugarske Monarhije, pa i federalna jedinica unutar socijalističke Jugoslavije. Te povijesne situacije tri bosanskohercegovačka naroda različito su doživljavala, baš kao što doživljavaju i danas aktualne republike. I daytonsku BiH.

BiH je nastala raspadom Jugoslavije, odnosno zato što su Hrvatska, Slovenija, potom i druge republike, tražile osamostaljenje. Iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) nastalo je sedam republika. Bilo je to vrijeme kada su se dijelile i druge zajednice Istočnog bloka. Iz Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) nastalo je 15 republika. U svim slučajevima malobrojniji su tražili republiku od “temeljnog” naroda. U BiH je obrnuta situacija. Bošnjaci kao većinski narod traže prijeratni ustroj kako bi gradili građansku, odnosno svoju državu. Povijest kao “majka učiteljica” kaže da su svi oni koji su imali maksimalističke težnje završili u malim pašalucima. Srbi su imali 80 posto kontrole nad bivšom državom, danas su gotovo svedeni na beogradski okrug. Bošnjaci iz toga moraju izvući pouku. Pogotovo što im u ideji stvaranja unitarne republike na putu stoje dvije republike; jedna koja službeno nosi ime manjeg bh. entiteta (RS), a druga (HR HB) koja je u temeljima današnje BiH, a i svetinja je najmalobrojnijeg naroda.

Prosvjed u Mostaru Jozo Pavković Kojim putem trebaju krenuti Hrvati u BiH nakon izbora?

Sigurno je samo da u međusobnoj utakmici triju republika svi gube. BiH će biti kolateralna šteta u ovim političkim igrama. I bit će tako sve dok se umjesto svojim idealiziranim republikama tri naroda ne budu okrenula stvaranju funkcionalne države koja će biti jednako komotna i poželjna svakom od njih. Samo takva BiH, u kojoj će se pomiriti nacionalno i građansko, dugoročno je moguća i održiva.

U utakmici u kojoj međusobno razigravaju tri republike već se zna rezultat. Gubitnik je država BiH. I minimalni poraz od 2:1 može značiti eliminaciju iz daljnjih europskih natjecanja.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • moskov1:

    bih je minijaturna juga...i slican ce imati the end....

  • Neonacionalist:

    Pa stvaranje bošnjačke odnosno muslimanske nacionalne države od BIH je cilj SDA još od prije rata samo to je projekat koji nije lako niti jednostavno ostvariv jer naravno nailazi na žestok otpor poglavito Srba i ono još preostalih Hrvata tamo ... prikaži još!o , u drugoj fazi je cilj izgradnje islamske države što je sve Alija lijepo opisao u onoj svojoj Islamskoj deklaraciji . Najveći problem ostvarenju tog cilja je zapravo nepovoljan geopolitički položaj same Bosne koja se nalazi između Hrvatske i Srbije odnosno muslimanskog naroda u BIH koji je posve okružen Hrvatima i Srbima a do prošlog rata bio i poprilično a danas znatno manje izmješan sa njima , oni su tu naravno profitirali odnosno uspjeli ostvariti znatan uspjeh prema svom cilju upravo parazitirajuči na hrvatsko -srpskom sukobu vješto manevrirajuči između dvije strane . A inaće glede hrvatsko-srpskog stoljetnog sukoba koji je obilježio prošlo stoljeće začinjen brojnim međusobnim pokoljima , pa ukratko bojim se da će i on za nekih dvjesto godina a možda i ranije postati tek predmet povijesnog proučavanja nekog Abu Hamze ili Muhameda ako se nastave ovi tragični tokovi sa postkršćanskom propadajučom izumiručom Europm .

  • Direkt:

    Jedino ispravno.