Naslovnica Premium Kolumne

Bicikl kojim se pater Cvek odvezao u raj

Već u prvi svećeničkim koracima odlučio se za “apostolat ljubavi” ili nesebičnog darivanja siromašnima i bolesnima, starima i osamljenima. Nije morao putovati u Afriku da ih pronađe. Pronašao je ih je svega nekoliko ulica dalje od svoga samostana u Palmotićevoj
29. svibnja 2019. u 08:22 3 komentara 609 prikaza
Pater Antun Cvek
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ljudi gotovo ni ne primijete kada se netko svet sa zemlje preselili na nebo. Tako je pater Antun Cvek preksinoć u svoju torbu stavio kruh, po kilogram šećera i brašna, kavu, dva para kobasica i nešto slatkiša, u drugu alat, prebacio ih preko guvernala svoga bicikla i odvezao se u raj. Agencijska vijest da je prešao granicu između života i smrti stigla je ujutro, a u to se vrijeme p. Cvek već naveliko vozio nebeskim prostranstvima i susretao sa svima onima koje je posljednjih četrdesetak godina posjećivao tim istim biciklom, s tim istim torbama, a koji su otišli prije njega.

Franjo Tuđman, Franjo Kuharić, Josip Bozanić Franjo Kuharić Život voljenog kardinala: 'Rekao sam Srbima na početku rata - braćo, odustanite od nasilja'

Život p. Cveka najbolji je primjer da čovjek ne bira svetost, nego svetost bira čovjeka. On je u životu odlučio biti autolimar, čak se i zaposlio u toj struci u ZET-u, ali je u jednom trenutku osjetio nešto što je bilo “jače i od Isusa”. To ga je tako snažno privuklo da je odlučio postati svećenik. Primili su ga u isusovački novicijat na dvije godine, završio je teologiju i filozofiju, kako to isusovci čine te je s 40 godina zaređen za svećenika. I već u prvi svećeničkim koracima odlučio se za “apostolat ljubavi” ili nesebičnog darivanja siromašnima i bolesnima, starima i osamljenima.

Pater Antun Cvek | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nije morao putovati u Afriku da ih pronađe. Pronašao je ih je svega nekoliko ulica dalje od svoga samostana u Palmotićevoj. Živjeli su tik do njega, bilo u derutnim stanovima i često ispod higijenskih uvjeta ili pak u stotinjak četvornih metara stana, ali sami među tim “kvadratima” poput kakvih duhova. Većina od njih nije imala nikoga u životu osim p. Cveka. A isto tako bilo je i s njegove strane. On je iz njihovih pogleda znao da ga gleda upravo sam Krist, kojemu je odlučio predati svoj život i u njegovo ime ljubiti bližnjega kao samoga sebe. Čak i više kad je to bilo potrebno.

Predrag Azap Predrag Azap Paroh vinkovački: Kasnimo u shvaćanju da su katolici i pravoslavci braća

Nije tu bilo nikakve patetike ili sladunjavosti, hinjenog dobročinstva i razvikane humanitarnosti. Upravo suprotno, u tišini i skromnosti svoga sitnoga lika, p. Cvek je svakodnevno i neumorno obilazio one kojima je njegov stisak ruke bio sve toga dana. Kad ne bi bio na biciklu, prebačene je torbice preko lijeva ramena i tipične poze da desnom rukom pridržava remen torbe preko leđa, osobito posljednjih godina već izdaleka izgledao na nekoga tko nosi veliki nevidljivi križ. Šutke, zamišljeno i predano. Bez ikakva gunđanja.

A onda mu je jednom i nadošla inspiracija pa je i napisao “Socijalni križni put”, jedinstveni takav molitvenik. No rijetki znaju da je nekome s crkvena vrha zasmetala njegova izravnost u toj knjižici, pa ju je malo ublažio da udovolji i onima gore. Bez gorčine, bez gunđanja. U apsolutnoj poniznosti, kakvu mogu živjeti samo doista sveti ljudi, koji nikome oko sebe ništa ne zamjeraju, sa svime su se pomirili i sve su prihvatili i prigrlili. Osobito one na koje smo zaboravili, a koji žive u našem susjedstvu, tik do nas. Ili su se već preselili na nebo, pa se od jučer zajedno raduju s p. Cvekom i njegovu biciklu, vadeći iz njegovih torbi golemo blago Kristove ljubavi za koju je ovaj sveti svećenik živio.

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • neboiznadzagreba:

  Počivao u miru.

 • Avatar abakus
  abakus:

  Počivao u miru.

 • marina58:

  Takve bi trebalo proglasiti svetima, a ne crkvene političare i politikante. Ali našim su ljudima puna usta Stepinca, a za ovakve ne mare.