Naslovnica Premium Kolumne

Bi li Kuščević i da je u oporbi gledao na Povjerenstvo kao na vlasti?

Ministar uprave Lovro Kuščević najavljuje da će novi zakon biti donesen vrlo brzo, do ljeta. Pri tome napominje da će se tim zakonom bitno poboljšati rad Povjerenstva. Prema njegovu mišljenju, Povjerenstvo se sad bavi trivijalnostima
12. svibnja 2019. u 08:26 6 komentara 512 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jedan je od najvažnijih antikorupcijskih alata u Hrvatskoj. U dosadašnjem radu to je Povjerenstvo odigralo važnu ulogu u detektiranju i kažnjavanju, onoliko koliko je u njegovoj moći, sukoba javnog i privatnog interesa državnih dužnosnika. Odluke Povjerenstva dovodile su do padova najmoćnijih političara, poput bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Javno objavljene imovinske kartice političara na vlasti, državnih dužnosnika i čelnika javnih tvrtki jedan su od bitnijih mehanizama za kontrolu onih koji upravljaju javnim i državnim novcem. No Zakon o sprječavanju sukoba interesa ipak je potrebno mijenjati, u tome se slažu i vladajući i članovi Povjerenstva. Postojeći Zakon je u nekim odredbama apsurdan.

Lovro Kuščević Lovro Kuščević 'Do ljeta ide novi Zakon o sukobu interesa, dosta je bilo samovolje Povjerenstva'

Tako čelnike državnih tvrtki tretira kao državne dužnosnike, pa kad ih se želi imenovati u neku drugu državnu tvrtku, to nije moguće jer kao državni dužnosnici ne smiju godinu dana od dana prestanka dužnosti postati članovi uprava državnih tvrtki!? Tu bi odredbu trebalo korigirati samo u tom segmentu, ali potrebno ju je ostaviti te i dalje onemogućiti da se, primjerice, ministri, njihovi zamjenici ili pomoćnici odmah nakon prestanka dužnosti mogu zaposliti u nekoj državnoj tvrtki, i to iz njihova dosadašnjeg resora, bilo u upravi ili na nekom od niže rangiranih, direktorskih mjesta. Političarima treba zaprijetiti i puno većim novčanim kaznama.

Ministar uprave Lovro Kuščević najavljuje da će novi zakon biti donesen vrlo brzo, do ljeta. Pri tome napominje da će se tim zakonom bitno poboljšati rad Povjerenstva.

Milijan Brkić Pad HDZ-ovca Poslovna i politička ‘demontaža’ braće Brkić

Prema njegovu mišljenju, Povjerenstvo se sad bavi trivijalnostima, a nakon donošenja novog zakona počet će se baviti bitnim stvarima i neće više biti samovolje u njegovu radu nego će procedura biti jasno propisana. Na rad Povjerenstva žale su svi oni koji su na vlasti. Stoga bi bilo zanimljivo čuti što bi Kuščević kao oporbeni zastupnik mislio o radu tog Povjerenstva koji propitkuje sukobe interesa njegovih političkih oponenata koji su na vlasti. Bi li i sa te pozicije smatrao da se Povjerenstvo bavi trivijalnostima?

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • billynik:

    Ništa to povjerenstvo nije napravilo osim sto je poslužilo ljevičarima da prave nered. A odlaskom Karamarku i to zbog ženinih poslova Hrvatska je samo izgubila spor i nekoliko milijardi koji je Milanovićeva vlada gurala a znala je da to ne ... prikaži još! može dobiti. O kakvom je tijelu riječ najbolji je primjer danas njegova nekadašnja šefica.

  • vjernicibrkićlucićitomašević:

    Bilježnik Mišoci smatra se "bogom" općine, pa veli da cijelo Jalševo u svojoj šaki drži. Debeo je kao da je žirom pitan, na nabuhlom licu ima malo bradice, ali je osuto crvenimi pjegami, žute oči gleđu prezirno u svijet, šiljasta ... prikaži još! glava sa tupim nosom ni da bi se makla na debelu vratu. Obuci toga čovjeka u zamrljan bekeš, natuci mu mastan šešir, daj mu prostu lulu s dugim kamišem, i evo ti "viteza od birse". Kad je taj čovjek došao za bilježnika u Jalševo, morade od načelnika uzajmiti novaca da si kupi tri cijele košulje i jedan par čizama; danas nagrabio si je, kako ljudi vele, imetka do deset tisuća forinti. Treba znati da ima sto forinti plaće. U samom mjestu žive dosta kukavno, stan mu je blatan, nečist, "gospodarica" neka ženska iz okolice, koja je prije guske pasla, a sada u svili koraca. Pitaš li kako je dobri Mišoci došao do svoga malenoga bogatstva? Ponajprije guli dakako narod i pobire užasne takse, o kojih ništa ne sanja ni slavna županija ni visoka vlada. Povrh toga umije vrijedni bilježnik ugoditi svakoj stranci i svakoj vladi. To je dakako čudno, gotovo nepojmivo, al je opet živa istina. svaka sličnost s ovim na slici je slučajna.

  • Jednakost:

    Kuscevic samo,.....