Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Bi li A. Zlatar Violić podnijela ostavku da je revizori nisu uhvatili

Stožerni problem Hrvatske nije gospodarski, nego moralni. Da je morala u politici, i slučaj bivše ministrice kulture bio bi etičke, a ne knjigovodstvene naravi
01. travnja 2015. u 12:00 1008 prikaza
03.07.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Činjenica da Hrvatska nema ministricu kulture, odnosno ministra, pokazuje stanje u tome ministarstvu, ministarskom resoru nadležne mu stranke i u Vladi. Na taj se način pokazuje stanje i u državi, ali i u društvu i kulturi. Iznuđena ostavka Andree Zlatar Violić zapravo je i trenutak hrvatske istine. Njezina je ostavka bila logična i ranije, pogotovo nakon skandalozne večeri u poznatome zagrebačkome restoranu kada je uz narodnjake Halida Bešlića izvodila svoju nesvakidašnju koreografiju. Tada su je snimili njezini "stranački prijatelji" i društvenim mrežama razaslali na sve strane. Nakon Severinina "umjetničkoga uratka", ministričin je osebujni ples bio najdojmljivija internetska slika. A. Z. V. nije otišla poslije te šokantne večeri, nego puno kasnije, tek sada nakon što su državni revizori ustanovili da je u Ministarstvu "instalirala bankomat". Da se to nije otkrilo, najvjerojatnije bi još uvijek bila ministrica kulture. Prije negoli je i formalno postala ministrica, Andrea Zlatar Violić jednoglasnom je medijskom propagandom promovirana kao kompetentna i seriozna. Gotovo netom što je službeno imenovana ministricom, A. Z. V. je pokazala da može biti i maliciozna. Prva je to osjetila tadašnja ravnateljica Klovićevih dvora, Vesna Kusin, koja je, usprkos uspješnosti, odmah dobila "pakrački dekret"! Ništa se nije dogodilo ni kasnije kada je A. Z. V. davala državni novac Zarezu, inače svome časopisu! Nije joj se ništa dogodilo ni kada je mamurna kasnila na otvaranje izložbe hrvatske kulture u francuskom Louvreu, premda je zbog toga otišla u Pariz!

Što je mandat Andree Zlatar Violić više odmicao, to je hrvatska kulturna javnost ministricom bila nezadovoljnija. Razočarani su bili čak i njezini nekadašnji zagovornici i simpatizeri. Od početne velike hvale ostale su jedino pokude. Da nije bilo ministričine nestašne i prečeste igre bankovnim karticama, bivša bi ministrica vjerojatno i dalje bila sklonija trpljenju prigovora nego podnošenju ostavke. Nakon svega nedoličnoga što je kao ministrica učinila, jedini logičan premijerov potez morala je biti smjena. No umjesto toga i zbog mira u koaliciji, ostavio joj je časniji uzmak, tj. da sama podnese ostavku. Možda i na nagovor njezine stranačke šefice Vesne Pusić. Njezina je politička moć obrnuto razmjerna brojčanoj jakosti njezine stranke. Dojam je da HNS ima više ministara nego saborskih zastupnika. Ta nesvakidašnja stranka u Vladi Zorana Milanovića drži najvažnije ministarske resore kao da je Sabor prepun njezinih važnih, sposobnih i najčestitijih "kadrova". Vesna Pusić očito je uspjela stišati javnu graju protiv ministrice. Pretvaranje sramotnoga ministričina ponašanja u javni skandal moglo bi naškoditi novim političkim ambicijama Vesne Pusić. U Hrvatskoj, koju je prihvatila kao "nužno zlo", ona je valjda ostvarila i svoje najveće aspiracije: postala je ministricom vanjskih poslova. Ipak, nedavno se pročulo, tu njezine težnje ne staju. Željela bi čak biti i glavna tajnica UN-a. Gungula u HNS-u mogla bi joj pri tome samo škoditi. Zato je sve učinila da aferu s ministričinim "financijskim transakcijama" javno priguši.

Tko će preuzeti funkciju otišle ministrice? Prvotna namjera da ministar postane njezin zamjenik Berislav Šipuš nešto je manje entuzijastična otkako se javno pročulo da je i on koristio ministarski "bankomat". Država koja nema ministra kulture baš i nije neka uzor-država. Ni kultura u takvoj zemlji ne može biti bolja. Hrvatska kultura već dugo trpi od manjka pravih i viška krivih vrijednosnih kriterija. U takvoj estetski vrijednosno problematičnoj kulturi sve je jednako vrijedno, odnosno nevrijedno. Jednako vrijede Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića i filmski serijal Počivali u miru Ognjena Sviličića. U književnosti pak, al pari su postali Damir Karakaš i Miro Gavran, Gordan Nuhanović i Slobodan Novak!?! Stožerni problem Hrvatske nije gospodarski, nego moralni. Da je morala u politici, onda bi i slučaj Andree Zlatar Violić bio etičke, a ne knjigovodstvene naravi. Bi li Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku da je revizori nisu ukebali? 

>> Milanović razriješio ministricu Zlatar Violić, pročitajte što je napisala u pismu ostavke 

>> Loša ministrica u lošem ministarstvu još lošije vlade 

>> HDZ: Nije samo Zlatar Violić trošila novac ministarstva, rade to i drugi ministri

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici