Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemar prema novcu EU

Sramota! Besplatni voćni obrok za učenike ne želi čak 125 škola

04.10.2013., Osijek - Ministri Tihomir Jakovina, Zeljko Jovanovic i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik podijelili voce ucenicima prvog razreda OS Ljudevita Gaja.  Rijec je o promociji pocetka provedbe Sheme skolskog voca. Photo: Davor Javorovic/PI
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/2
15.09.2015.
u 19:57

Nemamo voće gdje oprati, zaboravili smo, tajnica je na bolovanju – kažu ravnatelji

Gotovo nema osnovnoškolca u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se ovih dana neće osladiti jabukama s obiteljskog gospodarstva Jara iz Novigrada Podravskog, koje i ove godine sudjeluje u Shemi besplatnog školskog voća i povrća EU i Ministarstva poljoprivrede. S veselim školarcima kojima će jednom tjedno isporučivati najmanje 100 do 150 g jabuka, višanja, bresaka, nektarina..., ukupno oko 5,5 kg u školskoj godini po djetetu, Davor Mikošić i njegova vrijedna obitelj zaboravljaju sve muke hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

Djeca jedu domaće

Plasman voća im je tako osiguran, a što je najvažnije – djeca jedu domaće voćke, kakve su lani čak sedam puta prekontrolirale inspekcije, smije se Mikošić, presretan što su njihovu brigu i ove godine prepoznali ravnatelji iz 26 škola sa 8600 djece! No iako se Shema školskog voća, za što država i EU izdvajaju 14,5 mil. kuna, radi prevencije debljine i edukacije o zdravoj prehrani provodi već treću godinu – a škole za darovani novac moraju samo naći dobavljača – od 395 osnovnih škola, njih čak 125 nije u programu. Agencija za plaćanja u poljoprivredi pozive za shemu odaslala je u svibnju, a rok za potpisivanje ugovora između škola i dobavljača, koji će po djetetu dobivati 40-ak kuna, istekao je 20 kolovoza.

– Zaboravili smo. Javit ćemo se sad – najčešći je odgovor koji smo dobili nasumično nazivajući 20-ak “zaboravnih” ravnatelja. “Tajnica je bila na bolovanju pa smo zakasnili”, odgovor je iz splitske OŠ Meje i još nekoliko škola, a neki su nam, poput ravnateljice u Karlobagu, spuštali slušalicu uvrijeđeni zašto ih takvo što pitamo.

“Siti” lanjskih jabuka

Ravnateljica OŠ Perušić Snježana Milković kaže kako su oni sami sebi našli besplatno domaće voće pa ne žele biti na “teret” državi. U Benkovcu su, kažu, “siti” lanjskih jabuka. Nemaju kuhinje i, kažu, nisu ih imali gdje oprati, a jagode su dobili trule. Ni u OŠ Biograd, kako kaže ravnatelj Jordanko Miloš, nemaju kuhinje. Zbog viška đaka i restoran je pretvoren u učionicu pa ne znaju gdje voće dijeliti, a da poštuju higijenske standarde. Na otocima govore da ih zbog velikih troškova i premalo djece zaobilaze dobavljači. Isto je i u OŠ Donji Lapac, žali se ravnatelj Mirko Matić. Ministar Tihomir Jakovina najavio je “popravni” rok za zaboravne ravnatelje, a i češće besplatne obroke u školama.

>> Na jelovniku zobena kaša, salata od slanutka, pizza s mrkvom...

Komentara 23

MP
mku.privat
21:59 15.09.2015.

VL, a gdje vam je popis tih takozvanih ravnatelja. Gospodo ravnatelji vi ste sramota, a ne primjer djeci!

T1
t111
22:16 15.09.2015.

kad ravnatelju ponude 2 tone jabuka za skolu on(a) pita: "a sto cu doma s toliko jabuka?"

Avatar Rafael B
Rafael B
21:17 15.09.2015.

Kriminal! Jer su ravnatelji na pinki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije