Naslovnica Premium Kolumne

Bernardić je najbolji spin doktor za HDZ

Šef SDP-a tek je naknadno shvatio i to da njegov prvotni prijedlog ne bi prošao kod Europske komisije. Svoje je neznanje, tako karakteristično za našu državu, pokušao umotati ni manje ni više nego u hrvatstvo.
23. kolovoza 2017. u 11:40 13 komentara 5208 prikaza
Šibenik: Bernardić dao podršku SDP-ovim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poljoprivreda je u Hrvatskoj drugo ime za nevolju. Kad god dođe u fokus javnosti, možete biti prilično sigurni da nije zbog dobroga. Vremenske neprilike, nekonkurentnost, korupcija u javnim natječajima, dugovi, depopulacija sela, kolaps Agrokora – sve to mori naše poljoprivrednike. No, daleko je najveći njihov problem naivna vjera u političare koji će uz malo računovodstvenog čarobiranja preko noći popraviti teško stanje. Neće.

Mate Mijić Nekretnine su Hrvatima alfa i omega. A sada su poreznici došli i po to!

Visoka očekivanja seljaka kod političara pak stvaraju potrebu za dokazivanjem pa domoljubnih parola i suludih ideja ne nedostaje. Davor Bernardić tako je nedavno predložio smanjenje PDV-a na domaće poljoprivredne proizvode, zanemarivši pritom činjenicu da PDV ne može biti različit za iste proizvode ovisno o zemlji podrijetla. Pod pritiskom javnosti je reterirao i predložio pomaganje domaćoj proizvodnji smanjenjem PDV-a na „proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj“. Želi li država potaknuti poljoprivrednu proizvodnju, ne bi li joj prioritet trebalo biti dodatno rasterećenje proizvođača koji proizvode ono što masovno uvozimo, a ne onih čiji domaći proizvodi ionako dominiraju na tržištu? Evolucija Bernardićevog prijedloga iz neprovedivog u nelogični otkriva trenutačni maksimum lidera opozicije. U HDZ-u imaju puno razloga za slavlje.

Šef SDP-a tek je naknadno shvatio i to da njegov prvotni prijedlog ne bi prošao kod Europske komisije. Svoje je neznanje, tako karakteristično za našu državu, pokušao umotati ni manje ni više nego u hrvatstvo. Nije on briselski nego hrvatski političar. Nažalost po njega, ali i sve one koji padaju na parole, hrvatski se interesi u jednoj kompleksnoj zajednici na taj način ne mogu obraniti. Ako postoje određena pravila na koja smo pristali ulaskom u Uniju, onda ih se moramo pridržavati ili raditi na njihovoj izmjeni. Ignoriranje nije opcija. Budemo li se ponašali kao drumski razbojnici, drugi će nas tako početi tretirati i nikad se neće svrstati uz nas pri izmjeni europskih pravila. Takva samoizolacija dovela bi do toga da živimo po pravilima koja kreiraju drugi i na koja mi nemamo nikakvog utjecaja. Izlazak iz Unije tad bi bio jedino logično rješenje, ali naši se politički beskičmenjaci nikad neće odlučiti na takav potez. Oni su nas u nju i uvukli. Stoga je bolje za sve da nauče plivati u močvari. Za to ih plaćamo.

Bernardić je pozvao Vladu da smanji PDV na domaće poljoprivredne proizvode iako to Europska unija zabranjuje Što kažu stručnjaci Sprega neznanja i populizma vuče hrvatsko društvo unazad

Bernardić se još jednom pokazao kao najbolji spin doktor za HDZ. Kao što je proljetos saborsku raspravu o ministru Zdravku Mariću pretvorio u raspravu o sebi, tako sad ministra Tolušića zasjenjuje svojim biserima. A upravo je Tolušić taj koji bi trebao biti glavna tema jer je nizom nepromišljenih izjava i loših poteza ozbiljno naštetio međunarodnom ugledu i ekonomskim interesima naše zemlje.

Ministar poljoprivrede samoinicijativno je pokrenuo potpuno nepotrebni trgovinski rat sa zemljama u okruženju koji bi, da sporni pravilnik nije vraćen na staro, izravno oštetio hrvatske izvoznike i potrošače, a kratkoročno koristio tek dijelu domaćih poljoprivrednih proizvođača. To je prava slika svakog protekcionizma – pogoduje se nekima na štetu svih ostalih. Cijenu na kraju netko mora platiti, a u ovom bi ju slučaju kroz rast cijena i smanjenje izvoza u susjedne zemlje, s kojima imamo priličan suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima, platila većina Hrvata.

Nije Tolušić, doduše, napravio ništa dosad neviđeno jer Ministarstvo poljoprivrede oduvijek funkcionira na tom principu. Upravljao njime HDZ, SDP ili HSS, politika je ista – pogoduj „svojima“, onima koji ti donose glasove i utjecaj u stranci, a ostalima kako bude. Bernardić je imao veliku priliku na primjeru HDZ-ovog ministra raskrinkati takvo upravljanje i popraviti ugled SDP-a među poljoprivrednicima koji je ozbiljno narušen u mandatu Tihomira Jakovine. Umjesto toga, odlučio je ući u nadmetanje populističkim rješenjima i tako učinio najveću uslugu HDZ-u. Pokazalo se, naime, da prava alternativa ovoj vlasti još uvijek ne postoji i Plenković može zadovoljno trljati ruke.

Špišić Bukovica Bernardić pozvao Vladu da smanji PDV na domaće poljoprivredne proizvode

I Crkva osjeća da selo odumire, između ostalog, i zbog lošeg stanja u poljoprivredi pa je kardinal Bozanić pozvao na molitvu za odgovorne da zaštite potrošače, proizvođače i malog hrvatskog čovjeka od „nemilosrdnog nasilja diktature tržišta“. No, malom hrvatskom čovjeku treba upravo veliko, bogato i uređeno europsko tržište da ga zaštiti od raznih Tolušića i Bernardića. Jedinstveno tržište najveći je benefit članstva u Europskoj uniji i bili bismo ludi da ga ne iskoristimo. Oni za koje smo pozvani moliti žele Hrvatsku gospodarski izolirati i tako naštetiti i potrošačima, i proizvođačima. 

Poljoprivrednici bi to konačno trebali shvatiti i sami se okrenuti „nemilosrdnom“ tržištu na kojem postoji velika potražnja za kvalitetnim proizvodima, a od države tražiti samo da im se makne s puta. Nakon dva desetljeća promašenih politika došlo je valjda vrijeme da sudbina seljaka bude u njihovim rukama umjesto da ovisi o Tolušićima i Bernardićima. „Pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći“, kaže narodna mudrost. Želimo li da nam molitve budu uslišane, trebamo početi raditi sve suprotno od onoga što smo radili dosad.

Peđa Grbin Peđa Grbin Bernardića od srpnja nisam ni čuo, SDP je u jednom limbu Davor Bernardić Bernardićev populizam? Kvote i povlaštene stope PDV-a protivne europskom pravu Mišel Jakšić 'Hrvatskoj treba puno ozbiljniji lijek od Plenkovićevih aspirina za društvo'
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Ne damo Beru mi za što !!!! Neka nama naseg dragog Bere.Daboga bio na čelu SDP 100 godina.

  • tolitol:

    Bernardić je doista pogriješio jer nije znao europska pravila. No valja podsjetiti na njegova prethodnika, velikog vođu Milančeta koji je za predizborne svrhe blokirao robni promet prema Srbiji što je bio prvorazredni skandal jer su se tom blokadom grubo kršila ... prikaži još! pravila sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a (čija je članica naravno Hrvatska) i Srbije. Tako da je ovo u čemu se Bernardić izletio prava sitnica u odnosu na ono što je njegov prethodnik u praksi napravio i par dana žestoko branio. I to, podsjećam, isključivo za predizborne svrhe. Nisam za SDP i Bernardića, no ipak treba sve gledati u kontekstu, a kontekst je takav da bi mnogi željeli vidjeti smjenu Bernardića i povratak bivšeg velikog vođe. Iako su Milanovića u ovoj prethodnoj mjeri često zdušno podržavali.

  • zaokica:

    TITO JE upropastio selo jer su puskom tjerali seljake u propale socijalisticke mega tvornice ..stvarala se radnicka klasa a posledice jos osjecamo(njegovi glasaci koji i danas zale za tim danima ono nemozes me malo platiti koliko ja mogu malo raditi) ... prikaži još! Oni koji su se i htjeli baviti poljoprivredom morali su u (kolhoze zadruge)raditi za tu radnicku klasu sto je glasala za njega uz jadnu placu u tvornicama i ono "SVI SRETNI"(koliko je bilo dobro ha ha ha 😂😂ono trajalo pa se cijeli svijet sluzi tim izumom TITE😂😂😂😂....A Zoka pa i" FIZICAR" pojma nemaju kako bundava raste pa ni AMBROZIJA (a oni su ta ambrozija) Otkacite vise AMBROZIJA ovoga drustva alergicni smo na vas...pokusajte smisliti nesto progresivnije imat cete i moj glas a ovako pustite pametnije i one koji nisu "AMBROZIJA" i vole i branili su i brane od "AMBROZIJE" ovu divnu zemlju s'ljubavlju i zajednistvom HRVATSKIM.