Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nije pitanje možemo li uvesti euro, nego je li nam to isplativo

Uvođenje nove valute prilično je zahtjevan proces i traje godinama, ali ono o čemu se treba provesti ozbiljna rasprava nije možemo li uvesti euro, nego treba li nam uopće
18. lipnja 2017. u 17:06 32 komentara 4116 prikaza
Ministar financija Zdravko Marić
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Izlazak iz procedure prekomjernog deficita odgovor je Europske komisije na napore koje je Vlada, a ponajprije Ministarstvo financija predvođeno Zdravkom Marićem, učinila u smjeru smanjenja deficita proračuna i stabiliziranja javnog duga. Na lovorikama se ne treba uspavati jer je ispred Hrvatske još jedan cilj: uvođenje eura kao domaće valute.

Zdravko Marić Ministar financija Marić otkrio 3 stupa kroz koje će smanjivati javni dug

O tome koliko nam je takav potez u interesu ovisi pozicija svakog pojedinog građanina, ali nakon duge recesije konačno imamo pravo razmišljati o takvom potezu. Četiri od pet kriterija koji su postavljeni kao uvjet za pristupanje grupi zemalja koje koriste euro kao nacionalnu valutu, a to su stabilna inflacija, nizak deficit, stabilnost tečaja i razina kamata, ispunjeni su. Peti uvjet koji govori o tome da javni dug ne smije biti viši od 60 posto BDP-a nije ispunjen, ali po tom pitanju Europska komisija sklona je progledati kroz prste pa priznaje i padajući trend javnog duga kao ispunjenje kriterija.

Uvođenje nove valute prilično je zahtjevan proces i traje godinama, ali ono o čemu se treba provesti ozbiljna rasprava nije možemo li uvesti euro, nego treba li nam uopće. Mnoge zemlje, od Italije do Austrije, žalile su se da su cijene nakon uvođenja eura skočile u nebo, a plaće ostale na istoj razini kao i prije eura, a mnogi kritičari eura kao argument protiv europske valute spominju odustajanje od dijela suverenosti jer se monetarna politika vodi u Bruxellesu, a ne na domaćem terenu, međutim nove članice EU koje su uvele euro poput Slovenije imale su i brojne benefite u odnosu na one koje su zadržale svoju valutu.

Kreditni rejting zemalja s eurom, naprimjer, narastao je osjetno, a nakon toga uslijedili su i znatno povoljniji uvjeti za kreditiranje građana, tvrtki i države. Manje je tečajnih razlika pa je i jednostavnije poslovanje, ali i konkurentnije za brojne tvrtke, a to dovodi do pada dijela cijena jer poslovanje postaje i jeftinije.

Euro je postao dostižan cilj, a čini se i da je željen jer bi oko 60 posto građana, prema rezultatima anketa, u novčaniku radije imalo eure nego kune.

Valdis Dombrovskis HRVATSKA RASTE Hrvatska i službeno izašla iz postupka prekomjernog deficita Valdis Dombrovskis: Provedbom reformi postat ćete privlačniji ulagačima i osigurati rast Ministri financija EU Nakon pada deficita u Hrvatskoj na redu procedura uvođenja eura Zdravko Marić Ministar u Luxembourgu Marić o Agrokoru: Ne bih komentirao što bi bilo, kad bi bilo
Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Prerano i prebrzo je za euro. Moramo podignuti ekonomiju, zapošljavanje, plaće, otvaranje proizvodnje i mnoge druge stvari. Pa neće nas valjda političari pokrenuti premu euru na brzinu, kao guske u maglu. Polako ne žurimo kuna je ok s obzirom na situaciju

 • Avatar Aristarhh
  Aristarhh:

  Javna rasprava. Svašta. Jel i na radničkom savjetu. Nema tu ili ili. Ili smo u EU ili želimo po tiho van. Mozdazu regiju.

 • Avatar Jozo Mafijozo
  Jozo Mafijozo:

  Minimalna plaća u Austriji 2200 EUR a u Sloveniji 1800 EUR e pa kad uvedemo EUR kolika je minimalna plaća u Hrvatskoj? 400 EUR hahaha nije Marić glup jer bi mu se smijali u Briselu govorimo o nekoj konkurentnosti a ... prikaži još! plaća nam je kao za vrijeme Franje Tahija par kokoši i sirovih jaja... Sramota je da netko tko je studirao ekonomiju na Harvardu govori takve gluposti od koje mu se smiju i seljaci a pogotovo mladi u osnovnoj školi!